Bij het verwarmen van je droomhuis wordt altijd gekeken naar welk type verwarming je toe wenst te passen. Vaak wordt er gepraat over radiatoren of vloerverwarming etc. Maar heb je ooit gedacht aan glasverwarming?

Je beglazing is het grootste energieverlies component in jouw woning, wanneer je dit verliescomponent uitsluit pak je het aan bij de bron.
Meer over de glasverwarming lees je in dit artikel.

Wat is glasverwarming precies?

Het glas wat voor glasverwarming gebruikt wordt, is gemaakt van gehard veiligheidsglas. De onzichtbare metaallaag die op de binnenkant van de binnenste ruit aangebracht wordt werkt als verwarmingselement en de metaallaag op de binnenkant van de buitenste ruit dient als reflector. De dikte van het glas hangt samen met de afmetingen van het raam en de plaats van het gebouw of woning. Je ziet geen verschil met dubbele beglazing en er treedt geen condensatie op.

Glasverwarming draagt dus bij aan isolatieverbetering doordat er onzichtbare en neutrale metaaloxidelagen aangebracht worden op het glasoppervlak. Hierdoor wordt een aanzienlijk verbeterde isolatiewaarde bereikt.

Voor welke toepassing is glasverwarming geschikt?

Glasverwarming moet je zien als een compleet verwarmingssysteem, het vervangt dus de radiatoren en de alom bekende CV installatie. Het is mogelijk om de verwarming van een enkele ruit als bijverwarming uit te voeren, echter is dan de investering relatief kostbaar. De kosten voor glasverwarming zijn moeilijk te zeggen. Dat hangt af van de situatie bij je thuis.

Wanneer je glasverwarming toepast worden de radiatoren onder of voor de ramen overbodig, hoe mooi is dat? Geen ‘lelijke’ radiatoren meer in het zicht! Ook kan je, omdat je geen radiatoren toepast, een belangrijke energiebesparing doen op gasgebruik.

Wat zijn de voordelen van glasverwarming?

Een aantal voordelen van glasverwarming ten opzichte van de klassieke manier van verwarmen zijn:

  • Het geeft een aangename warmte (stralingswarmte)
  • Ramen condenseren niet meer.
  • Minder stofverplaatsing in de woning door de stralingswarmte.
    Hierdoor is deze verwarming heel geschikt voor astma patiënten.
  • Je bespaard ruimte omdat radiatoren niet meer nodig zijn.
  • Glasverwarming past in elk kozijn. (vast, draaiend of schuivend, van hout, staal, aluminium of kunststof).
  • Net al bij de ‘standaard’ verwarming kan je de temperatuur gewoon met een thermostaat regelen.

Glasverwarming verbruikt wel (veel) elektriciteit!

De glasverwarming heeft wel elektriciteit nodig, hiermee wordt het verwarmingselement van de binnenruit verwarmt tot ongeveer 35⁰C. De elektrische aansluitkabels die naar het glas toe lopen kunnen onzichtbaar aangebracht worden en beantwoorden aan de geldende veiligheidsnormen.

Het vermogen bedraagt 100 tot 600 Watt/m². Meest van toepassing is circa 250 Watt/m² indien het de functie van hoofdverwarming heeft. Het gemiddeld verbruik per uur is dan circa 35 Watt/m².

Door het verbruik van circa 35 Watt/m² was het een omstreden vorm van verwarming, dit omdat het (veel) elektriciteit vraagt. Maar wanneer de elektriciteit met eigen zonnepanelen op het dak wordt opgewekt dan is het juist wel een goede investering.

Omdat het verwarmend glas een hele hoge isolerende waarde heeft, betekent het dat er weinig energie nodig is om een behaaglijke temperatuur te brengen én aan te houden.

Conclusie over glasverwarming

Wanneer je kiest voor de verwarming dan denk je vaak aan vloerverwarming of radiatoren. Het is ook mogelijk om het met glasverwarming uit te voeren.

Glasverwarming is met name geschikt voor grote glaspartijen waar veel energieverlies ontstaat door de beglazing. Ook zorgt het ervoor dat ramen niet mee kunnen condenseren en dat er minder stofverplaatsing in de woning is, waardoor dit systeem met name geschikt is voor mensen met astma.

Wel moet ik een kanttekening plaatsen bij dit systeem want het systeem vraagt toch behoorlijk wat elektriciteit, circa 35 Watt/m², dit betekend dat je relatief veel stroom nodig hebt om de beglazing te verwarmen. Wanneer je dit duurzaam op wekt met je eigen zonnepanelen dan kan dit wel een interessante optie zijn.

Denk jij na om glasverwarming toe te passen?

Wanneer je er over nadenkt om glasverwarming toe te passen dan zijn wij hiervan géén leverancier.
Wel kan ik jou een partij aandragen die jouw situatie ongetwijfeld kan berekenen, deze partij is IQ-glas.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.