Een nieuw huis bouw je vaak maar eens in je leven. Ook een grote verbouwing aan je huis komt niet vaak voor. Je wilt dan natuurlijk niet dat deze verbouwing ellenlang duurt en de bouw van je droomhuis een nachtmerrie wordt door de vele onverwachte extra kosten, tijd en energie die je erin moet steken. Een aannemer kan je bij al deze problemen begeleiden, alleen heeft een aannemer bij heel wat mensen geen goede reputatie doordat ze zelf vaak als een probleem worden gezien. Houdt daarom bij het kiezen van een aannemer de volgende punten in de gaten.

Voor- en nadelen aannemer

De voordelen van een aannemer kunnen zijn:

 • Goede kwaliteit
 • Snelle verbouwing
 • Stevige wind- en waterdichte verbouwing
 • Weten waar je aan toe bent (goed en snel verhuizen)
 • Veilige verbouwing
 • Veilig huis

De nadelen van een aannemer kunnen zijn:

 • Duurder dan zelf verbouwen (veel uurloon)
 • Niet alles zelf in de hand hebben (zou hij er morgenochtend weer zijn?)
 • Problemen over de planning, prijs en kwaliteit (onduidelijk of geen contract)
 • Je moet vlak voor de verbouwing begint nog een aannemer zien te vinden en gaat daardoor te snel akkoord met een aannemer (dus geen haast hebben bij de gunning)

Wat doet een aannemer?

Een aannemer kan gezien worden als een onderneming die de verantwoordelijkheid op zich neemt om bouwactiviteiten te realiseren en te coördineren; de aannemer verzorgd, voor een in het contract bepaalde prijs en binnen een overeengekomen termijn, de levering van een volledig voltooid bouwwerk.
De voorgaande zin geeft een duidelijk beeld van wat een aannemer doet. Het is dus belangrijk je te realiseren dat een aannemer bouwt tegen een vooraf bepaalde prijs. De aannemer moet, om een juiste prijs te kunnen berekenen, weten wat hij moet doen. Dit is een belangrijke stap in het bouwproces. Om te bepalen wat een aannemer moet doen en hoeveel dat dan kost, moet er een heldere inventarisatie van jouw wensen en eisen worden gemaakt.

Uitvoering aannemer

Goede afspraken maken met jouw aannemer

Het (ver)bouwen van je woning brengt veel drukte met zich mee. Je moet weten wat je wilt en een goede voorbereiding is hierbij belangrijk. Neem hier dan ook de tijd voor, dit betaalt zich later vaak weer terug. De kans op fouten wordt er een stuk kleiner door en een snelle en soepele bouw scheelt, behalve tijd, ook geld en stress.

Onder een goede voorbereiding valt ook het maken van goede afspraken, ook met de aannemer. Die afspraken kan je het beste vastleggen  op basis van een bouwtekening. Dit kan worden gecombineerd met een technische omschrijving of een bestek.

Wat kan je nu het beste doen als je een aannemer zoekt? De kans is groot dat je ervaringen van kennissen, collega’s of buren raadpleegt. Je wilt een betrouwbare aannemer die je met een gerust hart kunt laten bouwen, ook je er niet bent. Voor veel mensen voelt het veilig een aannemer te nemen van wie ze weten dat het bij kennissen ook goed is gegaan. De kans is groot dat het bij jou dan ook wel goed zal gaan. Dat is dus een belangrijk criterium, maar je wilt natuurlijk ook niet te veel betalen voor een aannemer.

Maar hoe vind ik nu een goede en betaalbare aannemer?

De stappen die je kunt nemen zijn als volgt:

 • Informeer bij bekenden die al eerder met een aannemer gewerkt hebben hoe hij bevallen is en bekijk eventueel het resultaat van deze verbouwing. Vraag direct ook om de kosten en het eventuele meerwerk dat hij heeft verricht
 • Zoek op internet naar referenties over de aannemer. Kan je beoordelingen vinden over deze aannemer en zijn deze positief?
 • Neem de tijd om de prijs en kwaliteit te vergelijken en onderhandel hierover met de aannemer.
 • De voorgaande stappen zorgen al voor een eerste selectie. Vraag vervolgens offertes aan bij de geselecteerde aannemers en vergelijk ze met elkaar (kies hierbij voor de beste prijs/ kwaliteit verhouding)
 • Leg de afspraken vast (óók de laatste details van de overeenkomst!)
Contract aannemer

Het is verstandig alle afspraken officieel vast te leggen. In sommige gevallen vind de aannemer dit veel gedoe en komt met een reactie als: “Het komt wel goed” of “Daar komen we samen wel uit.” Gelukkig verlopen de meeste uitvoeringen ook goed en zonder discussies, maar helaas komt het ook voor dat de bouw minder soepel gaat en partijen van mening verschillen over de afspraken. Het is dan handig als deze afspraken op papier staan. Dit helpt om het geschil sneller op te lossen en misschien helpt het ook om een aantal problemen te voorkomen. Beide partijen hebben zwart op wit welke afspraken er gemaakt zijn en de klant weet wat hij van de aannemer mag verwachten.

Alles staat of valt met de keuze van de aannemer!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; selecteer de aannemer voor jouw project zeer zorgvuldig en kijk niet alleen maar naar de prijs! Er zijn genoeg rampverhalen bekend en een goedkope aannemer kan je uiteindelijk een stuk duurder komen te staan…

VerBouwGarant

Als je het voornemen hebt een aannemer opdracht te geven tot je verbouwing, kan je ervoor kiezen om een VerBOUWgarantie aan te vragen bij BouwGarant. Deze verBOUWgarantie geeft je de zekerheid dat bij een faillissement van de aannemer de extra afbouwkosten worden vergoed. Daarnaast heb je ook de garantie tegen verborgen en constructieve gebreken, mochten deze na oplevering blijken.

Hier zijn wel een aantal eisen aan verbonden. Zo kan je de Verbouwgarantie alleen afsluiten als je werkt met een BouwGarant aannemer. Ook dient de garantie voor aanvang van de werkzaamheden te zijn afgesloten en moet je een getekend contract (inclusief specificatie van kosten en materialen) tussen jou en de aannemer overleggen (eveneens voordat je de Verbouwgarantie afsluit.) Na het afsluiten van de Verbouwgarantie ontvang je een certificaat. Dit certificaat geeft je de garantie.

Conclusie, hoe kies ik nu de beste aannemer?

Een aannemer moet je kunnen vertrouwen. Een zorgvuldige voorbereiding moet voorkomen dat je later voor nare verrassingen komt te staan die je extra geld, tijd en kopzorgen kosten. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt en deze ook zwart op wit zet. Daarnaast is het goed om eens bij kennissen te informeren naar hun verbouwing en of zij hierbij tevreden waren over de aannemer. Als je een geschikte aannemer lijkt te hebben gevonden kijk dan kritisch naar de gemaakte afspraken. Is het duidelijk wat de aannemer allemaal doet voor zijn prijs? Worden de afspraken officieel vastgelegd, of zegt de aannemer dat dit niet nodig is? Kan je bouwen met verbouwgarantie?
Als je al deze vragen beantwoord hebt kan je de referenties van de aannemer nagaan. Zijn de klanten tevreden? Tot slot, neem de tijd voor het vergelijken en onderhandel over de prijs en voorwaarden. Dit voorkomt vaak op termijn problemen.

 

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.