Je loopt al een tijdje met de wens rond, een nieuw huis bouwen. Dit is natuurlijk een geweldige stap maar er komt ook wel veel bij kijken. Waar begin je, waar moet je op letten, hoe kom je tot het juiste ontwerp en wat komt allemaal op je af? Ik zal in dit bericht mijn best doen om een compleet beeld te schetsen zodat er voor jou geen ongewenste verrassingen tevoorschijn komen.

Een nieuw huis bouwen, waar begin je?

Wanneer je een nieuw huis wilt bouwen is allereerst de plek van belang. Hoe mooi we een huis ook voor jou ontwerpen, de plek kunnen wij niet voor jou veranderen. Waar je bij de plek bijvoorbeeld op kunt letten is of er veel voorzieningen in de buurt zijn. Specifieker kan je ook kijken naar de oriëntatie op de kavel. Wil je een tuin op het zuiden? Wil je vrij in de natuur wonen? Dit zijn dingen die wij als ontwerper niet voor jou kunnen bepalen. Uiteraard kunnen wij een ontwerp hier wel op aanpassen, zodat jouw wensen beter tot zijn recht komen.

Een tweede belangrijk punt bij een nieuw huis bouwen is het budget. Uiteraard snap ik dat een budget in het begin lastig is om te bepalen, maar het is uiterst waardevol om dit toch in te schatten. We kunnen immers kijken of we een ontwerp passend kunnen krijgen binnen jouw wensen c.q. eisen én jouw budget. Een ontwerp wat ver jouw budget overstijgt is voor jou niet het juiste ontwerp!

Een nieuw huis bouwen, waar moet ik op letten?

Bij een nieuw huis bouwen moet je op heel veel punten letten. Een belangrijk punt zoals ik hierboven al beschreef is, de locatie. Voor jou is dat belangrijk omdat de plaats van een woning een vast gegeven is wat niet aan te passen is. Voor mij als ontwerper is de plaats van belang om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Iedere kavel heeft namelijk eigen ‘eigenschappen’. Deze eigenschappen kunnen wij halen uit een bestemmingsplan en/of een beeldkwaliteitsplan. Dit is zeg maar het ‘paspoort’ van jouw kavel.

Hierin staan bijvoorbeeld gegevens over de maximale inhoud van de woning, de maximale goot- en nokhoogte van de woning of bijvoorbeeld de kleurstelling van de woning. Als jij bijvoorbeeld een wit gestuukte gevel met een rieten kap wenst dan moet dit wel kunnen. Staat er in een beeldkwaliteitsplan bijvoorbeeld een rode baksteen en zwarte dakpan voorgeschreven dan moet je óf jouw wens aanpassen óf voor een andere kavel gaan.

Ook kan jij de wens hebben om een kubistische woning te bouwen met een plat dak, ook dit is niet altijd op alle locaties mogelijk.

Wil jij weten wat de mogelijkheden op jouw mogelijke kavel zijn? Dan kan je ons altijd vrijblijvend benaderen, we zullen dan bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Een nieuw huis bouwen, hoe kom ik tot het juiste ontwerp?

Een nieuw huis bouwen ontstaat niet zomaar, een ontwerp is een creatief proces waar je samen met de ontwerper in stapt. Wij geven altijd de voorkeur eraan om het ontwerp ‘in tweeën’ te knippen. Wat wil ik daar mee zeggen? Ik vind het verstandig om eerst het ontwerp schetsmatig uit te werken door middel van een voorlopig- en definitief ontwerp. Met deze ontwerpen kan je vervolgens naar de gemeente om een welstandsadvies aan te vragen.

Wanneer het welstandsadvies positief is gaan wij pas de bouwkundige uitwerking van de plannen doen. Ik vind het persoonlijk zonde als je de bouwkundige uitwerking al laat doen maar dat het ontwerp nog niet akkoord is. Wanneer je dit doet en het ontwerp word ‘afgekeurd’ door de welstandscommissie, dan moet je ook de bouwkundige uitwerking grotendeels opnieuw doen. Dit vind ik 1. zonde van de tijd en 2. zonde van het geld want dit is echt niet nodig!

Een nieuw huis bouwen, welke bijkomende kosten zijn er voordat ik kan gaan bouwen?

Een nieuw huis bouwen betekend heel veel regelen en heel veel uitzoeken, maar wat komt er allemaal op jou af? In het begin start je met de kavel. Wanneer je hier een optie op hebt of neemt, dan kan je beginnen aan het ontwerp van jouw droomhuis.

Wel is het goed om te weten dat voordat de bouw start er nog diverse bijkomende kosten bij komen. Dit is toch gauw een bedrag van € 45.000,-. Dit zijn de posten waar je dan bijvoorbeeld aan moet denken:

Bijbehorende berekeningen
o  BENG (Bijna Energie  Neutraal Gebouw
o   Daglicht
o   Ventilatie
o   Checklist veilig onderhoud
o   MPG
Legeskosten
Constructeurskosten
Sondering & Funderingsadvies
Hypotheekkosten
Notaris
Aansluiten nutsvoorziening
Onvoorzien
Totaal aanvullende kosten:
Conclusie over een nieuw huis bouwen

Een nieuw huis bouwen is natuurlijk een geweldige stap. De 1e stap welke je zet is het verkrijgen van de juiste kavel, dit is een vast gegeven waar wij als ontwerper niets aan kunnen aanpassen. Uiteraard kunnen wij wel de waardevolle punten van een kavel versterken met ons ontwerp.

De kavel is ook de blauwdruk van de mogelijkheden, bij een nieuw huis bouwen moet je bijvoorbeeld altijd kijken wat er kan conform het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan.

Vergeet bij een nieuw huis bouwen ook zeker niet de aanvullende kosten welke er bij komen kijken. Wanneer je het ontwerp en de bouw rekent dan kom je toch echt bedrogen uit. De bijkomende kosten bedraagt alles bij elkaar toch al gauw € 45.000,-, dit is een misser welke je niet wilt maken!

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.