Tot nu toe zijn er al een aantal verschillende bouwstijlen besproken, waaronder het Kubisme en de Amsterdamse school. In dit artikel komt de Cottage bouwstijl bod. Ik ga je meer vertellen over deze bouwstijl door te beschrijven hoe de cottagestijl is ontstaan en wat de belangrijkste kenmerken zijn binnen deze stijl. Ik geef een aantal voorbeelden van de cottagestijl en tot slot zal ik bespreken wat we tegenwoordig nog van de cottagestijl terug zien in de hedendaagse architectuur.

Hoe is de Cottagestijl ontstaan?

Deze stijl is ontstaan in Engeland en nam daar een vlucht tussen 1850 en 1940. Halverwege de negentiende eeuw waren de hoge bedragen die nodig zijn van een classicistische Engelse landhuizen niet meer beschikbaar. Men ging dus op zoek naar een goedkopere variant, hierdoor ontstond er een geheel eigen stijl voor de bouw van kleinere landhuizen. Er ontstond dus eerder een pittoresk dan imposante woning.

De cottagestijl is dan ook gebaseerd op boerderijen, maar dan wel bedoeld voor welgestelden. Er werden voornamelijk veel baksteen, riet en lokale materialen gebruikt. Ook werden veel erkers gebruikt, die eerder een zeldzaamheid waren. Door de vele erkers, voorportalen, (nep)vakwerken, terrassen, loggia’s, torentjes en dakkapellen ontstaat een ingewikkeld en onregelmatig volume.

De cottagestijl verwijst naar een romantisch verleden en werd om deze reden ook gebruikt als de architectuurstijl van de Arts and Crafts beweging. In het Engels wordt deze vroege cottagestijl ook wel aangeduid als de Queen Anne style, naar een historische koningin die symbool stond voor verloren elegantie.

Wat zijn de kenmerken van de cottagestijl?

De Cottagestijl heeft een aantal beeldbepalende kenmerken, waaronder:

  • Warme en gezellige uitstraling
  • Vaak een pittoresk uiterlijk
  • Toepassing van spectaculaire schoorstenen
  • Rieten dakbedekking of leien.
  • Er werden veel erkers gebruikt
  • Gebruik van natuurlijke materialen
  • Een portiek met houtsnijwerk

Enkele voorbeelden van de Cottagestijl

 

Wat zien we terug van de Cottagestijl in de hedendaagse architectuur?

De cottagestijl zie je tegenwoordig niet meer in Nederland. Hoe meer je naar het zuiden van Nederland rijdt hoe meer woningen er staan met invloeden van de Cottagestijl. Je kan dit met name zien aan de pittoreske uitstraling en een e.v.t. spectaculaire schoorsteen.
Moderne cottagestijl woningen met houtsnijwerk en veel erkers zijn schaars.

Wel worden elementen uit de cottagestijl tegenwoordig toegepast, dat kan je dan terug zien in het gebruik van natuurlijke materialen, erkers met fraaie roede verdeling in het glas.

Conclusie Cottagestijl

De Cottagestijl ontstond tussen 1850 en 1940. Kenmerkend aan deze stroming is de pittoreske uitstraling van de woningen. Dit was een goedkopere variant op de classicistische Engelse landhuizen.

Tegenwoordig zien we zeker nog wel invloeden terug komen uit de cottagestijl, hierbij kun je denken aan het gebruik van natuurlijke materialen en fraaie erkers. Een woning complet in cottagestijl tegenwoordig is zeldzaam.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.