Zou je wel eens een ander uitzicht willen hebben dan die zwarte dakbedekking? Of heb je weinig buitenruimte, maar wel de mogelijkheid voor een dakterras? Denk dan eens aan een sedumdak, ook wel groendak genoemd. Een sedumdak is bedekt met een speciaal soort vetplanten. Het ziet er leuk uit én het draagt ook nog eens bij aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Daarnaast gaat een sedum dakbedekking twee tot drie keer langer mee dan gewone dakbedekking. Een sedumdak kan je ook heel goed combineren met een daktuin, op deze wijze kan je in een stedelijke omgeving toch een lekkere buitenruimte realiseren.

Wat is een Sedumdak?

Een sedumdak is een dak waar sedum overheen groeit. Maar wat is dat dan? Sedums zijn vetplanten, plantjes die vocht opnemen in hun bladeren. Die sedumplantjes zijn zo sterk dat ze tegen langdurige droogte en warmte kunnen. Ook regenwater is geen ramp, waar je hier in Nederland natuurlijk veel van hebt. Natuurlijk is een goede afvoer van het water wel heel belangrijk, want anders verdrinken de vetplantjes. Ook kan er bij veel vocht mos gaan groeien tussen de sedums, en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Sedum plantjes zijn in verschillende soorten verkrijgbaar, er zijn wel 250 verschillende soorten! Deze sedum vetplantjes groeien vrijwel overal goed op. Denk hierbij aan het dak van je huis, de schuur, de garage, de fietsenstalling of het clubgebouw. Dit klinkt allemaal erg eenvoudig, maar er komt wel meer bij kijken. Het sedum leg je niet zomaar over het dak heen, je moet namelijk wel zeker weten dat je dak stevig genoeg is om het gewicht per vierkante meter te dragen. Want er komt nog meer op het dak dan de sedum planten alleen, zoals substraat, grond of een drainagemat.

Waarom een sedumdak?

Er zijn verschillende redenen om voor een sedumdak te kiezen. Zo verhoogt een sedumdak bijvoorbeeld de levensduur van de dakbedekking. Het effect van het zonlicht en de regen wordt weggenomen en de temperatuurschommeling van het dak verkleint. Bij gewone daken zonder sedumdak kunnen die temperaturen zeer sterk oplopen. De hoogste temperaturen op zwarte daken  liggen boven de 70 graden Celsius!
Ook heeft een sedumdak een geluiddempende werking. De isolatie tegen geluiden vanuit de lucht wordt groter bij een toenemende massa van het groendak. De isolatie tegen geluiden zoals hagel en regen, wordt zelfs bij beperkte diktes aanzienlijk beter. Ook de weerkaatsing van geluiden wordt beperkt. Een sedumdak zorgt ervoor dat de dakbedekking zeker twee tot drie keer langer mee gaat.

Hierdoor heeft men niet alleen binnenshuis veel minder last van omgevingsgeluiden, als er namelijk veel sedumdaken zijn zouden die omgevingsgeluiden voor een deel kunnen absorberen en zal het geluid ook buitenshuis verminderen.

De voordelen van een sedumdak zijn:

  • Gezondere leefomgeving;
  • Luchtzuiverend, fijnstof binding; planten houden fijnstof vast.
  • Verlengt de levensduur van het dak;
  • Onderhoudsvrij
  • verlenging levensduur dakbedekking (2 tot 4 maal).
  • buffering van regenwater; vooral tijdens de piekbuien belangrijk! Dus minder belasting riolering.
  • zeer fraai uitzicht (indien zichtbaar) voor eigenaren en evt. buren.
  • verrijking van de flora en fauna (biodiversiteit); denk aan bijen en vlinders.
  • isolatie in de zomer; koelere kamers /ruimten direct onder het dak. Dus een prettiger leefklimaat.
  • geluidsreductie; ca. 2dB in de stedelijk omgeving.
  • CO2- binding; planten gebruiken kooldioxide.
  • meer efficiënte zonnepanelen (PV-panelen); door koelere omgeving een hoger rendement.

Kan een sedumdak op ieder dak?

Uitgangspunt is in beginsel altijd het draagvermogen van het dak (de constructie). Een eenvoudige methode om te bepalen of het dak het gewicht van het groen kan dragen is de aanwezigheid van dakgrind. Dit heeft ongeveer hetzelfde gewicht (60-80kg/m2) en wordt verwijderd om het groen te kunnen aanleggen. Daarnaast is een logisch uitgangspunt dat een dak waterdicht is en ‘wortelvast’. Groen op hellende daken is geen probleem tot een hoek van 45 graden. Uiteraard dienen er dan anti-afschuifvoorzieningen aangebracht te worden (bouwkundig).
In geval van een bestaand dak is de dakbedekking bij voorkeur niet ouder dan 10 jaar. Anders wordt de kwaliteit van de dakbedekking door ons beoordeeld voor geschiktheid.

Subsidie voor jouw sedumdak

Veel gemeenten verstekken een subsidie op de aanleg van groene daken (tot 50% van de investering). Raadpleeg de website van de gemeente voor bepalingen. Voor bedrijven bestaat de mogelijkheid om de investering van de winst af te trekken waardoor er een aantrekkelijk belastingvoordeel is (Vamil). Het is dan ook zeker de moeite waard om bij de gemeente na te vragen of je recht hebt op een subsidie. Dit kan je een aantrekkelijke besparing opleveren.

Conclusie sedumdak

Een sedumdak is bedekt met een speciaal soort vetplanten. Hiermee draag je bij aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Daarnaast gaat sedum dakbedekking twee tot drie keer langer mee dan gewone dakbedekking. Een bijkomend voordeel is dat een sedumdak een effectieve isolerende werking heeft.

Voordat je een sedumdak aan gaat leggen kan het interessant zijn om de gemeente even te benaderen, er zijn namelijk gemeentes waar je een subsidie kunt krijgen op een sedumdak.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.