‘Kan ik niet mooi ventileren’ hoor ik je zeggen? Zeker wel, een van de mooie oplossingen is een Airspot.

Steeds meer nieuwbouwwoningen passen mechanische ventilatiesystemen toe, al dan niet met toepassing van warmteterugwinning (WTW). Het ‘nadeel’ aan dit systeem vind ik en veel andere ontwerpers, dat de plafondventielen niet bepaald een hele mooie uitstraling hebben.

Wanneer de plafondventielen slechts in de sanitaire ruimtes en badkamer toegepast worden accepteren we het altijd nog wel, maar wanneer de plafondventielen in de woonkamer of slaapkamer toegepast gaan worden, dan is dit niet het mooiste.

Deze spot weet het functionele met het esthetische aspect te combineren, ventilatie en verlichting in één!

Wat is een Airspot?

Een Airspot is een flexibele en esthetisch oplossing voor verlichting én ventilatiesystemen. Met deze spot kan je gewoon voldoen aan de normering zoals deze in het bouwbesluit zijn weergegeven. Je kunt nu dus heel mooi de verlichting systemen direct combineren met de ventilatiesystemen.
Simpel gezegd, een Airspot is een element wat de ventilatie met een verlichtingspunt combineert.

Hoe werkt een Airspot?

Een Airspot werkt exact hetzelfde als een standaard ventilatieventiel, het is een punt in het plafond om ventilatielucht af te zuigen. Ook is het een gewoon verlichtingspunt.

Voordat de vloer of het plafond wordt gestort, wordt de instort box geplaatst op de plaats waar de spot zal komen. Op deze manier weet je zeker dat de spot op zijn plaats blijft en kan je na het storten van de vloer de spot exact op de juiste locatie aanbrengen.

Om te laten zien hoe het systeem exact werkt heeft de fabrikant een mooie animatie gemaakt.

Bronvermelding: Fabrikant

Wat zijn de voordelen van een Airspot?

De Airspot heeft meerdere voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je de ventilatieventielen nu ‘weg kan werken’ door er een verlichtingsarmatuur van te maken. Dan is het niet meer een lelijk ding aan het plafond maar een verlichtingspunt.

Een ander voordeel is dat je nog steeds helemaal vrij bent in de keuze voor de verlichtingsarmaturen, zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de volgende verlichtingsarmaturen:

  • LED
  • Halogeen
  • Conventionele verlichting of via domotica

Voor de ventilatiesystemen ben je ook nog steeds flexibel, zo kan de spot toegepast worden op een WTW maar ook alleen op een afzuigsysteem. Verder kan je de spot op diverse buissystemen toepassen. Het is mogelijk om aan te sluiten op een spirobuis, instort ventilatiekanaal, platte kunststof buizen of flexibele kanalen.

Kan een Airspot alleen bij nieuwbouw toegepast worden?

Zowel bij nieuwbouw als verbouw kan de Airspot toegepast worden. De spots kunnen trimless of met een frame uitgevoerd worden. Bij nieuwbouw kunnen de spots in de vloer ingestort worden en bij verbouw kunnen de spots in een verlaagd plafond weggewerkt worden.

Conclusie over de Airspot?

Steeds meer woningen worden uitgevoerd met mechanische ventilatiesystemen. De ventilatieventielen zijn niet de mooist mogelijke oplossing.

Airspot heeft een spot ontwikkeld die direct als ventilatieventiel kan functioneren.
Door deze twee te combineren heb je mooie verlichtingspunten en ventilatiepunten zonder dat het opvalt dat het een ventilatiepunt is. Een bijkomend voordeel is dat meerdere verlichtingstypen toegepast kunnen worden en ook kan de Airspot op diverse buissystemen aangesloten worden.

De systeem is geschikt voor zowel verbouw als nieuwbouw.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.