Op steeds meer plekken zien we ze verschijnen… Zonnepanelen!
De een vindt ze foeilelijk, de ander maakt dat niets uit; ze leveren immers geld op!

Ook zijn er mensen die denken dat zonnepanelen alleen stroom opwekken wanneer de zon schijnt en dat is in Nederland niet altijd het geval.
Maar wat is nu wel en niet waar over zonnepanelen?

De vijf belangrijkste redenen om zonnepanelen te kopen

Er zijn vijf goede redenen om voor zonnepanelen te kiezen. Ik behandel ze achtereenvolgens:

1: Verlagen maandlasten           
Een fijn gevolg aan het plaatsen van zonnepanelen is het feit dat ze direct de vaste maandlasten verlagen. Dat is in deze tijden van onzekerheid door de crisis een goede gedachte. Met een zonnepanelen systeem van ruim 4.000 WattPiek bespaar je per jaar bijna € 800,- op de energierekening. Dit verlaagt de maandlasten met maar liefst € 65,-!
En ook als de zon niet schijnt werkt een zonnepaneel. Wel is het zo dat de elektriciteitsopbrengst hoger is bij helder weer.

 2: Rendement spaargeld           
Spaargeld levert weinig op, gemiddeld zelfs minder dan de inflatie. De spaarrentes zijn historisch laag en zullen op korte termijn niet stijgen. Spaargeld investeren in zonnepanelen levert je nu ruim 2 keer zoveel op.

3: Verbetering woning
De huizenmarkt komt inmiddels weer wat op gang, maar de meeste mensen blijven toch langer in hun huis wonen. Dit zorgt ervoor dat huiseigenaren meer in hun woning investeren, ook op het gebied van energiezuinigheid. Zonnepanelen zijn hierbij zeer populair omdat deze investering de waarde van het huis verhoogd. Andere investeringen op dit vlak kunnen zijn isolatie, dubbel glas en HR verwarming.

 4: Onafhankelijkheid  
Een relatief nieuwe reden is de drang naar onafhankelijkheid. Consumenten willen zelf de regie houden over hun huishouden en hun woonbuurt. Zelf energie opwekken is ook onafhankelijk en past in de trend van streekproducten, stadsmoestuinen en  een tastbare invloed op het milieu en de leefomgeving.
Vaak vinden mensen ook dat ze al genoeg hebben betaald aan de energiemaatschappijen, hierbij maakt het niet uit of ze nou bij energiemaatschappij x of y zitten. Mensen wekken hun energie liever zelf op.

 5: Groen            
Duurzaamheid blijft een belangrijk argument. De zorg om de CO2 uitstoot van kolencentrales blijft. Wanneer je als huiseigenaar zelf je energie kunt opwekken, voelt dit veel “groener.”

Aanschaf van zonnepanelen

Consumenten die zonnepanelen kopen doen dit in de meeste gevallen om verschillende redenen. Let erop dat je goed voorbereid bent wanneer je zonnepanelen koopt en vraag om advies bij ervaren bedrijven die zonnepanelen verkopen. Vraag meerdere offertes op en vergelijk deze. Let hierbij wel op dat je geen appels met peren gaat vergelijken. Er zijn legio type zonnepanelen, diverse uitvoeringen en, heel belangrijk, verschillende opbrengsten.

Houdt bij het vergelijken dus goed de WattPiek prijs in de gaten.

Hieronder schets ik een voorbeeld met fictieve getalen:

 

Partij A

Partij A biedt een offerte aan voor 10 panelen van 250 WattPiek. De prijs bedraagt € 1.500,-

Dit betekent dat de prijs per WattPiek € 0,60 bedraagt.

(10 x 250 = 2500 Wattpiek / € 1.500,- = € 0,60)

 

Partij B

Partij B biedt ook een offerte aan voor 10 panelen. Zij hebben echter een restpartij liggen met minder opbrengst en bieden 220 WattPiek aan voor een prijs van € 1.400,-

Dit betekent dat de prijs per WattPiek € 0,64 bedraagt.

(10 x 220 = 2200 WattPiek / € 1.400,- = € 0,64)

 

Partij B lijkt hier een mooie aanbieding te doen: het aantal panelen is gelijk, het aanschaf bedrag is lager maar tóch is dit NIET de beste koop nu je minder WattPiek voor je geld krijgt.

Je doet een goede aankop als je een hoge WattPiek waarde per paneel hebt en een lage WattPiek prijs.

Conclusie

De redenen om zonnepanelen al dan niet aan te schaffen is bij iedereen verschillend, de vijf belangrijkste redenen zijn:
het verlagen van de maandlasten, een hoger rendement willen hebben op het spaargeld, een verbetering uit willen voeren aan de woning, het onafhankelijk willen zijn van energiemaatschappijen en tot slot een groene en duurzame gedachte.
Als je besluit tot aanschaf van zonnepanelen over te gaan, laat je dan goed voorlichten en let vooral op de WattPiek prijs en kijk niet alleen naar het eindbedrag.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.