Tegenwoordig worden de eisen steeds strenger, je ontkomt bijna niet aan de PV-panelen (zonnepanelen). Er zijn sowieso meerdere redenen waarom deze panelen interessant zijn.
Toch vinden veel mensen de PV-panelen niet mooi om te zien.
Kan dit ook anders hoor ik je denken? Jazeker! Met indak zonnepanelen kan je de panelen heel mooi in je dakvlak wegwerken.
Wat zijn indak zonnepanelen?
Eerder werden de PV-panelen altijd óp het bestaande dakvlak toegepast, zelfs nog boven de dakpannen, maar dit kan ook anders d.m.v. indak zonnepanelen.
Door de zonnepanelen in het dakvlak weg te werken krijg je indak systeem. Je hebt dus ook geen dakpannen meer als onderconstructie. Door een indak systeem oogt de woning strakker en worden de PV-panelen in het ontwerp opgenomen. Wanneer de PV-panelen in het ontwerp opgenomen worden dan oogt het minder rommelig op het dak.
Wat zijn de voordelen van indak zonnepanelen?
Het toepassen van indak zonnepanelen heeft meerdere voordelen, te weten:
- Ziet er esthetisch beter uit.
- Biedt een 2-in-1- oplossing, dakbedekking én energieopwekking.
- Past op ieder dak.
Het indak systeem ziet er esthetisch beter uit omdat je met de meeste systemen kunt werken met pas- en randstukken. Hiermee kom je te allen tijde netjes uit bij de randen. In plaats van een vlak panelen op je dak zijn je PV-panelen nu het dak.
Doordat je PV-panelen nu je dak zijn heb je gelijk een 2-in-1- oplossing, dakbedekking én energieopwekking. De waterafvoer zal niet door de panelen zelf gebeuren, maar dit gebeurd door de onderlaag welke hieronder toegepast wordt. Hier zie je helemaal niets van en je panelen zorgen voor de uitstraling.
Door toepassing van pas- en kantstukken is het mogelijk om iedere maat toe te passen, het is dus mogelijk om elke gewenste maat te maken.
Wat zijn de nadelen van indak zonnepanelen?
Een nadeel van indak zonnepanelen is dat de aanschafprijs in veel gevallen duurder is dan de ‘opdak’ montagesystemen. Verder hebben de indak zonnepanelen extra goede waterkering nodig, de kosten van zo’n dergelijke constructie zijn wat hoger dan van normale zonnepanelen vanwege de kleine schaalgrootte en het speciale waterdichte element onder de zonnepanelen. Onder de zonnepanelen wordt een waterdicht element toegepast die het water opvangt en vervolgens aan de onderzijde van de installatie weer op het dak, of in de goot, afvoert.
Een ander nadeel van een indak systeem is dat je gebonden bent aan de afmetingen van een PV-paneel. Je kan immers geen half paneel toepassen. Wel zijn er fabrikanten die dit punt ook weer ondervangen door passtukken op kleur toe te passen. Hierdoor heb je ook nog volledige ontwerpvrijheid m.b.t. de afmetingen.
Het grootste nadeel aan indak zonnepanelen is de kans op oververhitting van de PV-panelen. Deze oververhitting zorgt uiteindelijk voor een lagere opbrengst. Hoe kan je de oververhitting voorkomen? Door systemen welke getest zijn als indak systeem en door systemen welk voldoende ventilatie onder de panelen garanderen.
Conclusies over indak zonnepanelen
De meeste woningen worden tegenwoordig uitgevoerd met PV-panelen. In de meeste gevallen zijn dit ook PV-panelen welke op het bestaande dakvlak gebouwd worden. Dit is echt niet meer nodig, het is goed mogelijk om indak zonnepanelen toe te passen.
Voordeel is dat het dakvlak er veel beter uitziet en dat de onderlaag onder de PV-panelen de waterdichtheid garandeert.
Nadeel is dat het systeem in aanschaf duurder is dan een ‘opdak’ systeem. Een ander groot nadeel is de kans van oververhitting en daardoor een mindere opbrengst van de panelen.
Wil je dit artikel delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.
Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”
In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.
Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.
Michel Stomphorst.
Reageer