Het merendeel van de hedendaagse woningen wordt nog steeds traditioneel gebouwd d.m.v. een spouwmuur. Wanneer je een duurzame woning wilt bouwen, of zelfs een passieve woning dan wordt het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om in een spouwmuur te blijven bouwen. Heb je hierbij ooit gedacht aan het Comfort bouwblok?

Om energiezuinige woningen te bouwen is de isolatie namelijk essentieel. Het is dus belangrijk om de warmte binnen te houden, wanneer de warmte niet binnen behouden blijft dan blijf je stoken voor de mussen. Ā Door goede isolatie is het mogelijk om energie te besparen. Ā Dit kan bijvoorbeeld door met het Comfort bouwblok te bouwen.

Hoe is een Comfort bouwblok opgebouwd?

Een Comfort bouwblok is een snel, efficiƫnt en duurzaam bouwsysteem. Het systeem werkt kinderlijk eenvoudig. De blokken, gemaakt van Neopor isolatie, worden als legosteentje op elkaar gestapeld. Door de noppen op de profielen vallen ze precies in elkaar en worden de koudebruggen uitgesloten.

De binnenzijde van de blokken is hol en hierin kan wapening aangebracht worden. Vervolgens wordt de holle ruimte van het blok volgestort met beton, hierdoor ontstaat er in Ć©Ć©n keer een geĆÆsoleerde Ć©n dragende binnen- en buitenmuur.Ā  Het voordeel van een EPS bouwblok is dat deze omkeerbaar zijn, zelfs de hoekblokken. Hierdoor maakt het niet meer uit of je een linker- of rechterhoekblok nodig hebt, Op deze wijze wordt het verlies van materiaal tot een minimum beperkt.

Wat zijn de voordelen van een Comfort bouwblok?

Het bouwen met een Comfort bouwblok onderscheidt zich op een groot aantal vlakken ten opzichte van de traditionele bouwmethoden.

Een Comfort bouwblok is Duurzaam:

  • Het biedt een zeer hoog isolatievermogen bij het buitenmuursysteem.
  • Het gebruikt als basismateriaal uitsluitend NeoporĀ®, een materiaal dat permanent op kwaliteit gecontroleerd wordt. Door toepassing van het NeoporĀ®-materiaal worden de isolatiewaarden vergeleken met gewoon piepschuim (EPS) nog meer verbeterd, dit komt de energiebesparing ten goede.
  • Het bouwsysteem maakt een passiefhuis constructie mogelijk.
  • Al met de standaard blokken voldoe je aan de thermische en akoestische eisen van het bouwbesluit.

Een Comfort bouwblok is Flexibel:

  • Het blok is veelzijdig bruikbaar door de eenvoudige rastermaat en toepasbaar voor alle bouwvormen.
  • Het bouwblok wordt vervaardigd met brandvertragend NeoporĀ®-granulaat, is niet brandbaar en kan bijna overal toegepast worden.

Een Comfort bouwblok is geschikt voor zelfbouw:

  • Het wordt mogelijk om de ruwbouw grotendeels zelf uit te voeren.
  • Doordat het een flexibel maarĀ toch eenvoudig systeem is kunnen de faalkosten worden beperkt. (ook voor zelfbouwer).
  • Het bouwblok is te gebruiken voorĀ vrijstaande woningen, tweekappers, rijtjeshuizen, appartementencomplexen of kantoren tot maximaal 5 verdiepingen hoog.
  • De bouwblokken zijn licht van gewicht en zijn daardoor ergonomisch voor de (zelf)bouwer.
  • Het casco van de woning is in korte tijd te realiseren, een verdieping kan in 2 dagen door 2 man worden gebouwd.

Wat zijn de nadelen van een Comfort bouwblok?

Omdat het nog een relatief onbekend bouwsysteem is durven mensen moeilijk de stap te zetten tot dit systeem, en dat is toch wel onterecht. Het is een goed systeem, mits het goede geƫngineerd en uitgevoerd is.

Ook wil het nog wel eens lastig zijn om de vergunning te verkrijgen met dit bouwsysteem, dat heeft ook te maken met het onbekende van het systeem. De behandelend ambtenaren weten niet altijd hoe ze dit systeem moeten kwalificeren. Een behandelend ambtenaar dien je dus goed te informeren om geen vertraging op te lopen.

Verder is het voor aannemers ook nog een uitdaging, niet zo zeer het bouwen, maar de veranderende denkwijze. De bouw van dit systeem moet je heel anders benaderen dan traditioneel bouwen.

Conclusies over het Comfort bouwblok

De meeste hedendaagse woningen worden gebouwd d.m.v. een spouwmuur, eigenlijk is dat best wel jammer. Wanneer de techniek er is om een energieneutrale of een passieve woning te realiseren, dan is het toch een gemiste kans als er traditioneel gebouwd word.

Een van de manieren om energiezuinig te bouwen is door toepassing van een Comfort bouwblok. Dit is een hol blok met aan de buiten- en binnenzijde Neopor isolatie. De holle ruimte wordt aan de binnenzijde volgestort met beton.

Voordelen van het Comfort bouwblok zijn dat het duurzaam is, het is een flexibel bouwsysteem en het is uitermate geschikt voor de zelfbouwer.
Nadeel aan dit systeem is dat het nog relatief onbekend is, dat wil bij de vergunningaanvraag nog wel eens vertraging opleveren.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van deĀ knoppen hieronderĀ voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook ā€œ5 tips voor het ontwerp van je eigen woning afā€

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgensĀ wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.