Benieuwd naar de prijs van het bouwen van jouw droomhuis? De vraag, wat kost een huis bouwen, is momenteel een van de meest gestelde vragen bij ons op kantoor. Deze vraag verdient een antwoord wat meer is dan slechts een grove schatting is. Op Google de vraag stellen levert je een range op tussen de € 200.000,- tot € 700.000,-. Maar laten we eerlijk zijn, dat vertelt je eigenlijk niets concreets en hier kan je absoluut niet verder mee komen. Wij begrijpen dat je helderheid zoekt, en daarom nemen we je in dit artikel graag mee in alle facetten die invloed hebben op de kosten van jouw unieke droomhuis.

Wat kost een huis bouwen, wat bepaald de prijs?

De kosten voor het bouwen van een huis hangen sterk af van jouw persoonlijke wensen, de ligging van de kavel, de marktsituatie, het type woning wat je wenst maar ook de technische specificaties. Waar de ene opdrachtgever ‘slechts’ wil voldoen aan het Besluit Bouwwerk Leefomgeving, voorheen Bouwbesluit, wil de andere opdrachtgever een volledig energieneutrale of biobased woning realiseren.  Om je een idee te geven wat de kosten zijn om een huis te bouwen deel ik graag de prijzen welke momenteel in de markt gangbaar zijn.

Wat kost een huis bouwen, de eerste ruwe schatting.

Voor een eerste indicatie kijken we naar de inhoud van het huis en hanteren we een prijs per kubieke meter. Wil je zelf rekenen aan de inhoud van jouw woning? Bereken dan de maat vanaf onderzijde begane grondvloer, buitenzijde gevels en bovenzijde van het dak. Reken jij namelijk de maat binnenwerks uit, dan heb je de eerste kostenafwijking al te pakken.

Voor een ruwe schatting van de bouwkosten, met een basis afwerking en een basisinstallatie, kun je uitgaan van een bedrag vanaf +/- € 650,– inclusief BTW per kubieke meter.

Stel: Wat kost een huis bouwen van 600 kubieke meter inhoud?
De som voor de bouwkosten is dan 600 m³ maal € 650,–  (vanaf prijs) = € 390.000,– inclusief BTW (peil najaar 2023).

Houdt er zeker rekening mee dat de bouwkosten ‘slechts’ een gedeelte van het totaalbudget innemen. Alle bijkomende kosten zoals architect kosten, legeskosten, kavelkosten etc. vallen buiten de kostenindicatie van de bouwkosten. Ook de afwerkingen vallen buiten het bouwbudget, hierbij kan je dan denken aan de wanden, vloeren, inrichting en keuken. Ook de tuin valt buiten de bouwkosten. Houdt hier dus rekening mee in jouw budget!

Wat betekend dee nieuwe omgevingswet voor jou als opdrachtgever?

Sinds 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet van toepassing. Ook wordt er in het nieuws veel gesproken over de stijgende woningprijzen. Maar wat betekend de nieuwe omgevingswet voor jou als opdrachtgever?  De nieuwe omgevingswet hoeft niet per se te zorgen voor hogere bouwkosten, wel is het zo dat je als opdrachtgever voor gevolgklasse 1, bijvoorbeeld een vrijstaande woning, een kwaliteitsborger in moet schakelen. Een dergelijke kwaliteitsborger kost voor een vrijstaande woning +/- € 10.000,- á € 15.000,- voor jou als opdrachtgever.

Dit lijkt een forse kostenpost die bovenop de bouwkosten komt, maar het hoeft niet te leiden tot hogere bouwkosten. Wanneer jij het ontwerp goed laat uitwerken, bij voorkeur in BIM (Bouw Informatie Model, 3D) dan kan je het proces om te gaan bouwen verbeteren.

Hoe slimmer jouw ontwerp aan de voorkant is:

  • Hoe beter de kwaliteitsborger het ontwerp kan borgen;
  • Hoe nauwkeuriger de aannemer kan calculeren en bouwen;
  • Hoe minder verrassingen er zijn tijdens de bouw;
  • Hoe minder faalkosten er zijn tijdens de bouw;
  • Hoe beter de kwaliteit van jouw woning word.

Als dit proces goed is geregeld is dan ga je als opdrachtgever op een totaal project niet méér betalen, maar er ontstaat een budgetverschuiving. Er gaan meer kosten aan de ‘voorkant’ ontstaan bij de ontwerper en de kwaliteitsborger, maar deze kosten kunnen aan de ‘achterkant’ bespaard worden als er informatie duidelijk is.

Wat kost een huis bouwen in jouw situatie?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie?
Neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier.