Is een huis bouwen d.m.v. CLT hout interessant? Ik hoor je denken, is dat wel sterk genoeg? Is dat wel energiezuinig? Is dat niet heel duur? Dat je een nieuwe woning niet meer traditioneel hoeft te bouwen is iets wat ik wel vaker vertel. In dit artikel leg ik uit dat CLT hout heel interessant kan zijn om jouw huis mee te bouwen.

CLT hout, wat is het precies?

CLT hout staat voor Cross Laminated Timber, dit betekend kruislaags gelamineerd hout. De platen zijn opgebouwd uit drie of meer lagen kruislings verlijmde vuren lamellen. Hoewel ze gebogen of recht kunnen zijn, zijn de lamellen altijd in één richting uitgelijnd per laag. De volgende laag lamellen worden loodrecht op de laag daarvoor gemonteerd. Door deze productie maak je in principe een grote ‘multiplex’ plaat. CLT hout kan enorme afmetingen bereiken: tussen 2,40 m en 4,00 m hoog en tot 12,00 meter lang.

Voor het transport van CLT hout worden de panelen in stukken gezaagd en in containers of laagplatforms geplaatst. Ook kan er voor gekozen worden om complete wanden te transporteren d.m.v. diepladers.

Een huis van CLT hout bouwen, waar moet je op letten?

Wanneer je een nieuw huis wilt bouwen d.m.v. CLT hout moet je wel denken aan enkele ontwerp- en constructie uitgangspunten. Zo is het bijvoorbeeld van belang om het traject met CLT hout zorgvuldig uit te voeren. Ontwerp, constructie, planning en fabricage zijn nog fundamenteler dan bij traditionele bouw, dit omdat tijdens de engineering fase alles uitgezocht dient te worden. De CLT houten panelen komen namelijk al geprefabriceerd aan op de bouwplaats en er is dus weinig mogelijk om dit hier aan te passen.

Zo is het bijvoorbeeld nog belangrijker om de fundering c.q. vloer super nauwkeurig af te werken. Zelfs kleine variaties kunnen tijdens de montage van CLT hout enorme gevolgen hebben. Die ene millimeter speling onderin kan bovenin 15 millimeter speling bedragen.

 

Kan ik meerder bouwlagen CLT hout bouwen?

Zeker is het mogelijk om met CLT hout meerder bouwlagen toe te passen. Er zijn bijvoorbeeld al voorbeelden van appartementen en kantoren van meer dan 10 verdiepingen.

CLT hout wordt ook wel “het beton van de toekomst” genoemd, en in zekere zin is het waar. Het levert namelijk minimaal dezelfde constructiesterkte als gewapend beton, maar CLT hout kent een hogere mate van flexibiliteit. Dat wil zeggen dat CLT hout grotere vervormingen kan  ondergaan voordat het breekt en instort dan beton.

Verder is CLT hout lichter van gewicht, het weegt circa 400 kilo per kubieke meter terwijl gewapend beton circa 2700 kilo per kubieke meter weegt. Je kunt dus een gewichtsbesparing realiseren van +/- 85 %.

 

Is een constructie van CLT hout wel brandveilig?

Brand in hout vordert met een snelheid van 0,7 tot 0,8 millimeter per minuut. Als een muur van CLT hout bijvoorbeeld 100 mm is, dan zou deze na meer dan 2 uur opgebruikt zijn, zelfs als het onbehandeld CLT hout is. Dit verkolingsproces is een natuurlijk verschijnsel.

De belangrijkste doodsoorzaak bij brand is echter niet de brand zelf, maar dit is de rook die vrijkomt bij de brand. Rook verplaatst zich van de ene kamer naar de andere door spleten of open ruimtes die het gevolg zijn van het samenkomen van verschillende materialen.

Als de CLT houten constructie correct gebouwd is, dan kan het gebouw volledig luchtdicht zijn. Dus bij het engineeren en monteren van CLT hout is het van belang dat alle afdichtingen, aansluitingen en verbindingen op de juiste wijze aangebracht worden. Hierdoor worden dus spleten en/of kieren voorkomen én dus rookvoortplanting beperkt.

 

 Hoe duurzaam CLT hout?

CLT hout werd voor het eerst geproduceerd in Oostenrijk. Het doel was om lagerwaardig hout te hergebruiken en niet weg te gooien. Tegenwoordig wordt het gebruik van hout vanwege omgevingsfactoren weer een relevante factor in de bouwsector.

De meeste architecten en ontwerper ontwerpen met beton, maar de ecologische voetafdruk van beton is enorm vergeleken met die van hout. Voor elke kubieke meter gemaakt beton wordt een ton CO2 in de atmosfeer uitgestoten. Daarentegen bevat koolstof die van nature in hout is opgeslagen tijdens de groei van bomen. Dus ondanks alle energie die wordt gebruikt bij de winning en fabricageprocessen, zullen de emissies van houtconstructies nooit overeenkomen met de hoeveelheid koolstof die in de CLT wordt “vastgehouden”.

CLT Hout

Is bouwen met CLT hout duurder?

Een ‘standaard’ woning bouwen met CLT hout hoeft niet duurder te zijn dan bij traditioneel bouwen. Wel is een energieneutrale, passieve- of nul-op-de-meter woning makkelijker te realiseren met CLT hout dan met traditioneel bouwen.

Voordelen van CLT hout zijn:
– Kortere bouwtijd
– Ruwbouwconstructie binnen enkele dagen tot stand
– Minder lang dubbele lasten door snelle bouwtijd.
– Minder bouwplaatskosten
– Door prefabricage is er een korte productie- en montagetijd
– Minder faalkosten
– Lichtere fundering
– Kleinere installaties

 

Conclusie over CLT hout

CLT hout staat voor Cross Laminated Timber. CLT hout is een heel mooi en verfijnd product. Wel moet je hier goed rekening houden met de ontwerpuitgangspunten, zo kan je het meeste voordeel halen uit het systeem.

Het systeem is constructief heel sterk en ook brandveilig. Zo zijn er al voorbeelden van woongebouwen en kantoren van meer dan 10 verdiepingen.

 

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.