Of het nu zomer of winter is, kijk eens op een bouwplaats en je ziet dat er altijd gebouwd wordt. Veel aannemers zijn traditioneel ingesteld en denken dat hoe het vroeger nu nog steeds zo moet en dat er dus altijd gebouwd moet worden. Dat het ook anders kan zal ik laten zien door elementenbouw.

Wat is elementenbouw?

Bij elementenbouw bestaat het bouwen uit prefab bouwonderdelen zoals vloeren, wanden en daken. Deze onderdelen zijn in de fabriek al gemaakt, wat ervoor zorgt dat je minder afhankelijk bent van de weersinvloeden.

Elementenbouw kan je in hoofdlijnen onderverdelen in twee stromingen:

  • Tijdelijke of semi-permanent bedoelde gebouwen. Dit is de meest voorkomende vorm van elementenbouw;
  • Permanente bouw.

Wie optimaal gebruik wil maken van de voordelen van de prefab bouwmethode kan zijn huis ook geheel laten bouwen van elementen die in de fabriek zijn vervaardigd.  Dit houdt in dat zowel het dak, de vloeren als de binnen- en buitenwanden al in de fabriek zijn vervaardigd.

Waar kan ik aan denken bij elementenbouw?

Een aantal voorbeelden waar je aan kunt denken bij het bouwen in elementen zijn prefab funderingsbalken, kanaalplaatvloeren, breedplaatvloeren en geïsoleerde dakplaten. Maar daar houden de mogelijkheden nog niet op. Ook complete gevels kunnen in elementen aangeleverd worden, met bijvoorbeeld de kozijnen al gemonteerd. Door een complete gevel in een element aan te laten komen bespaar je op de bouwplaats veel arbeidshandelingen.

Wat zijn de voordelen van elementenbouw?
De grootste voordelen van elementenbouw zet ik hieronder kort voor je uit. Deze voordelen zijn:

  • Een huis kan in een zeer korte tijd geheel gemonteerd worden;
  • De productie gebeurt onder geconditioneerde omstandigheden in een afgesloten fabriek waardoor de kwaliteit altijd van hetzelfde niveau is;
  • Je hebt geen last van bouwvochtaangezien er in de fabriek gewerkt wordt, hierdoor heb je minder kans op scheuren en barsten in je woning.
  • De uitvoeringsduur van je woning wordt flink verkort. Bij een traditionele uitvoering van een woning duurt het gemiddeld 4 á 5 maanden om dit af te ronden. Bij een elementenbouw methode is dit slechts 2 á 3 maanden, dit is dan inclusief de afwerking.

Wat is het nadeel van elementenbouw?

Het grootste nadeel aan elementenbouw is de maat nauwkeurigheid. Als een muur gemetseld wordt dien je altijd rekening te houden met speling. Die speling vang je op met marges. Maar als een complete gevel in één keer op de bouwplaats geleverd wordt, dan betekent dit dat de gevel exact moet aansluiten op de andere elementen. De marge is bij elementenbouw dus veel beperkter.

Conclusie elementenbouw

Zit jij er aan te denken om jouw droomhuis te realiseren? Denk dan ook eens aan elementenbouw. Elementenbouw zorgt ervoor dat de kwaliteit omhoog gaat en de bouwtijd verkort wordt. Het is hierbij wel van belang dat de aannemer goed let op de maatnauwkeurigheid. Er is immers veel minder marge om met maatverschil om te gaan dan bij de traditionele woningbouw.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.