Een woning kan goed geïsoleerd zijn, maar toch koudebruggen hebben. Een koudebrug ontstaat als er op een aantal plekken andere materialen worden toegepast. Dit hoeft niet erg te zijn, maar het kan wel kwalijk zijn. Als een koudebrug echt te ernstig is dan kan er zelfs tocht ontstaan in een woning. Het vervelendste bij een koudebrug is dat je onnodig warmte verliest en er schimmelvorming kan ontstaan.

Wat is een koudebrug precies?

Een koudebrug in een constructie kan je als volgt omschrijven:
“een gedeelte uit de constructie waar een grotere warmtetransmissie van binnen naar buiten zal plaatsvinden dan in de rest van de constructie.”
Dit houdt dus praktisch gezien in dat er een verbinding in de constructie is waarbij de “kou” van buiten naar de binnenzijde van de constructie wordt geleid. Deze grote transmissie is het gevolg van de kleinere warmteweerstand van de koudebrug in vergelijking met de weerstand van de omliggende bouwdelen.

Om raamopeningen te overspannen of buitenspouwbladen, balkons en dergelijke te dragen, zijn constructieve elementen nodig. Deze elementen moeten krachten overbrengen aan de draagconstructie van het gebouw: de vloeren, de bouwmuren en het binnenspouwblad. Deze verbindende elementen zijn vaak van staal of beton en vormen een koudebrug als ze niet of onvoldoende worden geïsoleerd.

Welke soorten koudebruggen zijn er en waar kan je ze tegenkomen?

Naar vorm kan er onderscheid worden gemaakt tussen lijnvormige en geconcentreerde koudebruggen. Voorbeelden van lijnvormige koudebruggen zijn: lateien, gevelbalken en dakranden. Voorbeelden van geconcentreerde koudebruggen zijn: consoles, stalen ankers, e.d.

Wat zijn de gevolgen van een koudebrug?

De gevolgen van een koudebrug hangen samen met de relatief lage warmteweerstand en in veel gevallen met de plaats van een koudebrug. Het gevolg van de lagere warmteweerstand van een koudebrug is warmteverlies en een lagere oppervlaktetemperatuur aan de binnenzijde van de constructie. De lagere oppervlaktetemperatuur kan, naast eventuele comfortklachten, leiden tot
condensatie van waterdamp op het binnenoppervlak en ten gevolge daarvan tot schimmelvorming.

Bij relatief slecht geïsoleerde constructies van vroeger waren, voor een geheel gebouw, de extra warmteverliezen door koudebruggen slechts zo’n 5%. Bij de zeer goed geïsoleerde constructies van deze tijd kunnen, door dezelfde soort koudebruggen, de extra warmteverliezen wel tot meer dan 30% oplopen. Dit betekent dat koudebruggen niet alleen meer een vochttechnisch maar ook een energetisch probleem zijn geworden.

Koudebruggen vind je voornamelijk in hoeken van ruimten, langs de vloer of het plafond, en zijn daardoor slecht bereikbaar voor de in het vertrek aanwezige warme luchtstromen. Dat heeft tot gevolg dat koudebrugverschijnselen als vochtplekken en schimmelvorming niet verdwijnen als er meer wordt geventileerd.

Hoe kan je een koudebrug herkennen?

Wanneer je met je hand over een wand wrijft met een koudebrug, voel je duidelijk tussen de zone met de koudebrug en de rest van de wand een temperatuurverschil. Wanneer het verschil te lang aanwezig blijft ontstaan er schimmelplekken. De lucht zal condenseren en hierdoor neerslaan op deze plekken doordat de warme vochtige lucht in contact komt met koude gebouwdelen. Hierna zal je vochtplekken opmerken en zullen er na een lange periode schimmelplekken ontstaan. Dit schaadt niet alleen je woning, maar ook je gezondheid!

Hoe kan je een koudebrug voorkomen?

De woning moet, door de isolatie, volledig omhuld worden. De muurisolatie moet zowel perfect op de vloerisolatie als op de dakisolatie aansluiten. Je kunt het zien als een winterjas, wanneer je een gat hebt in je winterjas dan sluit deze niet volledig af en zal dit een koude plek op je lichaam geven.

De vloeropleggingen en lateien mogen niet helemaal aangestort worden tegen het buitenspouwblad. Probeer er voor te zorgen dat er een goede luchtdichte aansluiting is tussen de buiten- en binnenmuur. Het volstaat niet wanneer je het opvult met polyurethaanschuim. Daarnaast mag de isolatieschil nergens doorboord worden door de leidingen. Tot slot dient er isolatie tussen de binnen- en buitendorpels van de ramen en deuren te worden geplaatst.

Hoe kan je een koudebrug verhelpen?

Een bestaande koudebrug verhelpen is niet altijd vanzelfsprekend. Het vervangen van enkelvoudige beglazing of verouderd houtwerk is nog relatief eenvoudig. Anders is het wanneer isolatie in de spouw ontbreekt of slecht geplaatst is, of wanneer de binnenmuur de buitenmuur raakt.

In sommige gevallen biedt het omhullen van de koudebrug met isolatie het nodige soelaas. In andere gevallen is het plaatsen van een isolatielaag over de volledige gevel de enige uitweg. Koudebruggen aan de muuraanzet of fundering wegwerken is nagenoeg onbegonnen werk. Ook weegt de kostprijs van de oplossing vaak niet op tegen de kosten van de totaalinvestering.

Het is dan ook van het grootste belang dat de architect of het bouwkundige tekenbureau dat jouw woning gaat uitwerken kennis heeft over hoe koudebruggen te voorkomen zijn. In de detaillering moeten zij te allen tijde de koudebruggen zo veel mogelijk beperken.

Conclusie koudebrug

Bij het bouwen van jouw droomhuis sta je niet zo snel stil bij een koudebrug, echter moet je dit wel degelijk zien te voorkomen. Jij als gebruiker zult er namelijk last van kunnen krijgen als er een koudebrug in jouw droomhuis ontstaat, de gevolgen kunnen namelijk vochtplekken en schimmelvorming zijn.

Achteraf koudebruggen verhelpen is niet altijd vanzelfsprekend en in sommige gevallen zelfs helemaal niet mogelijk. Daarom is het van groot belang om tijdens het ontwerpen van jouw woning in de detaillering te allen tijde de koudebruggen zo veel mogelijk te beperken.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.