Bij het ontwerpen van gebouwen in houtskeletbouw- of SIP-panelen zijn wij meermaals aangelopen tegen het leidingverloop in de vloeren. Leidingen kunnen in deze houtbouwsystemen moeilijk in de vloer opgenomen worden, omdat je in een houten balklaag moeilijk sparingen kunt maken zonder dat dit constructief negatieve gevolgen met zich meebrengt. Stel je een scenario voor waarbij een verdiepingsvloer is opgebouwd uit een houten balklaag, hoe kunnen bijvoorbeeld ventilatiekanalen hier dan toch op praktische wijze in opgenomen worden? Het Posi-tech systeem zorgt er voor dat dit ook in houten vloerconstructies mogelijk wordt.
Op bovenstaande afbeeldingen een impressie van leidingen in een breedplaatvloer. Moet je nagaan dat dit anders allemaal door een houten vloer heen moet. We zien het steeds vaker dat dit echt niet meer gaat.
Wat is een Posi-tech vloersysteem?
Het systeem is gebaseerd op gecombineerde balken/liggers bestaande uit houten boven- en onderliggers die onderling verbonden worden middels metalen diagonalen, zogenoemde schoren. De hoogte en breedte van de ligger kan naar wens aangepast worden. Afhankelijk van de constructieve omstandigheden en de gewenste ruimte voor installatiecomponenten (leidingen etc.) kunnen deze gecombineerde liggers gedimensioneerd worden.
De ligger is ligt van gewicht en haalt zijn draagkracht uit de combinatie van het hout en staal.
Waarom zou je kiezen voor Posi-tech liggers?
Wanneer jij, of jouw ontwerper, gekozen heeft voor houtskeletbouwĀ SIP-panelen, dan loop je snel tegen het probleem aan dat de ruimte voor het aanbrengen van leidingen in de vloer beperkt is. Wanneer leidingen met de balkenrichting meegaan, dan vormt het geen probleem en kan je de leidingen (bijvoorbeeld ventilatie) prima toepassen. Wanneer leidingen echter door de balklaag heen moeten of elkaar moeten kruisen dan past het eigenlijk niet meer.
De meest eenvoudige gedachte is dan: āDan vergroten we de balk toch, dan past het welā of ādan verzwaren we wel een gedeelte van de balklaag, zodat het wel pastā. Beide gedachten betreffen noodoplossingen die per definitie duurder zijn dan een doordachte oplossing.
Het Posi-tech systeem is een uitstekend voorbeeld van een doordachte oplossing in een dergelijke situatie. Door de keuze te maken voor dit systeem kies je niet alleen voor eenvoud op de bouwplaats, maar bovenal ook voor vrijheid op zowel installatiegebied (ruimte voor installatiecomponenten/leidingen in de vloer) als op constructief gebied (mogelijkheid tot grote overspanningen).
De liggers zijn uitermate geschikt om leidingen door te voeren, ook wanneer leidingen elkaar moeten kruisen (uiteraard onder het voorbehoud dat de ligger over voldoende hoogte beschikt).
Wat kan ik allemaal maken met het Posi-tech systeem?
Doordat je met het Posi-tech systeem ook grotere overspanningen kunt realiseren kunnen we het voor meerdere toepassingen gebruiken. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een hellend dak te vervaardigen in het systeem zonder dat we gordingen nodig hebben. Daarnaast is het systeem toepasbaar als vloerligger voor zowel verdiepingsvloeren als platte daken.
Waar bij houtskeletbouw grote overstekken soms moeilijk realiseerbaar zijn doordat hout geen overkragingen kan verdragen, is dit met dit systeem wel mogelijk. Een dakoverstek, maar ook bijvoorbeeld een balkon zijn daarmee uitvoerbaar in dit systeem.
Doordat de ruimte tussen de metalen schoren in de liggers open is kan je deze ook nog geĆÆsoleerd uitvoeren om zo koudebruggen te voorkomen.
Waar vind ik meer over het Posi-Tech systeem?Ā
Meer over het Posi-Tech systeem is te vinden op https://posi-tech.nl/.
Conclusie over het Posi-tech systeem
Het Posi-tech systeem is een gecombineerde balk/ligger bestaande uit een houten boven- en onderligger die onderling verbonden worden middels metalen diagonalen, zogenoemde schoren.
Door de keuze te maken voor dit systeem kies je niet alleen voor eenvoud op de bouwplaats, maar bovenal ook voor vrijheid op zowel installatiegebied (ruimte voor installatiecomponenten/leidingen in de vloer) als op constructief gebied (mogelijkheid tot grote overspanningen).
Het systeem heeft diverse toepassingsmogelijkheden. Enkele toepassingen betreffen verdiepingsvloeren, platte daken, hellende daken, dak overstekken en balkons.
Reageer