Bij het ontwerpen van woningen in houtskeletbouw- of SIP-panelen zijn wij meermaals aangelopen tegen het leidingverloop in de vloeren. Leidingen kunnen in deze houtbouwsystemen moeilijk in de vloer opgenomen worden, omdat je in een houten balklaag moeilijk sparingen kunt maken zonder dat dit constructief negatieve gevolgen met zich meebrengt. Stel je een scenario voor waarbij een verdiepingsvloer is opgebouwd uit een houten balklaag, hoe kunnen bijvoorbeeld ventilatiekanalen hier dan toch op praktische wijze in opgenomen worden? Het Posi-tech systeem zorgt er voor dat dit ook in houten vloerconstructies mogelijk wordt.

Overvolle vloer door Leidingen

Overvolle vloer door Leidingen

Op bovenstaande afbeeldingen een impressie van leidingen in een breedplaatvloer. Moet je nagaan dat dit anders allemaal door een houten vloer heen moet. We zien het steeds vaker dat dit echt niet meer gaat.

Wat is een Posi-tech vloersysteem?

Het systeem is gebaseerd op gecombineerde balken/liggers bestaande uit houten boven- en onderliggers die onderling verbonden worden middels metalen diagonalen, zogenoemde schoren. De hoogte en breedte van de ligger kan naar wens aangepast worden. Afhankelijk van de constructieve omstandigheden en de gewenste ruimte voor installatiecomponenten (leidingen etc.) kunnen deze gecombineerde liggers gedimensioneerd worden.

De ligger is ligt van gewicht en haalt zijn draagkracht uit de combinatie van het hout en staal.

Waarom zou je kiezen voor Posi-tech liggers?

Wanneer jij, of jouw ontwerper, gekozen heeft voor een houtskeletbouw- of SIP-woning, dan loop je snel tegen het probleem aan dat de ruimte voor het aanbrengen van leidingen in de vloer beperkt is. Wanneer leidingen met de balkenrichting meegaan, dan vormt het geen probleem en kan je de leidingen (bijvoorbeeld ventilatie) prima toepassen. Wanneer leidingen echter door de balklaag heen moeten of elkaar moeten kruisen dan past het eigenlijk niet meer.

De meest eenvoudige gedachte is dan: “Dan vergroten we de balk toch, dan past het wel” of “dan verzwaren we wel een gedeelte van de balklaag, zodat het wel past”. Beide gedachten betreffen noodoplossingen die per definitie duurder zijn dan een doordachte oplossing.

Het Posi-tech systeem is een uitstekend voorbeeld van een doordachte oplossing in een dergelijke situatie. Door de keuze te maken voor dit systeem kies je niet alleen voor eenvoud op de bouwplaats, maar bovenal ook voor vrijheid op zowel installatiegebied (ruimte voor installatiecomponenten/leidingen in de vloer) als op constructief gebied (mogelijkheid tot grote overspanningen).

De liggers zijn uitermate geschikt om leidingen door te voeren, ook wanneer leidingen elkaar moeten kruisen (uiteraard onder het voorbehoud dat de ligger over voldoende hoogte beschikt).

Wat kan ik allemaal maken met het Posi-tech systeem?

Doordat je met het Posi-tech systeem ook grotere overspanningen kunt realiseren kunnen we het voor meerdere toepassingen gebruiken. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een hellend dak te vervaardigen in het systeem zonder dat we gordingen nodig hebben. Daarnaast is het systeem toepasbaar als vloerligger voor zowel verdiepingsvloeren als platte daken.

Waar bij houtskeletbouw grote overstekken soms moeilijk realiseerbaar zijn doordat hout geen overkragingen kan verdragen, is dit met dit systeem wel mogelijk. Een dakoverstek, maar ook bijvoorbeeld een balkon zijn daarmee uitvoerbaar in dit systeem.

Doordat de ruimte tussen de metalen schoren in de liggers open is kan je deze ook nog geïsoleerd uitvoeren om zo koudebruggen te voorkomen.

Is het Posi-Tech systeem al leverbaar? 

Het systeem is momenteel nog niet leverbaar, de verwachting is dat het eind 2020 op zijn vroegst leverbaar is in Nederland.
Dit heeft te maken met de berekeningssoftware welke op dit moment vertaald wordt naar de Nederlandse markt.
Ook moeten de attesten nog toegespitst worden op de Nederlandse wet- regelgeving.

Conclusie over het Posi-tech systeem

Het Posi-tech systeem is een gecombineerde balk/ligger bestaande uit een houten boven- en onderligger die onderling verbonden worden middels metalen diagonalen, zogenoemde schoren.

Door de keuze te maken voor dit systeem kies je niet alleen voor eenvoud op de bouwplaats, maar bovenal ook voor vrijheid op zowel installatiegebied (ruimte voor installatiecomponenten/leidingen in de vloer) als op constructief gebied (mogelijkheid tot grote overspanningen).

Het systeem heeft diverse toepassingsmogelijkheden. Enkele toepassingen betreffen verdiepingsvloeren, platte daken, hellende daken, dakoverstekken en balkons.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.