Duurzaamheid is in. Je kunt dan ook haast niet meer om de verhalen over PV-panelen, energie besparen en isoleren heen. Maar wat is voor jou nu de juiste en meest interessante manier om te gaan isoleren?

Er gaat veel warmte verloren via je woning als deze niet of niet goed geïsoleerd is. Isolatie houdt de warmte in huis en daarnaast heeft het vele andere voordelen. Welke soorten isolatie er zijn en welke het meest geschikt is voor jouw huis lees je hieronder.

Op welke wijze kan je isoleren?

Bij het bouwen en verbouwen van woningen wordt steeds meer gebruik gemaakt van isolatie. Welk soort isolatie het meest geschikt is, hangt onder andere af van het bouwjaar van jouw woning. Zo zijn huizen voor 1976 vrijwel niet geïsoleerd en huizen die gebouwd zijn tussen 1976 en 1982 maar gedeeltelijk. Vanaf 1983 zijn huizen voorzien van goede isolatie.
Daarnaast zijn er nog verschillende andere redenen om je huis te isoleren, zoals het tegengaan van vocht en schimmel, het beter vasthouden van warmte dus meer energiebesparing en meer comfort in huis.

Er zijn een aantal soorten isolatie te onderscheiden:

  • Vloerisolatie;
  • Gevelisolatie;
  • Dakisolatie;
  • Kruipruimte isolatie;
  • Isolatieglas.

Je vloer isoleren?

Met vloerisolatie kan je flink besparen op de energiekosten en de vloer zal minder koud aanvoelen, waardoor er meer comfort is in huis. Wanneer je een kruipruimte onder de woning hebt kan isolatiemateriaal aan de onderzijde van de begane grond geplaatst worden voor de meest optimale isolatie.

Een andere optie is bovenvloers isolatie aanbrengen, waarbij er een isolerend ondertapijt of dekvloer gelegd wordt. Dit is niet aan te raden wanneer je een houten vloer hebt. Door de isolatie wordt het dampspanningspunt verlegd en kan er vocht in je houten vloer ontstaan met het gevolg dat de vloer zal wegrotten.

Je gevel isoleren?

De gevel kan je warm houden door de binnen- of buitenzijde te isoleren of door spouwmuurisolatie toe te passen. Spouwmuurisolatie is de meest gebruikte methode om te isoleren, dit omdat het relatief voordelig is en weinig tijd in beslag neemt om uit te voeren.

Je dak isoleren?

Het meeste effect heeft het om je dak te isoleren, via het dak gaat namelijk de meeste warmte verloren. Wanneer je kiest voor dakisolatie heb je de mogelijkheid om de binnen- of buitenzijde van een schuin dak te isoleren. Ook kan een plat dak op meerdere manieren geïsoleerd worden, bijvoorbeeld door isolerende dakbedekking. Wanneer je de zolder niet als leefruimte gebruikt kan je ook je zoldervloer isoleren, zo verwarm je niet onnodig de zolder en houd je de warmte beter in huis.

Waarom de kruipruimte isoleren?

Wanneer je last hebt van veel vocht of schimmel in huis, dan is het een goede optie om de kruipruimte te isoleren. Afhankelijk van de grootte en de vochtigheid kan een specialist beoordelen op welke manier de kruipruimte het best geïsoleerd kan worden. Naast het terugdringen van vocht zorgt het isoleren van de kruipruimte ervoor dat de constructie van jouw huis niet (verder) wordt aangetast.

Isoleren door toepassen van isolatieglas?

Isolatieglas bestaat uit meerdere glaslagen waartussen een afgesloten ruimte zit die gevuld is met lucht of gas. Door het plaatsen van isolatieglas kan je besparen op de stookkosten. Ook zal er minder tocht zijn in huis en daarnaast werkt isolatieglas geluidsisolerend. Isolatieglas is verkrijgbaar als gewoon dubbelglas tot HR+++  of zelfs drievoudig glas.

Je beglazing vervangen is in de meeste gevallen het meest interessant, de beglazing is bijna altijd het onderdeel met de minste weerstand tegen warmte doorslag. Je hebt hier dus ook veel warmteverlies.

Wat kost isoleren?

De kosten van isolatie liggen ergens tussen de €15 en €130 per m², deze prijzen zijn inclusief btw. De prijzen van isolatie hangen af van vele factoren. De materiaalkeuze, het te isoleren oppervlak, de bereikbaarheid en de vochtigheid in het huis zijn hierbij belangrijk.

De gemiddelde prijzen van de verschillende soorten isolatie per m² zijn:

  • Gevelisolatie: €15 tot €130 per m²
  • Vloerisolatie: €30 per m²
  • Dakisolatie: €40 tot €60 per m²
  • Kruipruimte isolatie: €20 tot €25 per m²
  • Isolatieglas: €65 tot €120 per m²

Conclusie isoleren

Zit jij er aan te denken om jouw woning te gaan isoleren? Bedenk je dan goed wat voor jou de juiste manier is om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld je vloer, de gevel, het dak of de kruipruimte isoleren of isolatieglas toepassen.

Het is wel aan te raden om een expert te laten beoordelen wat voor jou de meest interessante optie is om te isoleren. Zo wordt door het isoleren het dampspanningspunt verlegd en kan er vocht in je constructie ontstaan met wegrotten tot gevolg. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.