Wanneer je een huis wilt gaan ontwerpen, dan denk je meestal in het begin alleen maar aan het ontwerp. Ooit over nagedacht om in het begin ook al direct aan een aannemer te denken. Veel mensen beginnen eerst met een ontwerp, vergunning trajecten en daarna een aanbesteding. Ooit nagedacht over een bouwteam?

Ik geloof namelijk niet zo in aanbestedingen, maar ik geloof meer in het samenwerken in een bouwteam constructie.  Waarom? Dat zal ik je in dit artikel verder uitleggen. Wanneer de opdrachtgever, adviseurs en de aannemer in een zeer vroeg stadium (al mogelijk vanaf de 1e schetsen) al met elkaar samenwerken om tot het juiste ontwerp te komen, dan biedt dat voor alle partijen voordelen.

Voordelen van een bouwteam voor u als opdrachtgever?

Het bouwen in bouwteam heeft voor u als opdrachtgever een aantal voordelen, bijvoorbeeld:

 • Voor de opdrachtgever betekent het dat hij tijdens het gehele proces de deskundigen op hun specifieke vakgebied kan aanspreken.
 • Doordat er vanaf het begin al partijen bekend zijn kan je als opdrachtgever direct bij juiste partijen jouw wensen kenbaar maken. Zijn er wensen op installatiegebied dan kan je rechtstreeks met de installateur contact opnemen. Dit wordt vervolgens weer naar de aannemer teruggekoppeld om het algehele kostenplaatje te bewaken.
  Je hebt dus veel meer invloed op de totaalprijs van jouw droomhuis.
 • Op basis van het budget en het ontwerp kunnen de deskundigen suggesties doen met betrekking tot kosten, kwaliteit en efficiency van het bouwplan.
 • Jij als opdrachtgever krijgt op deze wijze de garantie dat het bouwproject op de meest efficiënte wijze tot stand wordt gebracht, waarbij prijs en kwaliteit in optimale verhouding staan. Het gaat immers niet meer op de laagste prijs, maar om het juiste budget i.c.m. met het juiste ontwerp.
 • Wanneer een aannemer vanaf de 1e schetsen betrokken is bij het ontwerpproces betekend het dat hij dan al mee kan denken voor de uitvoeringsfase. Je krijgt dus een meedenkende aannemer.
 • Discussie over meerwerk – bij een gelijkblijvend programma van eisen – kan nauwelijks ontstaan. Dit omdat de aannemer mede verantwoordelijk is voor het ontwerp, het bestek en het plan van aanpak.

Voordelen van een bouwteam voor de aannemer?

Ook voor de aannemer heeft het bouwen in een bouwteam een aantal voordelen, zoals:

 • Wanneer een aannemer vanaf de 1e schetsen meedenkt met alle partijen, dan is zijn positie om tot uitvoering te komen uitermate gunstig. De aannemer is namelijk als 1e aannemer op de hoogte van een te realiseren project. Wel is het zo dat op het moment dat de aannemer bij een bouwteam toetreed hij nog niet zeker is van de uitvoering van het project, dit hangt af van hoe de afspraken vastgelegd zijn. Is er een bouwteam overeenkomst? Is er een principe aannemingsovereenkomst? Pas dan kan de aannemer vanaf het 1e stadium zeker zijn.
 • Aangezien de aannemer in een bouwteam deelneemt dan kan hij voor zijn inspanningen als eerste, en wellicht als enige, een prijsaanbieding doen voor het uit te voeren werk.
 • De aannemer weet al in een vroeg stadium dat hij een betreffende klus uit mag voeren, dus voor zijn planning is dit zeker interessant.

Voordelen van een bouwteam voor de ontwerper?

Ook voor ons als ontwerpers heeft het zeker voordelen om in een bouwteam te stappen, en wel hierom:

 • Wanneer een aannemer betrokken is bij het bouwteam kunnen wij onze schetsen, al vanaf de voorlopig ontwerpfase, uit laten rekenen door de aannemer.
  Op deze wijze hebben we al snel een richtprijs om te bekijken of het ontwerp binnen het budget zal blijven.
 • Er zijn bepaalde knooppunten in een ontwerp welke uitgewerkt moeten worden, daar waar wij voor een keuze gaan heeft dit gevolgen voor de uitvoering en uiteraard de kosten.
  Hebben we een knooppunt en kunnen wij dit vooraf met de aannemer kortsluiten, dan denken we met z’n allen mee en kan de uitvoering eenvoudiger en of goedkoper uitgevoerd worden.
 • Wanneer wij input krijgen van de installateur, constructeur etc. dan kunnen wij ook deze gegevens vanaf de 1e schetsen op tekeningen verwerken. Dat voorkomt dat wij een bepaalde tekening vaker aan moeten passen. Dit is handig in de communicatie naar de gemeente.

Conclusies over het werken in een bouwteam

Wanneer je de droom hebt om een eigen huis te bouwen dan ben je natuurlijk benieuwd naar hoe het ontwerp er uit komt te zien, Uiteraard moet dit ontwerp door u betaald kunnen worden.
Door te kiezen voor een bouwteamverband heb jij als opdrachtgever voordelen, zoals géén discussies over meerwerk, een meedenkende aannemer en jij hebt meer invloed op de totaalprijs van jouw droomhuis.

Een voordeel voor de aannemer is dat wanneer hij deelneemt in een bouwteam hij als eerste, en wellicht enige, op de hoogte is van uw bouwplannen.

Voor mij als ontwerper is het een voordeel dat ik vanaf de 1e schetsen een richtprijsbegroting op kan laten stellen om te beoordelen of het ontwerp wat ik maak binnen uw budget past.
Hierdoor weet u snel wat de mogelijkheden zijn.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.