Wanneer jouw huis gebouwd word dan wil je dat de aannemer dit zo goed mogelijk doet. Je wilt immers dat jouw droomhuis gebouwd word zoals jij het verwacht had. Om dit te controleren vindt er altijd een oplevering plaats van de woning op het moment dat de aannemer gereed is. Zijn er dan nog punten waar je het niet mee eens bent met de kwaliteit of zijn er nog gebreken, dan noem je dit opleverpunten.

In het nieuws van juni 2018 bleek na onderzoek van Vereniging Eigen Huis dat het aantal opleverpunten flink gestegen is, maar wat zijn opleverpunten en wat kan je hier aan doen?
Dat lees je in dit bericht.

Waar moet je op letten met de oplevering?

Heeft je aannemer de realisatie van jouw droomhuis afgerond? Dan volgt er een formeel moment, de oplevering. Dit is het moment waarop jij als opdrachtgever en de aannemer de woning inspecteert of deze is uitgevoerd volgens de afspraken. Naar een oplevering kan je ook de ontwerper, een bouwkundige of een onafhankelijke instantie zoals vereniging eigen huis meenemen.

Het belangrijkste punten bij de oplevering zijn:

 • zorg dat je voldoende tijd hebt om alles uitgebreid te controleren. Het is heel vervelend als je opleverpunten niet tijdig gezien hebt omdat je in tijdnood zit.
 • Let op beschadigingen aan bijvoorbeeld sanitair, stuukwerk, kozijnen en ramen etc.
 • Controleer alle kranen of het water goed doorloopt, controleer ook of warmwater uit de kranen komt. Let er ook op of de wc doorspoeld.
 • Controleer hang- en sluitwerk, controleer ook of de sleutels soepel in de sloten draaien.
 • Neem tijden de oplevering de meer- en minderlijst mee. Aan de hand van deze lijst kan je controleren of al het meer- en minderwerk volgens de afspraken uitgevoerd is.
 • Zijn ruimtes niet te controleren door vuil en of te weinig licht? Laat dit dan noteren in het opleveringsrapport.
 • Noteer alle meterstanden in het opleveringsrapport, deze standen moet je namelijk ook doorgeven aan de energieleverancier.
 • Zorg dat je de woning verzekerd hebt op het moment van de sleuteloverdracht. Vanaf het moment van de oplevering is het formeel gezien jouw woning dus ook alle risico’s zijn voor jou.

Wat zijn opleverpunten precies?

Tijdens een oplevering worden de gebreken genoteerd in een opleveringsrapport, dit zijn de opleveringspunten. Dit zijn alleen punten welke door visuele inspectie te zien zijn. Wanneer er constructieve- en/of bouwfysische fouten zijn kunnen deze alleen tijdens de bouw opgemerkt worden. Wanneer dit later tot problemen leid dan noem je dit verborgen gebreken.

Wat zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende opleverpunten?

 • Spijker en schroefgaten in kozijnen
 • Niet vlak tegelwerk (sanitaire ruimten , keuken)
 • Ondeugdelijk schilderwerk (druipers, onvoldoende dikte onderkanten deuren e.d.)
 • Slecht kitwerk of ontbrekend kitwerk
 • Beschadigde beglazing
 • Ondeugdelijk hang en sluitwerk etc.
 • Niet goed afgestelde ramen en deuren
 • Ontbreken van de groepenverklaring in de meterkast
 • Niet ingeregelde ventilatieventielen

Welke rechten heb ik bij de oplevering, zijn mijn opleverpunten wel terecht?

Wanneer je bij de oplevering van jouw droomhuis gebreken constateert, dan is het mogelijk om de laatste 5% van de aanneemsom uit te stellen. Is de woning helemaal onbewoonbaar? Dan kunt u de oplevering zelfs weigeren.

Ook kan je bijvoorbeeld van de aannemer een bankgarantie van 5% van de aanneemsom vragen. Deze bankgarantie biedt de zekerheid dat de aannemer de opleverpunten snel en vakkundig verhelpt.

Wanneer dienen opleverpunten verholpen te worden?

Om de opleverpunten op te lossen heeft de aannemer in de meeste gevallen een termijn van 3 maanden tot zijn beschikking. Hierna dien je een akkoordverklaring te ondertekenen met de aannemer, vanaf dit moment vallen alle punten onder de garantie- of serviceperiode.

Ben je het nog niet eens met de oplevering? Dan kan je hiervoor terecht bij de raad van arbitrage voor de bouwbedrijven in Nederland. Deze raad heeft de bevoegdheid om de geschillen tussen jou en de aannemer te behandelen.

Zes maanden na de eerste oplevering vind de tweede oplevering plaats. Je dient dan een afspraak met de aannemer te maken om de eventueel ontstane gebreken te verhelpen.
Gebreken welke bijvoorbeeld kunnen ontstaan zijn het klemmen van deuren, sloten welke niet goed meer lopen, of zelfs lekkages.

Ook na de 6 maanden is de aannemer nog steeds jouw aanspreekpunt in geval van mankementen, verborgen gebreken en of bouwfouten. Afhankelijk van de garanties is de aannemer in sommige gevallen verplicht om de onderdelen te herstellen.

Conclusies over opleverpunten en de oplevering

Wanneer jouw droomhuis opgeleverd wordt wil je natuurlijk deze woning zo snel mogelijk betrekken. Voordat je dit doet dient er een oplevering plaats te vinden, dit is een formeel moment.

Bij de oplevering zijn er een hoop punten waar jij op moet letten, denk er ook over na of je dit alleen met de aannemer doet of samen met je ontwerper, een bouwkundige of een onafhankelijke instantie mee neemt.

Opleverpunten zijn de tekortkomingen of fouten op het moment van opleveren. Dit kan in allerlei gradaties voorkomen. Van bijvoorbeeld een kras op het glas tot een ventilatiesysteem wat niet naar behoren werkt.

De meeste opleverpunten dienen binnen 3 maanden na oplevering verholpen te zijn. Echter heb je na 3 maanden in de meeste gevallen ook nog steeds recht op garantie.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.