Aannemers kunnen een huis casco bouwen of sleutelklaar afleveren. Om hierin een juiste keuze te maken is het belangrijk dat je precies weet wat beide opties inhouden.

Wat houdt Casco bouwen in?

Casco bouwen wil zeggen dat de aannemer van het huis alleen de ruwbouw verzorgt. De woning wordt dan wind- en waterdicht opgeleverd. Dit is inclusief ramen, deuren, glas en dakpannen. Zelf moet je dan alles doen wat normaal in de afbouwfase gebeurt. Dit bestaat uit aftimmerwerk en schilderwerk, maar ook alle installaties, tegelwerk en sanitair moet je zelf doen. Vergeet ook niet de afwerkvloeren, het stucwerk, de binnenwanden, de binnendeurkozijnen en de trap.

Maak vooraf duidelijke afspraken over casco bouwen

De afwerkingsgraad van een cascowoning hangt af van de aannemer. Sommige aannemers verstaan onder casco ‘wind- en waterdicht’ maar anderen gaan een stuk verder in de afwerking. Het is dus belangrijk dat je hier op voorhand goede afspraken over maakt met de aannemer zodat je preciesweet wat de aannemer onder casco verstaat en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Casco bouwen

Je huis casco laten afleveren is een goede optie voor handige doe-het-zelvers en voor mensen die wat meer vrijheid wensen bij de keuze van leveranciers. Als je het slim aanpakt kan je ook behoorlijk wat geld besparen. Je hoeft nu immers veel minder ‘manuren’ van de aannemer te betalen.
Wel dien je er rekening mee te houden dat je door casco te bouwen een risico neemt. Een goede organisatie is belangrijk evenals een goed contact met de aannemer.

Als je zelf bouwt zal het doorgaans ook langer duren voordat jouw woning instapklaar is, aangezien je er (grotendeels) alleen voor staat en je er dus heel wat (avond) uren aan zult moeten spenderen. Voordat het huis instapklaar is zal je ook ergens anders moeten verblijven. Houdt ook hier rekening met extra kosten.

Is dit allemaal geen belemmering? Dan kan je heel wat geld besparen met casco bouwen!

Het budget van een cascowoning bepalen

Wees ruim in het berekenen van jouw budget. Zo voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Meestal betaal je als particulier iets meer aan materialen dan de aannemer omdat zij hun materialen in grote hoeveelheden aankopen en daardoor prijsonderhandelingen kunnen voeren.

Ook berekenen de aannemers veelal de prijzen inclusief plaatsing en garantie.

Let er bij het kopen van materialen op wat de garanties zijn die jou geboden worden.

Voorkom de grootste valkuil bij casco bouwen, Weet wat je zelf kan …

Tot slot nog een waarschuwing voor de iets te enthousiaste doe-het-zelver: weet wat je kunt en weet wat je het beste aan vaklui kunt overlaten! Hiermee voorkom je dat je wordt aangemeld voor een volgend seizoen van “Help, mijn man is klusser…”
Ook als het huis wel afkomt maar de kwaliteit van het door jou verrichte werk te wensen over laat, is dat zonde aangezien je er zelf tegenaan zult moeten kijken. Het is dan uiteraard niet de bedoeling dat je je ergert aan wat jouw droomhuis had moeten worden. Denk dus goed na of casco bouwen interessant voor jou is of niet en zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent. Contacteer bij twijfel altijd een vakman.

Conclusie over casco bouwen

Casco bouwen wil zeggen dat de aannemer van het huis alleen de ruwbouw verzorgt, je moet dus zelf de afwerking voor jouw rekening nemen. Maak hier vooraf duidelijk afspraken over met de aannemer. Zo weten jullie allebei wat onder casco verstaan wordt.

Door casco bouwen kan je veel geld besparen, je hoeft immers veel minder ‘manuren’ te betalen van de aannemer. Houdt wel goed je budget in de gaten nu je zelf verantwoordelijk bent voor de afwerkingskosten.

Tot slot een belangrijke tip; weet wat je zelf kan en weet wat je aan vaklui moet overlaten. Zo bereik je het mooiste resultaat.

 

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.