Zowel open haarden als houtkachels zijn populair. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de wisselende energieprijzen en de behoefte aan sfeer en warmte. Wie geniet er niet van een ontspannen avond waarbij vrienden en familie gezellig rond een zacht knapperend haardvuur zitten?

Stook je een paar avonden per jaar dan is de open haard een optie, maar als je wat vaker wilt genieten van het vlammenspel dan kan je beter gaan voor een houtkachel. Een houtkachel wint het op veel punten van de open haard.

Het is hartje zomer en op dit moment probeer je juist zo veel mogelijk warmte uit huis te krijgen. Toch is de zomer het juiste moment om na te denken over een open haard. In dit blog leg ik bovengenoemde punten verder uit.        

Waarom in de zomer nadenken over een open haard?

De meeste mensen denken pas aan een open haard als het buiten weer kouder wordt en de dagen korter zijn. Op die momenten zit je het meeste binnen en heb je de grootste behoefte aan een open haard, waar je heerlijk voor kunt zitten als het buiten koud en guur is.

Om echter al deze winter te kunnen genieten van jouw open haard, moet je nu actie ondernemen. Het is jammer als je in de winter een haard wilt hebben, maar deze pas geplaatst kan worden na de winter. Dit betekent dat je nog een jaar moet wachten voordat je van jouw haard kunt genieten.

Daarom is het verstandig om juist in het voorjaar c.q. de zomer te denken aan een open haard, zodat je er meteen de winter al gebruik van kunt maken.

Wat is het verschil tussen een open haard en een gesloten haard?

Houthaarden en kachels hebben tegenwoordig een zeer hoog rendement en een zeer goede verbranding. De toestellen zijn goed doordacht en zorgen ervoor dat het hout zo efficiënt en schoon mogelijk wordt verbrand.
Dit geldt helaas niet voor de open haard. Dit komt omdat alle houthaarden en kachels tegenwoordig gesloten zijn, door deze simpelweg te voorzien van een glazen raam/deur. Doordat de haard wordt gesloten stijgt de temperatuur in de verbrandingskamer waardoor deze meer warmte afgeeft.

Daarnaast zijn veel toestellen extra geïsoleerd middels achterwanden en worden de rookgassen via een vernuftig labyrint weggeleid. Hierdoor wordt de verbrandingstemperatuur zo hoog mogelijk gehouden en worden alle stoffen die vrijkomen optimaal verbrand. Dit resulteert niet alleen in een schone verbranding, maar ook in een optimaal genot van de vrijgekomen warmte.   

Ter indicatie: Een open haard haalt slechts 15% rendement omdat die juist veel warmte verliest door de schoorsteen. Een houthaard of kachel haalt tegenwoordig gemiddeld tussen de 60 en 80% aan rendement. De uitstoot van een open haard ten opzichte van een goede houtkachel is daarbij ook vele malen hoger. De open haard heeft een CO2- uitstoot die 15 maal zo hoog is als de uitstoot van een houtkachel. Daarnaast stoot de open haard 50 maal meer fijnstof uit dan de houtkachel.

Welk type haard past bij jou?

Bij de keuze van een kachel of haard op gas of hout is het vermogen van het toestel een belangrijke bepalende factor. Veel mensen realiseren zich niet dat voor een gemiddelde woonkamergrootte slechts 3 á 4 kilowatt (kW) nodig is om de kamer te verwarmen. Zeker in de goed geïsoleerde woningen van tegenwoordig is meer kW niet nodig. Ook zijn veel woningen voorzien van CV en dient het toestel dus vaak alleen als bijverwarming.

Keuze van het vermogen

Toch kiezen consumenten vaak onbewust voor een te hoog vermogen, met als risico dat ze het toestel maar kort of alleen op een lage stand kunnen laten branden, simpelweg omdat het anders te warm wordt. Bij houthaarden en kachels resulteert dit in een slechte verbranding, zwarte ruiten en een hogere uitstoot. Bij een gashaard betekent dit vooral dat je niet kunt genieten van het mooie vlambeeld dat deze haard te bieden heeft.

Open- en gesloten verbranding

Daarnaast is de keuze voor een open of een gesloten verbranding belangrijk. Een ‘open verbranding’ wekt de indruk dat we het over een open haard, zonder ruit, hebben maar dit is niet het geval. Een open verbranding is namelijk de benaming voor het systeem waarbij de lucht voor de verbranding uit de ruimte wordt gehaald waar de haard of kachel staat en waarbij via één enkele afvoer de rookgassen worden afgevoerd.

Welke haarden zijn er?

Houthaarden en kachels hebben altijd een open verbrandingsysteem. Als je kiest voor een houthaard of kachel dan is een goede ventilatie van de woning vereist. Wanneer de woning goed wordt geventileerd kun je in principe altijd een houthaard of kachel plaatsen. Voor uitzonderlijk situaties, zoals woningen met een zogenoemd ‘Balansventilatiesysteem’ zijn er de haarden en kachels met buitenluchtaansluiting. Steeds meer haarden en kachels zijn voorzien van een buitenluchtaansluiting of bieden dit aan als optie. Bij dit systeem wordt de verbrandingslucht van buiten gehaald. Houdt er rekening mee dat bij een houthaard of kachel de afvoer altijd door het dak naar buiten moet en zelfs boven de nok van het dak moet uitkomen.

Bij gashaarden en kachels is er echter de keuze voor een gesloten verbrandingssysteem, waarbij de lucht die nodig is voor de verbranding direct van buiten wordt gehaald en de rookgassen door één en hetzelfde kanaal weer worden afgevoerd. Hierdoor kan de afvoer in veel gevallen eenvoudig worden uitgemond door de gevel (via het dak is natuurlijk ook mogelijk). Dat betekent dat je flexibeler bent met betrekking tot de exacte plek waar de haard komt te staan. Omdat het systeem de zuurstof van buiten betrekt en dus niet uit de ruimte waar de haard staat, is het systeem bovendien uitstekend geschikt voor de moderne, goed geïsoleerde en mechanische geventileerde woningen. In principe wordt je bij gashaarden en kachels altijd geadviseerd om te kiezen voor een gesloten verbrandingsysteem. Als je echter een gashaard of kachel wilt aansluiten op een bestaand schoorsteenkanaal met een diameter kleiner dan 150 mm, dan is een open verbrandingssysteem wel interessant omdat hiervoor een kleinere afvoer benodigd is.

Na het lezen van al deze informatie kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat je voor de uiteindelijke keuze van de juiste haard nog persoonlijk en deskundig advies nodig hebt. Ook zal je de modellen waar je interesse in hebt eerst in het echt willen bekijken en waarschijnlijk ook zien branden.

Bezoek deskundige dealers

Dealers hebben veelal een prachtige showroom waarin diverse haarden en kachels worden gepresenteerd, mijn advies is dan ook om deze zeker te gaan bezoeken. Daarbij zijn zij met hun expertise in staat om een persoonlijk advies op maat te geven die is toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Hier kun je tevens jouw wensen bespreken over de aankleding rondom de haard, want ook dat kan een dealer voor jou verzorgen.

Conclusie over de open haard

Er is heel veel mogelijk op het gebied van haarden, denk hierbij aan een open haard en een gesloten haard.
Het is verstandig om juist in het voorjaar c.q. de zomer na te denken over een open haard omdat je hem dan direct die winter al kunt gebruiken.

Laat je door een expert goed voorlichten over de juiste haard in jouw specifieke woning. Het is heel belangrijk dat het juiste vermogen gekozen wordt, dat je weet welk type haard je kunt toepassen en of je een open- of gesloten verbranding kunt toepassen.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.