Je hebt eindelijk die mooie kavel gevonden die je zocht, eindelijk ga je het ontwerp maken voor jouw droomhuis, maar die ene boom staat in de weg. Ach die boom zagen we toch zo om?
Ook al is het je eigen grond, die boom kan lang niet altijd zomaar weggehaald worden, in veel gevallen heb je een kapvergunning nodig.

Hoe weet ik of die boom gekapt mag worden zonder kapvergunning?

De algemene plaatselijke verordening (APV) geeft aan wat er mag bij het kappen van bomen.
In deze APV staat exact weergegeven wat de regels zijn voor een kapvergunning. Let er wel op, deze regels kunnen per gemeente verschillend zijn.

De meeste gemeentes hanteren een minimale stamomvang op borsthoogte (vaak is dit 1,30 m hoog), heeft de boom op deze hoogte een bredere omvang dan vermeld staat? Dan heb je kapvergunning nodig.

Welke eisen kunnen er bijvoorbeeld zijn voor een kapvergunning?

De regels verschillen per gemeente, bijvoorbeeld:

  • Zo zijn er gemeenten die voor diverse boomsoorten andere eisen hebben.
  • Zo zijn er gemeenten die een kapvergunning vragen bij een diameter van 10 centimeter.
  • Zo zijn er gemeenten waar helemaal geen stamomvang wordt gehanteerd. In die gemeenten moeten mensen altijd een kapvergunning aanvragen als ze een boom willen omzagen.
  • Zo zijn er gemeenten waar weer helemaal geen kapvergunning nodig is of waar bomen die verder twintig meter van een gevel staan kapvergunning plichtig zijn.

Zoals eerder al beschreven, voor het kappen van een of meerdere bomen is het raadzaam om eerst de APV na te kijken van jouw gemeente. Op deze wijze weet je zeker dat je handelt conform de geldende regelgeving.

Herplant van bomen na kap?

Sommige gemeentes hanteren ook een herplant regeling voor iedere boom die gekapt wordt.

Voor iedere boom die verdwijnt, moet dus een nieuwe boom terug gepland worden.
In sommige gevallen zijn er zelfs voorschriften dat de herplant op dezelfde plek moet plaats vinden als dit mogelijk is. In veel gevallen is dit uiteraard niet mogelijk omdat precies op deze plek jouw droomhuis gebouwd word.

Niet iedere gemeente hanteert een herplant plicht, dit staat ook vermeld in de APV van de betreffende gemeente.

Wanneer mag ik een boom kappen?

Ook wanneer je de kapvergunning ontvangen heb gelden er zekers nog regels. Zo gelden er tijdens het broedseizoen diverse aanvullende voorwaarden.

Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli. In deze periode is het verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren en te vernielen. Deze regel is ingesteld om de vogels en hun kroost te beschermen en te voorkomen dat broedende inheemse vogels hun nesten verlaten en de eieren niet uitkomen of het jong niet meer worden gevoed.

Is het dan verboden om bomen te kappen tijdens het broedseizoen?

Nee, verboden is het niet. Wel dien je zeker te weten dat je geen broedende vogels verstoord door het kappen of snoeien van bomen. Dit geld niet alleen voor de bomen die je gaat vellen, maar ook voor de bomen die ‘verstoord’ worden door de te kappen bomen.

Conclusies over de kapvergunning

Wanneer je jouw huis wilt bouwen op die mooie plek en er staat een boom ‘in de weg’, dan kan het mogelijk zijn om deze boom te verwijderen d.m.v. een kapvergunning.
Wat de regelgeving is verschilt per gemeente en kan je bekijken in de algemene plaatselijke verordening (APV).

Ook kan het nodig zijn om voor iedere gekapte boom een boom terug te planten.

Let er ook op wanneer je de bomen wilt gaan kappen, wanneer je dit in het broedseizoen wilt gaan doen kan het betekenen dat er aanvullende eisen gelden.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.