Veel mensen die ik spreek hebben de droom om een eigen huis te bouwen. Ook krijg ik vaak de vraag wat de bouwkosten zijn van een bepaald huis. Dit is helaas niet zo’n hele makkelijke vraag om te beantwoorden, dat is niet omdat ik dat niet wil, maar omdat dat in het begin bijna niet mogelijk is.

Ik vergelijk het wel eens met een auto, wat kost een auto? Dit is verschillend per merk, per type, afwerking, aanvullende opties etc.

Welke zaken zijn van belang bij de bouwkosten?

Bij de bouwkosten zijn een aantal onderdelen die sterk van invloed zijn op de bouwprijs, bijvoorbeeld:

  • Of je de woning casco opgeleverd of compleet afgewerkt wilt hebben.
  • Hoe groot de inhoud van de woning is.
  • Of je de woning energieneutraalq. passief uitgevoerd wilt hebben of standaard conform het bouwbesluit.
  • m.v. welke bouwmethode jouw woning gerealiseerd wordt.

Casco of compleet afwerken?

Wanneer de aannemer ‘slechts’ het casco hoeft te realiseren betekend dit in beginsel een lagere bouwkosten, houdt er wel rekening mee dat alle aanvullende kosten nog wel gemaakt dienen te worden. Wanneer een woning wind- en waterdicht is, is de woning nog niet volledig bewoonbaar.
De afbouwkosten moeten zeker ook nog gemaakt worden, hiervoor dien je wel rekening te houden met jouw budget.

Inhoud van de woning
Heel simpel, hoe meer inhoud in de woning, hoe groter de woning, des te duurder de bouwkosten.
Relatief gezien is een grotere woning vaak wel voordeliger in de kubieke meterprijs, maar in totaalsom zal het bijna altijd betekenen, hoe groter de woning des te duurder.

Ambitieniveau installatie
Wanneer de woning voldoet aan het bouwbesluit, dan heeft deze momenteel een EPC eis van 0,4.
Dit is het minimale wat nodig is op dit moment.
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de woning ‘beter’ uit te voeren dan nodig, je kunt er voor kiezen om de woning gasloos uit te voeren en-/of passief uit te voeren.
Het betekend dan echter wel dat de installaties welke toegepast dienen te worden duurder zijn dan de standaard installaties.

Bouwmethode
Een onderbelicht aspect bij de bouwkosten is de bouwmethode. De meeste woningen worden momenteel nog traditioneel gebouwd. Dit betekend dat er een relatief lange bouwtijd benodigd is en dat er veel ‘manuren’ benodigd zijn.

Het kan zeker lonend zijn om een bouwmethode te kiezen waarbij veel werk in de fabriek al uitgevoerd kan worden. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de weersinvloeden en kan het aantal manuren naar beneden gebracht worden. Hierdoor kan het goedkoper zijn om jouw woning te realiseren.

Maar wat zijn de bouwkosten van een huis dan?

Zoals ik eerder al zij, exacte bouwkosten kan ik helaas niet geven, wel kan ik een handvat meegeven voor een indicatie van de bouwkosten.

Een goede begroting voor de bouw van een woning zal ergens tussen de € 350,- en € 600,- per m³ incl. btw uitkomen.

  • Gaat u veel zelf doen en laat u de woning nagenoeg casco bouwen? dan zal de prijs richting de € 350,- per m³ gaan.
  • Wilt u de woning klaar hebben op een gemiddeld afwerkingsniveau? dan zal de prijs richting de € 500 ,- á € 550,- per m³ gaan.
  • Wilt u de woning heel luxe uitvoeren? Dan zal de prijs richting de € 600,- per m³ gaan.

Hoe kan je de bouwkosten in de hand houden?

Wanneer het ontwerp specifiek voor jou uitgewerkt is, zijn de bouwkosten in het 1e stadium een globale schatting.

Ik vind het altijd prettig om vanaf de 1e schetsen een aannemer erbij betrekken, op deze wijze werk je in een bouwteam en kan de aannemer vanaf de 1e schetsen een richtprijs berekenen. Op deze wijze krijg je een redelijk nauwkeurige indicatie wat de te verwachte kosten zijn voor jouw specifieke ontwerp. Hierdoor zijn we ook in staat om snel het ontwerp c.q. de wensen bij te sturen mocht dit budgettair nodig zijn en kunnen we de bouwkosten beter in de hand houden.

Door te werken in een bouwteam betekend niet dat je jouw woning voor de laatste prijs bouwt, er is vast wel een aannemer die het goedkoper kan bouwen. Maar door te werken in een bouwteam maak je de keuz om JOUW ontwerp binnen JOUW budget gerealiseerd te krijgen, hierdoor krijg je het resultaat waar je naar op zoek bent.

Conclusies over de bouwkosten

Wanneer je de droom hebt om een eigen huis te bouwen dan ben je natuurlijk benieuwd naar de bouwkosten. Kan ik wel een eigen huis bouwen? Kan ik mijn ontwerp wel betalen? Hoe weet ik dat het mogelijk is?

Voor de bouwkosten zijn een aantal punten sterk van invloed op de bouwprijs, het afwerkingsniveau, de inhoud van de woning, het ambitieniveau van de installaties en welke bouwmethode je kiest voor de uitvoering van jouw huis.

De bouwkosten kan je in de hand houden door zo snel mogelijk een kostenindicatie aan te vragen voor jouw specifieke ontwerp. Door een bouwteamconstructie kan je het ontwerp en jouw programma van eisen binnen het budget uit laten voeren.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.