Wanneer je een bakstenen gevel toepast bij jouw droomhuis dan valt er nog veel meer te kiezen dan het type steen, de kleur en de afmeting. Ook een metselwerkverband kan je zelf kiezen.
Het ene metselwerkverband is wat gebruikelijker of goedkoper dan het andere metselwerkverband.

Enkele voorbeelden van metselwerkverbanden zal ik in dit artikel toelichten, te weten:

 • Halfsteensverband
 • Klezorenverband – lopend en staand
 • Wildverband
 • Staandverband
 • Kruisverband

Halfsteens metselwerkverband

Het halfsteens metselwerkverband bestaat vrijwel geheel uit lagen met hele stenen, strekken, die steeds een halve steen verspringen. Doordat je continu hele stenen kunt gebruiken heb je hier heel weinig afval en is dit kostentechnisch vaak het meest interessante verband. Verder is dit type metselwerk constructief sterk, de stenen grijpen immers precies in elkaar, ook kunnen de stenen bij de hoeken doorlopen.  Alleen bij de hoeken en bij muurbeëindigen komen de koppen, dit zijn de kopse kanten van de stenen, in het zicht.

Metselwerkverbanden : Halfsteens verband

Klezoren metselwerkverband (lopend of staand)

Het klezoorverband is nauw verwant aan het halfsteensverband en bestaat bijna alleen maar uit lagen van strekken. Bij het klezoorverband verspringen de lagen echter slechts een klezoorlengte in plaats van een halve steen. Een klezoor heeft de lengte van ¼ van de steen. Op de hoeken wordt aangesloten met een drieklezoor, ¾ van de steen.

Doordat de strekken onderling echter slechts met 1 klezoor verspringen, is dit meer een siermetselwerk. Doordat de voegen in de verschillende lagen kort bij elkaar liggen is dit een wat zwakker verband.

De klezoor kan op diverse wijze toegepast worden zodat er een lopend of staand lopen verband ontstaand.

Metselwerkverbanden : Klezorenverband - lopend

Wild metselwerkverband

Metselwerkpatronen zijn best bepalend, en een patroon kan een ontwerp maken of breken. Een wildverband metselwerk wordt vaak toegepast om een ‘effen’ vlak iets te breken.

Bij een wildverband worden de koppen en strekken in een willekeurige volgorde in het metselwerk opgenomen, wel is het hier zaak dat de metselaar goed oplet zodat er niet ergens onbedoeld regelmatige patronen ontstaan.

Staand metselwerkverband

Bij het staand metselwerkverband worden de koppenlagen afgewisseld met strekkenlagen.
Dit patroon herhaalt zich iedere 2 lagen.

Het metselwerk kan dan als volgt uitgevoerd worden:

 • oneven lagen: kop-strek-strek-strek-strek enz.;
 • even lagen: drieklezoor-kop-kop-kop-kop-kop-kop enz.

Kruis metselwerkverband

Het kruisverband lijkt heel erg op het staand metselwerk verband.  Net als bij het staand metselwerk worden de koppenlagen met streklagen afgewisseld. Het patroon herhaalt zich bij het kruisverband o de 4 lagen, hierdoor ontstaat er een sterkere constructieve wand.

Het metselwerk kan dan als volgt uitgevoerd worden:

 • Laag 1: kop-kop-kop-kop-kop enz.;
 • Laag 2: drieklezoor-kop-strek-strek-strek enz.;
 • Laag 3: kop-kop-kop-kop-kop enz.;
 • Laag 4: drieklezoor-strek-strek-strek enz.

Conclusie over diverse metselwerkverbanden

Wanneer je kiest voor een bakstenen gevel, al dan niet op basis van geldende regelgeving, dan heb je nog steeds vrijheid om keuzes te maken. Een van de keuzes welke je hebt is het metselwerkverband, dit kan een groot verschil maken voor de uitstraling van een bepaald ontwerp.

Een klassieke- of jaren ‘30 woning komt beter tot zijn recht door een halfsteens- of klezorenverband terwijl een wildverband bij een moderne woning weer goed tot zijn recht kan komen.
Uiteraard kan je bij een klassieke- of jaren ’30 woning ook andere metselwerkverbanden toepassen, maar moet je wel goed opletten dat dit geen afbreuk doet aan het ontwerp.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.