Hoe weet ik dat ik mijn woning goed isoleer?

Bijna ieder huis heeft er wel eens last van, de wind staat verkeerd en hoewel alle ramen en deuren gesloten zijn tocht het in huis.

Bij het bouwen van je eigen huis is het dan ook belangrijk dat je er rekening mee houdt op welke kant van jouw huis de wind staat en dat het huis goed geïsoleerd is. Hierbij moeten mensen zich houden aan de EPC norm (Energie Prestatie Coëfficiënt), wat nogal eens gezien wordt als een lastige bijkomstigheid bij het bouwen.

“Waar moet je rekening mee houden om jouw huis zo goed mogelijk te isoleren?”
In dit blog zal ik aangeven wat de EPC norm precies inhoudt en wat er allemaal op je af komt bij het ontwerpen van jouw eigen nieuwbouwhuis.

 

Wat is nu precies een EPC berekening, zegt dat iets over hoe ik mijn woning goed isoleer?

Bij het bouwen van een woning is het belangrijk dat het huis goed in elkaar zit. Hoe beter de isolatie, ventilatie en installatie, des te minder energie heb je nodig om jouw huis zo comfortabel mogelijk te maken.
Bij het bouwen van een woning moet je je houden aan EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) eisen. Aan alle bouwmaterialen worden waardes toegekend, denk hierbij aan het dak, de vloer, ramen, deuren en wanden.
Zo wordt er bij een raam niet alleen gekeken naar het type glas dat erin komt (bijvoorbeeld enkel of dubbel glas) maar het is ook belangrijk dat een raam goed in het kozijn zit, dat dit kozijn een deugdelijke kwaliteit heeft en dat het kozijn op de juiste manier in de muur zit.
Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor het dak. Niet alleen de dikte van de platen is belangrijk, maar het dak moet ook op de juiste manier geïsoleerd worden.

Alle waarden en materialen worden vervolgens ingevoerd in de EPC berekening. Het is hierbij de bedoeling dat het cijfer dat hieruit komt zo laag mogelijk is (0 is energieneutraal).

 

Zoals hiervoor al aangegeven speelt isolatie een belangrijke rol, maar ook het type warmtebron is van belang. Een waterpomp installatie wordt veel gebruikt om een laag EPC te bereiken. Denk er hierbij wel om dat zo’n idee er op papier mooi uit kan zien, maar dat zowel de bron, warmtepomp als het afgiftesysteem goed ontworpen én op elkaar afgestemd moeten zijn om een goed rendement uit je installatie te halen. De architect/ technisch tekenaar kan je hierbij helpen.

Energieneutraal bouwen
Zoals in het blog “Worden er nog meer stappen verplicht bij energiezuinig bouwen?” uitgebreid aan de orde komt, mogen woningen vanaf 2020 alleen nog bijna- energieneutraal gebouwd worden. Dit houdt een EPC in van bijna 0. De energie die nodig is om de woning aangenaam te houden moet je zelf opwekken door middel van bijvoorbeeld zonne-energie. Hieronder vallen niet de gebruiksvoorwerpen in huis zoals een televisie of magnetron.

De EPC berekening wordt ook door een architect of technisch tekenaar opgesteld. De energie eis wordt uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt (EPC).

Bij de EPC berekening wordt gebruik gemaakt van Joule. Als je bijvoorbeeld een aardgas ketel hebt die 450 m³ gas verbruikt per jaar, maar daarnaast wek je met PV cellen elektriciteit op die omgerekend in Joule gelijk is, dan kun je toch uitkomen op een EPC van bijna 0.
Een voordeel van de EPC-berekening is dat deze onbeperkt geldig blijft, tenzij er ingrijpende verbouwingen aan het pand plaats zullen vinden.

Het uiteindelijke doel van energiezuinig bouwen is dat dankzij het gebruik van duurzame bronnen het gebruik van fossiele brandstoffen zal verminderen. Minder CO2 uitstoot betekent een beter milieu.

 

Conclusie

In het begin van dit blog was de vraag “Waar moet je rekening mee houden om jouw huis zo goed mogelijk te isoleren?” Bij het bouwen van een woning moet je je houden aan EPC eisen (Energie Prestatie Coëfficiënt). Aan alle bouwmaterialen worden waardes toegekend. Hierbij speelt naast isolatie ook het type warmtebron een rol. Zowel de bron, warmtepomp als het afgiftesysteem moeten goed ontworpen én op elkaar afgestemd zijn om een goed rendement uit je installatie te halen. De architect/ technisch tekenaar kan je hierbij helpen, net als met de EPC berekening zelf die ook door een architect of technisch tekenaar wordt opgesteld. Hoe lager de EPC, hoe zuiniger het gebouw en des te beter voor het milieu.

 

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

 

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel handgeschreven

Michel Stomphorst.