Worden er nog meer stappen verplicht bij energiezuinig bouwen?

De laatste jaren is de zorg voor het milieu en de vraag hoe we beter met energie om kunnen gaan toegenomen. Ook veel particulieren en bedrijven zien in energieneutraal bouwen een toekomst. In dit blog zal ik aangeven welke stappen je moet nemen bij deze trend, energiezuinig bouwen.

Bijna-energieneutraal bouwen in de toekomst

Vanaf 2020 moeten volgens de richtlijn EPBD (energieprestatie gebouwen) nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal zijn. Nederland maakt hierbij gebruik van BENG (bijna-energie neutrale gebouwen). Het is de bedoeling dat overheidsgebouwen al vanaf 2018 bijna-energieneutraal zullen zijn. Dit vanwege hun voorbeeldfunctie. Nederland gaat het energiegebruik van bijna-energieneutrale gebouwen bepalen aan de hand van de EPC (energieprestatiecoƫfficiƫnt), de maat voor de energieprestatie die Nederland sinds 1995 gebruikt. Een volledig energieneutraal gebouw heeft een EPC van 0. In het nationaal plan tot het bevorderen van bijna-energieneutrale gebouwen heeft Nederland aangegeven wat bijna-energieneutraal nou inhoudt, bijna 0. Het is nu echter nog te vroeg om een goede inschatting te maken van een EPC van bijna 0.

Nu is het nog zo dat woningen een EPC (energieprestatiecoƫfficiƫnt) van 0,6 mogen hebben. Bij utiliteitsgebouwen hangt de eis die aan de EPC gesteld wordt af van de gebruiksfunctie van het gebouw. In de EPC-berekening wordt het gebouwgebonden energiegebruik bepaald onder standaardgebruiks- en -klimaatomstandigheden. De EPC van verschillende gebouwen is daardoor goed vergelijkbaar. De EPC zegt niets over het gebruikersdeel van het energieverbruik.
Nederland zal door het invoeren van deze nieuwe eisen aan de EU regels voldoen.

Wat is bijna-energieneutraal?

Wat houdt bijna-energieneutraal bouwen in? Volgens de richtlijn van EPBD betekent dit dat een gebouw een zeer lage hoeveelheid energie vereist en de energie die er wel nodig is, wordt geleverd door hernieuwbare bronnen, die ter plaatse of in de buurt worden geproduceerd. Hierbij moet je denken aan zonne-energie of collectieve voorzieningen zoals stadsverwarming.

Energiezuinig bouwen komt op beperkte schaal al voor bij nieuwbouw. Ook worden er al bestaande gebouwen gerenoveerd tot bijna-energieneutrale gebouwen. Het is de bedoeling dat zowel de overheid als de markt ervoor gaan zorgen dat in 2020 alle gebouwen bijna-energieneutraal zijn.

Conclusie

Steeds meer mensen willen hun energieverbruik beperken omdat dit grote gevolgen heeft voor het milieu. Maar wat houdt bijna-energieneutraal bouwen nu in? Het betekend dat een gebouw een zeer lage hoeveelheid energie vereist en de energie die er wel nodig is, wordt geleverd door hernieuwbare bronnen, die ter plaatse of in de buurt worden geproduceerd.

Bijna-energieneutraal bouwen heeft de toekomst. Vanaf 2018 moeten overheidsgebouwen bijna-energieneutraal zijn. In 2020 volgt de nieuwbouw. Bijna-energieneutraal houdt in, bijna 0. Wat dit precies is zal pas later duidelijk worden.

Energiezuinig bouwen komt op beperkte schaal al voor en zal zich in de toekomst alleen maar uitbreiden.

 

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van deĀ knoppen hieronderĀ voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook ā€œ5 tips voor het ontwerp van je eigen woning afā€

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgensĀ wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel handgeschreven

Michel Stomphorst.