Thuis moet een plek zijn waar je je veilig voelt. Je wilt hier niet denken aan de gevolgen van een eventuele brand of inbraak. Helaas is het onmogelijk om dit te voorkomen, maar je kunt de risico’s wel degelijk beperken. Wat je dus wilt weten, hoe kan ik veiliger wonen? In dit artikel zal ik dan ook één van de mogelijkheden beschrijven die je hebt om jouw woning te beschermen tegen brand of inbraak.

Veiliger wonen? bescherm jouw woning tegen brand ?

Een betrouwbare brandpreventie is een van de basiskenmerken van een veilig huis. Bij een brand is iedere seconde kostbaar. Wat daarom sowieso niet mag ontbreken in jouw woning is een rookmelder. Plaats er een in iedere kamer en de kans is een stuk groter dat je bij een brand de woning nog tijdig kunt verlaten.

Meer veiligheid kun je verkrijgen dankzij een verbinding met de alarmcentrale. Wanneer je een brandpreventiesysteem met in serie geschakelde rookmelders toepast, kan dit systeem direct verbonden worden op een alarmcentrale. Ook is het mogelijk dat er rechtstreeks via je mobiele telefoon gemeld wordt dat er sprake is van rookontwikkeling.

Als ten minste twee rookmelders waarschuwen voor rookontwikkeling, kan de meldkamer rechtstreeks de brandweer bellen, ook als er niemand thuis is.

De rookmelder kan ook gekoppeld worden aan een fotodetector die een reeks beelden registreert en deze in geval van rookontwikkeling naar de alarmcentrale stuurt. Verificatie met behulp van beelden is een extra hulpmiddel voor de meldkamer om snel de juiste maatregelen te kunnen treffen.

Veiliger wonen? Bescherm jouw woning tegen een inbraak?

Bij het beschermen van je huis tegen brand ben je met het plaatsen van een rookmelder al een heel eind. Helaas is het een stuk lastiger om dieven op een simpele manier buiten de deur te houden.

Het is mogelijk om een bewaakt alarmsysteem met fotodetector voor beeldverificatie van de alarmoorzaak te installeren, dit is verder uit te breiden door een controle ter plaatse door een beveiligingsbedrijf uit te laten voeren.

Daarnaast kun je ook kiezen voor gevelschilbeveiliging van strategische inbraakgevoelige punten met behulp van deur- en raammagneten. Wanneer een dergelijke magneet geopend wordt zal het alarm in werking treden.

Nog een eenvoudige methode is om preventieve alarmstickers op deuren en ramen aan te brengen, het kan geen inbraak voorkomen maar het draagt wel bij aan de beperking. Een gelegenheidsinbreker zoekt immers het liefst een makkelijke en risicoloze woning uit!

Wanneer het alarm af gaat kan ook dit gekoppeld worden aan een fotodetector die een reeks beelden registreert en deze in geval van een inbraak naar de alarmcentrale stuurt. Verificatie met behulp van beelden is een extra hulpmiddel voor de meldkamer om snel de juiste maatregelen te kunnen treffen.

Veiliger wonen? Beveilig dan tegen brand én inbraak!

Wanneer je een inbraakalarmsysteem aanschaft, kun je ook de brandmelders hieraan koppelen. Het voordeel van zo’n gecombineerd beveiligingssysteem met inbraak- en rookmelders is:

  • alarmering gaat via het luide alarm;
  • inbraak- en brandmelding worden beide gemeld;
  • Slechts één systeem in huis.

Denk dus na over het beperken van inbraak en brand bij de realisatie van jouw woning. De aanschaf van een alarmsysteem in je woning kost wat geld, maar weegt niet op tegen het gevoel van veiligheid in jouw woning.

Conclusie veiliger wonen

In het begin van het artikel heb ik al geschreven dat het voorkomen van een brand of inbraak niet mogelijk is, maar de risico’s zeker wel te beperken zijn. Dit kan je in geval van brandbeveiliging doen door rookmelders te plaatsen in alle ruimtes en deze in verbinding te zetten met een alarmcentrale.

Een inbraak kan voorkomen worden door gebruik te maken van een bewaakt alarmsysteem met fotodetector voor beeldverificatie. Ook dit systeem kan je in verbinding zetten met een alarmcentrale.

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden om de kans op een inbraak of brand verder te beperken, laat je hier goed over informeren door een erkende adviseur.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.