Om jouw droomhuis te kunnen bouwen moet je eerst weten wat jouw dromen en ambities zijn en of je ook duurzaam wilt bouwen.
Wil je bijvoorbeeld PV-panelen en-/of een zonnecollector toepassen? Of ga je nog een stapje verder en is het jouw droom om energieneutraal of zelfs passief te bouwen?
De belangrijkste vraag wordt echter vaak vergeten, namelijk:“Hoe leef jij in jouw huis?”
Alle eerder genoemde systemen zijn mooi om aan bepaalde ambities te voldoen, maar wat als jij hier als gebruiker niets mee doet? Heb jij bijvoorbeeld de verlichting al wel eens onder de loep genomen?
Een concreet voorbeeld, je maakt gebruik van PV panelen omdat je duurzaam wilt leven, maar ondertussen gebruik je wel gloeilampen om je woning te verlichten. Dat botst met elkaar, nietwaar?

Daarom wil ik in dit artikel de verlichting van jouw woning onder de aandacht brengen. Het is verstandig hier al in een vroeg stadium over na te denken.

Laat jij je verlichting branden?

Laat jij je lampen branden als je de deur uit gaat? Zonde, dat verspilt onnodig elektriciteit. Door de verlichting uit te doen wanneer je weggaat, bespaar je stroomkosten. Dit kan je ook automatisch laten doen door een bewegingssensor toe te passen in ruimtes waar je vaak in en uit gaat. De lamp gaat dan vanzelf uit als het licht is of als er niemand is. Ook een tijdklok kan helpen om lampen vanzelf uit te laten gaan.
Veel mensen denken dat het vaak aan- en uitschakelen van tl- en spaarlampen meer stroom zou kosten dan de lampen tussentijds aan laten, dit is echter een fabeltje. Wel zorgt het vaak aan- en uitschakelen voor een kortere levensduur van de lamp, omdat deze hierdoor sneller slijt.

Nog een tip om verlichting uit te sparen

Een goed ontworpen huis benut het daglicht optimaal waardoor je minder verlichting in je woning nodig hebt. Maar wat houdt een goed ontworpen huis dan in?
Kijk eens naar de indeling van jouw huis, een kamer die gebruikt wordt als kantoor of als keuken, heeft veel baat bij een lichte omgeving. Een zitje bij het raam zorgt ervoor dat je heerlijk een boek kunt lezen terwijl je optimaal gebruik maakt van het daglicht.

Maar niet alleen de ramen zijn van belang, ook de kleuren op wanden, vloeren en plafonds zijn van invloed. Wanneer een donkere ruimte lichte muren en accessoires heeft, is er minder verlichting nodig om de kamer op te lichten.

Bestaat jouw verlichting nog uit gloeilampen? Weg ermee!

Gloeilampen zijn de afgelopen jaren al grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. De meeste mensen maken echter nog steeds in meer of mindere mate gebruik van deze lampen om hun woning mee te verlichten, sterker nog; een gemiddeld huishouden heeft nog elf gloeilampen in gebruik! Gloeilampen zijn echter erg onzuinig en produceren bovendien veel warmte als bijproduct.

Wanneer je elf gloeilampen vervangt door zuinige lampen, geeft dat al een besparing van zo’n 25 euro per jaar op je energiekosten. Dit is zowel goed voor je energierekening als voor het milieu.

Hoe kan ik besparen op mijn verlichting?

Wanneer je gloeilampen en halogeenlampen zou vervangen door spaar- en ledlampen bespaar je direct op je energierekening. Bij veel mensen leeft nog het idee dat ledverlichting weinig sfeerlicht en een helder, wit licht geeft. Dit was een aantal jaar geleden ook het geval, maar inmiddels heeft de ontwikkeling van ledverlichting een enorme vlucht genomen en is er hele mooie ledverlichting beschikbaar. Laat je adviseren over wat voor jou de juiste lichtkleur is.

Wat je precies aan energiekosten bespaart per verwisselde lamp als je overstapt van een gloeilamp naar ledverlichting kun je zien in onderstaande tabel.

 

Te vervangen gloeilamp

Aantal lumen Vervangende lamp Energiekostenbesparing per jaar **

Gloeilamp van 100 watt

> 1300 lumen

Spaar/led-lamp van 20 watt*

20 euro

Gloeilamp van 75 watt

900 – 1100 lumen

Spaar/led-lamp van 15 watt

15 euro

Gloeilamp van 60 watt

700 – 850 lumen

Spaar/led-lamp van 12 watt

11 euro

Gloeilamp van 40 watt 400 – 500 lumen Spaar/led-lamp van 8 watt

8 euro

Maar energiezuinig verlichting is toch een stuk duurder?

De aanschaf van energiezuinige lampen is zeker duurder dan de alom bekende gloeilampen. Maar de levensduur en het stroomverbruik ziet er bij ledverlichting een stuk beter uit. Zo gaat led vaak meer dan 20.000 branduren mee, ter vergelijking, een gloeilamp gaat maar 1000 branduren mee.
Daarnaast bespaar je jaarlijks elektriciteitskosten per lamp. Uiteraard gaat dit niet op als de lamp voortijdig kapot gaat (door slechte kwaliteit of doordat de lamp niet geschikt is voor vaak aan en uitschakelen). In zo’n geval kan de lamp duurder uitpakken dan de gloeilamp. Ook als de lamp weinig brandt, kan een (dure) energiezuinige lamp duurder uitpakken dan een gloeilamp.

Conclusie energiezuinig verlichting

In een huis kan er vaak bespaard worden op de verlichting. Ga bijvoorbeeld eens bij jezelf na of je de lamp altijd uit doet wanneer je de kamer verlaat. Ook zorgt een lichte kamer ervoor dat er minder verlichting nodig is.

Gebruik je nog gloeilampen? Overweeg dan eens om deze te vervangen in energiezuinige ledverlichting. Wanneer je een gloeilamp van 100 watt vervangt door een ledlamp van 20 watt kun je per jaar al 20 euro besparen. Daarnaast heeft ledverlichting het voordeel dat dit veel meer branduren heeft en het beter is voor het milieu.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.