Tegenwoordig vindt bijna iedereen in de bouwwereld dat hij aan duurzaam bouwen doet, maar vaak is dit niet het geval. De meeste architecten en bouwbedrijven zijn conservatief en kiezen voor de veilige weg, waarbij ze voldoen aan het bouwbesluit en de daarbij gestelde eisen.

Sommigen leggen zonnepanelen en plaatsen een zonneboiler waarna ze duurzaam zijn, vinden ze…

Het kan echter ook anders, door al vanuit de kern aan duurzaamheid te denken. Ooit gedacht aan energieneutraal bouwen?

Wat is energieneutraal bouwen?

Een gebouw is energieneutraal als het geen energietoevoer van buitenaf nodig heeft dat afkomstig is van fossiele of nucleaire brandstoffen. Dit wordt over een jaar bekeken. Alle energie die nodig is voor de woning wordt op een groene manier opgewekt.

De definitie energieneutraal laat nog wel een groot grijs gebied over. Moet hier gedacht worden aan het gebouw gebonden energieverbruik of telt ook het energieverbruik van de bewoners mee?

Wat zegt de regelgeving over energieneutraal bouwen?

Vanaf 2020 moeten alle nieuwe gebouwen (bijna) energieneutraal gebouwd worden. De overheid heeft een definitie van energieneutraal beschreven. Door hierbij bepaalde normen in acht te nemen wordt de term ‘energieneutraal’ gewaarborgd.  Welke stappen nog meer verplicht worden bij energiezuinig bouwen lees je hier.  

De definitie van Energieneutraal gebouw

In het Nationaal Plan Bijna-Energie Neutrale Gebouwen (BENG) is bepaald dat een volledig energieneutraal gebouw een EPC = 0 heeft. De energieprestatiecoëffi­ciënt EPC wordt bepaald aan de hand van de norm NEN 7120: Energieprestatie van gebouwen – Bepalingsmethode (EPG), waarbij gebruik gemaakt kan worden van de voornorm NVN 7125 Energieprestatienorm Maatregelen op Gebiedsniveau (EMG).

Kenmerken van deze bepalingsmethoden zijn:

 • Het energiegebruik wordt bepaald onder standaard gebruik- en klimaatcondities;
 • Alleen het gebouwgebonden energie­gebruik wordt gewaardeerd in de energieprestatie, dus het energieverbruik van de bewoners wordt niet meegenomen in de berekening;
 • Gebiedsgebonden maatregelen kunnen -met de Energieprestatienorm Maatregelen op Gebiedsniveau worden gewaardeerd;
 • De opwekking van de energie kan zowel binnen als buiten het gebouw plaatsvinden;
 • Hernieuwbare energiebronnen worden gewaardeerd;
 • Het netto energiegebruik wordt bepaald over een jaar.

Het streven is om vanaf eind 2020 een eis in het Bouwbesluit op te nemen die dichtbij EPC = 0 ligt. Dit niveau wordt gedefinieerd als bijna-energieneutraal. Op dit moment kan nog geen exacte waarde worden gegeven van de vereiste EPC vanaf 2020. Voor die tijd zal er ten minste twee keer een studie uitgevoerd worden om zicht te krijgen op de haalbaarheid en kosteneffectiviteit van een aanscherping van de EPC.

Hoe kan je in het ontwerp rekening houden met energieneutraal bouwen?

 Verminder de energievraag!

 • Realiseer een gunstige oriëntatie op de zon
 • Maak gebruik van goed geïsoleerde wanden, vloeren en daken.
 • Maak gebruik van energiezuinige verlichting en apparatuur. 

 Benut restwarmte uit interne en externe bronnen!

 • Een voorbeeld van een interne restwarmte is douche warmte-terug-winning (WTW). Met een douche-WTW blijft warmte uit wegstromend douchewater niet langer onbenut. De douche-WTW warmt er koud water mee op zodat de ketel minder hard hoeft te stoken.

 Gebruik voor de overgebleven energievraag zoveel mogelijk duurzame energie!

 • uit de bodem (warmte/koudeopslag, warmtewisselaar, geothermie)\
 • uit de zon
 • uit de wind
 • bio-energie (biomassa, houtsnippers, pellets)

 Als het onvermijdelijk is om ook fossiele energie te gebruiken, gebruik deze zo efficiënt mogelijk!

 • hoogrenderend ketel of warmtepomp
 • lage temperatuurverwarming

 

Energieneutraal bouwen

Conclusie energieneutraal bouwen

Energieneutraal is een nog niet volledig geïntegreerde term in de bouwwereld. Vanaf 2020 wordt bijna energie neutraal verplicht gesteld in Nederland. Energieneutraal is alleen gebouwgebonden gedefinieerd, het energieverbruik van de bewoners wordt niet meegenomen in de berekening.

Wanneer je energieneutraal wilt bouwen moet je bij het ontwerp al rekening houden met de oriëntatie van de woning door de energievraag te verminderen en door restwarmte te benutten. Daarnaast dienen zo veel mogelijk duurzame bronnen te worden gebruikt. Als het onvermijdelijk is om ook fossiele energie te gebruiken dient dit zo efficiënt mogelijk te worden gebruikt.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.