De pelletkachel is een nieuw product, tenminste, voor de meeste mensen! Deze systemen worden immers al jaren gebruikt bij kassen en boerderijen. De laatste jaren is het terrein uitgebreid en praten er steeds meer mensen over. Maar wat maakt de pelletkachel dan zo interessant? Om dit te beoordelen zal ik in dit artikel er verder op ingaan.

Wat is een pelletkachel precies?

Veel mensen denken bij een pelletkachel aan pallets, maar dat is een misverstand. Deze kachel is niet vernoemd naar de pallets waar dingen opgestapeld kunnen worden, deze kachel is vernoemd naar zijn brandstof, de zogenoemde pellets.

De pelletkachel maakt gebruik van pellets, dit is niets meer of minder dan afvalhout geperst in pellets. Dit is een kachel waarin deze houtpellets verbrand worden. De pellets komen uit een ingebouwd reservoir voor pellets. Vervolgens worden de pellets vanuit dat reservoir mechanisch naar de vuurkorf getransporteerd.

Maar waarom zou je dan gaan stoken met een pelletkachel?

De grote voordelen die een pelletkachel biedt ten opzichte van centrale verwarming, houtkachels en andere vormen van verwarming is dat je gebruik maakt van hernieuwbare brandstoffen. Omdat de stookkosten goedkoper zijn dan die van gas en het rendement hoger is, is de pelletkachel een voorloper op het gebied van groene energie én kan het een grote besparing opleveren op de energierekening.

Pelletkachels zijn ook te verkrijgen met een CV aansluiting, dit zorgt voor de gezelligheid van vuur en warmte in het gehele huis. De warmte die van deze kachels afkomt, is goed te regelen door het zo gehete ‘control panel’ dat op deze haarden zit.

Een pelletkachel is dus een milieu- en budgetvriendelijke brandstof. Met deze niet biobrandstof kun je tot 30% op de kosten van het gasverbruik besparen. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen komt er bij de verbranding van houtpellets niet meer CO2 vrij dan er oorspronkelijk door de boom zelf uit de atmosfeer is opgenomen.

Er kan gekozen worden voor pellets van afvalhout, bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer. De milieubelasting is dan zeer gering, omdat er geen speciaal hout aangeplant wordt als afvalhout en een deel van het transport en fabricage toch al plaats vindt, zodat er geen sprake is van extra milieubelasting.

Ik heb nu een aantal voordelen van pelletkachels besproken, maar er zijn er nog veel meer. Hieronder in het kort de voordelen van pelletkachels op een rij:

  • Zeer hoog rendement uit de pelletkachel (tot 96%). Meer energie wordt in warmte omgezet;
  • CO2-neutraal. Pellets worden goeddeels gemaakt van houtrestanten;
  • Geen rookkanaal tot aan de nok;
  • Qua design is er altijd een pelletkachel passend voor jouw interieur;
  • Gesloten systeem, waardoor je nooit last hebt van rookgassen in de kamer;
  • De pelletkachel werkt volautomatisch;
  • De pelletkachel ontsteekt zichzelf, dus je hoeft nooit meer aanmaakblokjes te gebruiken.

Heb je veel onderhoud aan een pelletkachel?

Je moet een pelletkachel met enige regelmaat schoonmaken om zo een goede verbranding te blijven genereren. Een pelletkachel heeft dus zeker onderhoud nodig. Per type kachel verschilt het hoe vaak je deze schoon moet maken. Mijn advies is om je goed te laten informeren door een erkende kachel-leverancier, momenteel zijn er namelijk veel bedrijven die proberen de pelletkachel te verkopen zonder technisch inzicht. Ook wordt er aangeraden om eens per jaar groot onderhoud te plegen om de pelletkachel goed te kunnen laten werken.

Moet ik nog rekening houden met mijn kachelpijp bij de pelletkachel?

De kachelpijpen van een pelletkachel hoeven niet aan dezelfde verplichtingen te voldoen als die van een rookkanaal van de houtkachel. De pelletkachel creëert namelijk zijn eigen trek en regelt dit allemaal zelf. Wel dient er rekening te worden gehouden met brandbare delen met het oog op veiligheid.

Concluderend, is de pelletkachel een interessante optie?

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is de pelletkachel een interessante optie. De pelletkachel maakt gebruik van pellets, dit is niets meer of minder dan afvalhoud geperst in pellets. Ook kan de pelletkachel een grote besparing realiseren ten opzichte van centrale verwarming op gas.

Mijn advies is om je goed te laten informeren over pelletkachels door een erkende kachelleverancier, momenteel zijn er namelijk veel bedrijven die proberen de pelletkachel te verkopen zonder technisch inzicht.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.