We zien zonnepanelen steeds meer in het straatbeeld verschijnen. Maar zijn alle panelen, afgezien van types en fabrikanten, er nu voor hetzelfde doel? Of zit daar ook nog verschil in? In dit blog geef ik je meer informatie over dit onderwerp.

Zonnepanelen en zonnecollectoren

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, zonnepanelen hebben niet dezelfde functie. Er zijn namelijk twee type panelen die tegenwoordig geplaatst kunnen worden. Tegenwoordig worden er namelijk zowel zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd) als zonnecollectoren geplaatst. Deze twee lijken dan wel op elkaar, maar er zit toch een wezenlijk verschil tussen de twee.

Een zonnepaneel heeft als taak om het licht van de zon om te zetten in elektriciteit. Dit gebeurt dan in de foto-voltaïsche cellen van een zonnepaneel. Een zonnecollector zet het zonlicht ook om in energie, maar niet in elektriciteit. Een zonnecollector zet het zonlicht dat op de absorberplaat valt direct om naar warmte wat door een vloeistof wordt verpompt naar de warmtewisselaar in de zonneboiler, hierdoor het water wordt verwarmd. Zo krijg je lekker warm water uit de kraan.
De overeenkomst tussen deze twee systemen is dat het bij beide draait om de duurzame opwekking van energie.

Er bestaan een tweetal soorten collectoren. Er is een vacuümcollector en een plaatcollector. De plaatcollector is een zwarte, vlakke plaat met vloeistof die vervolgens wordt verwarmd door de zon. De warmte die vervolgens afkomstig is van deze vloeistof, wordt doorgegeven aan het koude water in de boiler. Op deze manier heb je dus voldoende warm water voor het gehele huishouden. Als het in de zomer lekker warm weer is, is het warm genoeg om deze installatie het werk goed uit te laten voeren. In de winter kan er soms weinig of helemaal geen zonlicht zijn, dan moet er ‘bij verwarmd’ worden. Zo komt de collector toch aan voldoende warmte.

Zoals hierboven vermeld gebruikt de zonnecollector een vloeistof om water mee warm te maken. Dit is een wezenlijk verschil met een zonnepaneel. Een zonnecollector is immers afhankelijk van warmte, maar heeft het zonlicht nodig. Een zonnepaneel werkt zuiver op het licht van de zon. Dit is zowel in de winter als in de zomer het geval. Daarom is een zonnepaneel heel efficiënt, je benut het zonlicht dus optimaal.

Kan ik deze systemen ook combineren?

Tegenwoordig is het ook mogelijk om beide systemen te combineren, waardoor je extra goed bezig bent voor de natuur. Er zijn combinatiesystemen op de markt waarbij je een mix hebt van beide systemen. Dit is de meest duurzame oplossing die op dit gebied denkbaar is. Door toepassing van bijvoorbeeld dit systeem is het mogelijk om kan jouw woning energieneutraal te maken.

Dit systeem werkt op de volgende manier; Je combineert een zonneboiler met zonnepanelen. De zonnepanelen kun je zowel gebruiken om het water in je huis te verwarmen als om elektriciteit op te wekken. Je bent daardoor helemaal niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen en je kunt ook nog eens op een milieuvriendelijke manier te werk gaan. Alle energie die je opwekt brengt namelijk geen schade toe aan de natuur.

Conclusie: het verschil tussen de zonnepanelen en de zonnecollector

Een zonnepaneel heeft als taak om het licht van de zon om te zetten in elektriciteit. Een zonnecollector zet het zonlicht, door middel van een vloeistof, om in warm water. Ook is het goed mogelijk om deze systemen te combineren, hierdoor ben je totaal onafhankelijk van fossiele brandstoffen en ben je op een goede manier milieuvriendelijk bezig.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.