Wanneer de omgevingsvergunning voor jouw droomhuis aangevraagd wordt dan start de architect of ontwerper meestal met de werktekeningen. Er zijn ook opdrachtgevers die deze post willen besparen en het bij de aannemer neer willen leggen. Maar waarom kan je het beter bij de ontwerper laten uitvoeren? En waarom heb je ze nodig? 

Waarom zou je werktekeningen uit laten voeren?

Op de tekening voor de gemeente, omgevingsvergunning, staat in hoofdlijnen jouw droomhuis uitgewerkt. Deze tekeningen hebben voldoende informatie om de bouwbesluittoetsen uit te voeren. Op deze wijze wordt er gecontroleerd of jouw woning voldoet aan het bouwbesluit. Hierbij kan je denken en de uitgangspunten voor de trappen, ventilatie, daglicht etc.

Maar waarom zou je dan nog werktekeningen uit laten voeren als op de omgevingsvergunning tekening dan al zo veel informatie vermeld staat?

Voor de aannemer is die tekening wel een leidraad, hij kan op basis van die gegevens zijn begroting uitwerken en zijn onderaannemers benaderen, echter zijn deze tekeningen nog te beperkt om jouw droomhuis daadwerkelijk te bouwen.

Waarom zou je dan de werktekeningen ook nog door het ontwerpbureau uit laten werken?
Dit doe je zodat één partij het gehele overzicht heeft van alle bouwonderdelen welke bij elkaar komen. Constateer je in een vroeg stadium problemen, dan is het goed te doen om nog correcties door te voeren. Is de aannemer al met de uitvoering bezig? Dan is het vele malen lastiger om correcties door te voeren.

Wat staat er allemaal op de werktekeningen?

De werktekeningen zijn een verdere uitwerking van de omgevingsvergunning tekening. In deze fase zoekt de ontwerper alles tot aan de laatste komma uit. Welke stenen worden er toegepast, er zijn namelijk veel verschillende soorten. Welke kozijnen worden er toegepast, welke afmetingen dienen deze kozijnen te hebben om in de breedte en hoogte goed uit te komen, etc.

Alles wat voor een aannemer benodigd is voor de uitvoering dient op de werktekeningen vermeld te worden.

Waarom zijn werktekeningen nodig?

Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning zijn er diverse aannames gedaan om de vergunning te verkrijgen. Je kan hierbij denken aan de berekeningen van de constructeur en de installaties van de installateur. Deze gegevens, maar ook de wensen van de aannemer, kan je op de werktekeningen verwerken.

Op deze wijze kloppen alle gegevens op papier met elkaar, dat kan veel problemen op de bouwplaats besparen.  Wanneer de aannemer op de bouwplaats tegen deze problemen aan loopt, dan kan het soms heel lastig (en kostbaar) zijn om deze problemen op te lossen. Het is dan vele malen verstandiger om dit op werktekeningen al uit te zoeken.

Ook zijn deze definitieve tekeningen nodig om externe partijen hun gegevens uit te laten werken. Een kanaalplaatvloer wordt bijvoorbeeld door een fabrikant uitgerekend en uitgetekend. Ook kozijnen worden vaak door de fabrikant nogmaals uitgetekend. Dit gebeurt om de productie nauwkeurig uit te voeren. Hoe beter de engineering vooraf gebeurd, hoe beter de uitvoering op het werk uitgevoerd kan worden.

Wie maakt er gebruik van de werktekening?

Partijen die gebruik maken van de werktekeningen zijn de aannemer, om jouw droomhuis daadwerkelijk te kunnen bouwen. De ontwerper, om het overzicht over het project te houden en de controle op de bouwplaats uit te kunnen voeren. Onderaannemer zoals kozijnenfabrikanten, zodat zij de producttekeningen en berekeningen uit kunnen werken. Ook installateurs maken gebruik van de werktekeningen om hun gegevens op te verwerken.

Conclusies over de werktekeningen

Het is raadzaam om werktekeningen uit te laten voeren door de ontwerpende partij zodat één partij het hele overzicht heeft van alle bouwonderdelen welke bij elkaar komen. Hiermee kan je bouwfouten voorkomen.

Alles wat voor een aannemer benodigd is voor de uitvoering dient op de werktekeningen vermeld te worden.

De noodzaak van werktekeningen is dat iedere discipline zijn of haar eigen onderdelen tot in detail uit kan werken. Hierbij kan je denken aan kozijnen- en vloerenfabrikanten.

Werktekeningen voor jouw droomhuis!

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.