Het wooncomfort lijkt dankzij de technieken van tegenwoordig onbegrensd.  Eén druk op de knop en de woonkamer wordt gehuld in een sfeervol licht voor een romantische filmavond. De rolluiken van de slaapkamer gaan ’s ochtends automatisch open, zodat je met natuurlijk licht wakker wordt. En als je weg gaat schakelt de verwarming automatisch over naar een lagere temperatuur. Dit zijn enkele voorbeelden van wat de Domotica kan.

Wat is Domotica?

Het woord Domotica is een samenvoeging van domus (woning) en telematica. De Domotica dient ervoor om elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners mogelijk te maken. In een Domotica woning kunnen zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huiselijke bezigheden door talrijke elektrische apparaten en netwerken gemakkelijker gemaakt worden. Bij het bouwen van een huis is het goed om na te denken of je ook huisautomatisering wilt.

Wat zijn de mogelijkheden van Domotica

De Domotica kan alle elektronische toepassingen in de woning besturen. Enkele voorbeelden zijn de verwarming, ventilatie en verlichting. Ook kan de Domotica dienen als alarmsysteem en op iedere plek en op ieder tijdstip, desgewenst op afstand, bediend worden.

Licht, elektronica en multimedia worden één dankzij Domotica

De Domotica heeft verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Zo is er het basispakket. Met een druk op de knop kan je de gewenste lichtsfeer in huis creëren. De ene avond kan je zo lekker rustig een boek lezen en de avond erop kan je met een druk op de knop een heel andere sfeer creëren als je een feestje geeft. Het basispakket  in combinatie met lichtsensoren zorgt ervoor dat je niet eens meer op een knop hoeft te drukken. De verlichting springt dan automatisch aan en past zich aan jouw wensen aan. Hierbij kan je ook de stopcontacten, rolluiken, multimedia-apparatuur, verwarming, zonwering en het alarmsysteem automatiseren en op elkaar afstemmen. Dit alles bedien je dan gewoon met je mobiele telefoon.

Een verwarming die aanspringt als de garagedeur zich opent, je favoriete muziek die aanspringt zodra je de kamer binnen komt en een bericht op je mobiel als de was klaar is. De mogelijkheden van de Dometica zijn eindeloos.

Welke taken kan de Domotica allemaal uitvoeren?

Domotica kan heel veel van jou overnemen, een aantal taken die de Domotica zoal kan uitvoeren zijn:

 • Het aan en/of uitschakelen van verlichting.
 • Het dimmen van verlichting
 • Het aan en/of uitschakelen (en soms dimmen) van stopcontacten
 • Het regelen van de temperatuur (koelen en/of verwarmen)
 • Het regelen van ventilatie/ warmterecuperatie
 • Het beheren van standaard tot en met ’multi room’ (’multi-source’ audio systemen (= audio inmeerdere ruimtes met eventueel de mogelijkheid om meerdere bronnen op hetzelfde ogenblik te beluisteren in de verschillende ruimtes)
 • Toegangscontrole
 • Aanwezigheidssimulatie
 • Sturen van rolluiken, gordijnen, zonweringen, deuren, hekken en poorten
 • Het op afstand bedienen van apparatuur via telefoon en computer (bijvoorbeeld de verwarming aan en/of uitschakelen vanuit de auto)
 • Integratie met de deur- (video) telefoon.
 • Integratie met optionele camera’s in de tuin en op de oprit
 • Het koppelen van de woonfuncties aan het internet om allerlei diensten te ondersteunen (technische diensten zoals op afstand herconfigureren, alarmverwerking, enz…)

domotica

Waarin onderscheid Domotica zich t.o.v. standaard elektronische installatie

De Domotica onderscheid zich van andere apparaten doordat deze zich kan integreren. Dankzij de integratie van de verschillende systemen en toestellen in de woning, is er een coördinatie mogelijk tussen de verschillende apparaten. Bij het openzetten van een raam in de slaapkamer zal de verwarming in die kamer bijvoorbeeld automatisch lager gezet worden.

Wat zijn de kosten van een domotica installatie?

De domotica installatie is een luxe- product en is bedoeld om het de bewoner van een huis zo comfortabel mogelijk te maken. Hier hangt dan ook een behoorlijk prijskaartje aan. Wel zie je tegenwoordig steeds meer dat een alarminstallatie op basis van Domotica wordt aangelegd.

Conclusie  domotica installatie.

Het woord Domotica is een samenvoeging van domus (woning) en telematica. De Domotica dient ervoor om elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners mogelijk te maken. Bij het bouwen van een huis is het goed om na te denken of je ook huisautomatisering wilt.

De Domotica heeft verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Zo is er het basispakket, dit basispakket in combinatie met lichtsensoren zorgt ervoor dat je niet eens meer op een knop hoeft te drukken. Dankzij de integratie van de verschillende systemen en toestellen in de woning, is er een coördinatie mogelijk tussen de verschillende apparaten.

De Domotica is echter wel een luxe- product en is bedoeld om het de bewoner van een huis zo comfortabel mogelijk te maken. Hier hangt dan ook wel een kostenplaatje aan.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

 

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel handgeschreven

Michel Stomphorst.