Een tijdje geleden heb ik een artikel geschreven over de dakpan zonnepanelen, hiermee heb ik aan willen geven dat het ook anders kan met zonnepanelen. Nu lijkt er een stroomversnelling te komen in deze vorm van zonnepanelen, in dit artikel zal ik vertellen waarom er nu een stroomversnelling in lijkt te komen door de Tesla dakpan zonnepanelen toe te lichten.

Waarom bemoeit Tesla zich met de dakpan zonnepanelen?

In Oktober 2016 heeft Elon Musk, algemeen directeur en Chief Designer van Tesla, bekend gemaakt dat Tesla zélf dit type zonnepanelen gaat maken.

Tesla heeft dit type dakpan zonnepaneel ontwikkeld in samenwerking met SolarCity, een bedrijf dat Tesla wil overnemen. Het grote verschil met de zonnepanelen die we al kennen is dat dit type oprecht niet van een gewone dakpan te onderscheiden is door een speciale techniek.

Musk denkt dat mensen voor dakpannen met zonnecellen kiezen als ze er sexy uitzien. “Ze moeten daarnaast betaalbaar en makkelijk te installeren zijn”, zei Musk. “Als dit allemaal geldt, waarom zou je dan nog voor een ander product kiezen?”

Tesla dakpan zonnepanelen in vier stijlen.

De dakpan zonnepanelen van Tesla zijn uitgevoerd als kwarts-pannen met een speciale coating, die de aanwezigheid van het zonnegedeelte verbergt als je er onder een bepaalde hoek naar kijkt.

Voor de toepassing van schuine daken is dat natuurlijk ideaal. Verder heeft Musk verteld dat de dakpannen niet kapot te krijgen zijn en vele malen sterker zijn dan de huidige dakpannen. Dit heeft hij ook gedemonstreerd met een video tijdens de perspresentatie door een valtest te houden met deze dakpan.

De dakpannen worden (voorlopig) uitgevoerd in 4 stijlen, Tuscan Glass Tile, State Glass Tile, Textured Glass Tile en Smooth Glass Tile. De Tuscan Glass Tile heeft het meeste weg van de dakpannen welke we in Nederland kennen. De State Glas Tile heeft het meeste weg van een leien dakbedekking.

 

Tesla’s claimt verder dat haar dakpannen, anders dan veel huidige zonnepannen, ook nog een opbrengstpercentage van 98 procent ten opzichte van de huidige panelen leveren.

Zijn de Tesla dakpan zonnepanelen dan duur?

De verhalen van Elon Musk klinken dan wel heel mooi, maar wat kost het systeem? Zal wel duur zijn, nietwaar? Tijdens zijn toespraak in Oktober 2016 heeft Elon Musk geclaimd dat de Tesla dakpan zonnepanelen niet duurder zullen zijn dan een reguliere dak vervanging incl. het plaatsen van zonnepanelen.

De exacte berekening hiervan is niet getoond, dus het is niet helemaal duidelijk of dit ook echt waar is. Dit zal de komende tijd duidelijk moeten worden of deze harde claim ook werkelijkheid kan worden.

Wat is de boodschap van de Tesla dakpan zonnepanelen?

De algemene boodschap van Tesla is dat zonne-energie niet alleen meer voor mensen is die alleen naar de energierekening kijken, of die een duurzaamheidsambitie hebben, maar dat het ook voor mensen is die het belangrijk vinden hoe hun huis eruit ziet.

Tesla is ook nog met de ontwikkeling bezig van een betere opslagmethode om de energie die duurzaam opgewekt wordt ook beter opgeslagen kan worden. Dit willen ze gaan doen met de zogenoemde Tesla Powerwall. Deze Powerwall gaat alle energie welke je niet direct nodig hebt opslaan op een accu. Hierdoor wordt het in de toekomst mogelijk om het hele jaar te overbruggen op eigen energieverbruik.

Je zou zeggen dat het niet nodig was om duurzame energie sexy te maken, maar Tesla heeft het voor de zekerheid toch maar gedaan. Tesla hoopt hier op het ‘Apple-effect’: als alle producten die je maakt gezien worden als mooi, gaaf en goed functionerend, zijn mensen al snel geneigd om ze te blijven aanschaffen.

Ik moet zeggen, wanneer de nuttige opwekking van energie ook op uiterlijk er goed uit zit, wat zou je dan nog tegen moeten houden om er niet voor te kiezen?

Conclusie Tesla dakpan zonnepanelen

Dat het opwekken van energie ook mogelijk is behalve met ‘lelijke platen’ op het dak heb ik eerder al een keer geschreven in het artikel over dakpan zonnepanelen.  Nu is een wereldspeler als Tesla hierop gedoken en heeft de Tesla dakpan zonnepanelen ontwikkeld.

In eerste instantie komen er 4 types op de markt waarvan het wel erg gericht is op de Amerikaanse markt. De prijzen van deze zonnepanelen moeten de komende tijd duidelijk worden, dan weten we pas echt of dit een doorbraak is in de dakpan zonnepanelen.

Verder is het leuk om te zien dat deze technologische ontwikkelingen in een rap tempo doorgaan, zo is Tesla nu bezig om de Powerwall verder te ontwikkelen. Hiermee kan je de opgewekte energie welke je niet direct gebruikt opslaan op een accu.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.