Wanneer jouw droomhuis ontworpen wordt, dan zal er ongetwijfeld een keer gevraagd worden wat voor type kozijnen je toe wilt passen. De keuze voor een bepaald kozijn kan afhangen van het onderhoud, de levensduur of de overspanningsmogelijkheden.

Ook kan het zo zijn dat u in een bestaande woning woont en de kozijnen minder worden, welke mogelijkheden zijn er dan om deze te vervangen?
Je leest het hier!

Welke soorten kozijnen zijn er?

De eerste vraag is, welk materiaal wil je toepassen? Het voordeel van nieuwe kozijnen is dat jij zelf de keuze kunt maken welk materiaal het beste geschikt is voor jouw woonwensen. Je kan bijvoorbeeld rekening houden met het onderhoud of de uitstraling van het materiaal.

Voor de kozijnen kunnen we een onderscheidt maken in de volgende materialen:

Kunststof kozijn weinig onderhoud, goede isolatie Kunststof kozijnen
Aluminium kozijn weinig onderhoud,
sterk materiaal,
geschikt voor grote glasoppervlakken
Aluminium kozijnen
Houten kozijn duurzaam materiaal,
bewerkbaar en veelzijdig
houten kozijnen

Heb je een bestaande woning en zijn jouw kozijnen aan vervanging toe?

Zit je in je eigen woning en voel koude tocht binnendringen? Dan weet je één ding zeker, of de kozijnen sluiten niet goed meer aan of deze zijn aan vervanging toe. Het voordeel van nieuwe kozijnen is niet alleen dat de energierekening beperkt maar ook dat je wooncomfort verhoogd word doordat je beter gaat isoleren.

Oude kozijnen zijn vaak gevoelig voor beschadigingen en zorgen ze voor een onverzorgde uitstraling van jouw woning. Zijn deze te slecht om te repareren? Wacht niet te lang op het vervangen van de kozijnen, als u hier te lang mee wacht kunnen de gevolgschades weleens vele malen duurder zijn. Het kan zijn dat er lekkages gaan ontstaan en dat moet te allen tijde voorkomen worden!
Vervang je de kozijnen wel op tijd, de zorg je er dus voor dat kleine gebreken niet erger kunnen worden.

Wat zijn de kosten voor nieuwe kozijnen?

Wanneer je nieuwe kozijnen uit moet zoeken, dan wil je natuurlijk eerst weten wat de te verwachtte kosten zijn. De kosten voor zijn afhankelijk van het type kozijn. Zo is een aluminium raamkozijn over het algemeen duurder in aanschaf dan een kunststof kozijn. Hieronder plaats ik een overzicht van de gemiddelde richtprijzen voor een raamkozijn van 100 cm breed en 100 cm hoog. Deze richtprijzen zijn inclusief btw, montage én de plaatsing van HR++ isolatieglas.

Soort kozijn Oppervlakte Gem. prijs (incl. btw, montage en HR++ glas)
Kunststof kozijn 1 m² € 700 – € 800
Houten kozijn 1 m² € 750 – € 900
Aluminium kozijn 1 m² € 800 – € 950

Kies het juiste glas in de juiste kozijnen!

Wanneer je kiest voor isolerende beglazing, dan is het raadzaam om ook de juiste beglazing te kiezen. Zo moet je bijvoorbeeld in een goed isolerend kozijn direct isolatieglas plaatsen. In sommige oude kozijnen is het niet mogelijk om isolatieglas te plaatsen, in de hedendaagse kozijnen is dit wel altijd mogelijk.
Kies je er voor om triple glas toe te passen? Zorg dan ook dat je het juiste kozijn toepast, niet ieder kozijn is geschikt voor triple glas. Dit heeft met de dikte en de zwaarte van het triple glas te maken.

De investering welke je maakt door isolatieglas toe te passen verdien je vanzelf terug, dankzij de besparing op de stookkosten.

Hoe zit het met garantie op kozijnen?

Op kozijnen zit pas garantie als deze op de juiste wijze geïnstalleerd worden. Let er dus op dat je het laat plaatsen laat doen door een aannemer of een specialist, hiermee voorkom je dat de garantieperiode gewaarborgd kan worden.

Stel je koopt zelf kostbare kozijnen en je kiest ervoor om deze zelf te monteren. Als er na een paar maanden iets mankeert aan dan draait je zelf op voor de vaak hoge kosten. De fabrikant kan het direct zien als het niet goed gemonteerd is conform de richtlijnen.

Wanneer een aannemer of specialist het installeert dan profiteer je al gauw van een garantieperiode van gemiddeld 10 tot 15 jaar. Mocht er in deze periode iets defect zijn, dan worden de reparatie- of vervangingskosten vergoed. Informeer voorafgaand aan de aankoop goed naar de garantievoorwaarden van de verschillende specialisten. De garantieperiode staat vaak ook vermeld op de offerte.

Conclusie over de kozijnen

Wanneer je kiest voor kozijnen in een nieuwbouwwoning of in een bestaande woning, dan heb je de keuze uit drie types: Hout, Kunststof en aluminium.
De kosten voor deze kozijnen zijn verschillend, hout is veelal de goedkoopste optie en aluminium vaak de duurste. In onderhoud is een houten kozijn weer duurder dan een aluminium kozijn.

Nog een belangrijke keuze welke gemaakt moet worden is welk type glas er toegepast wordt. In sommige bestaande kozijnen kan geen isolatieglas toegepast worden. In de huidige kozijnen is dit wel altijd mogelijk.

Laat de installatie wel door een aannemer of een specialist uitvoeren, hierdoor ben je gewaarborgd voor een garantietermijn van gemiddeld 10 tot 15 jaar.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.