Waarschijnlijk zegt Cradle-to-Cradle je zo niets. Toch is het goed deze term te onthouden omdat het in de toekomst waarschijnlijk erg belangrijk gaat worden. Cradle-to-Cradle is namelijk een vernieuwende denkwijze om duurzaamheid na te streven en geeft een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen. William McDonough en Michael Braungart hebben een interessant boek uitgebracht over dit onderwerp: “Remaking the Way We Make Things”.

Wat is het Cradle to Cradle principe?

De kern van het Cradle to Cradle principe ligt in het concept; afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou er geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Deze kringloop is dan compleet…. en afval is voedsel.

Duurzame ontwikkeling zorgt ervoor dat de huidige generatie in haar behoeftes voorziet, zonder de mogelijkheden daartoe voor de volgende generatie te beperken.

Het Cradle to Cradle (C2C) principe gaat echter een stap verder en wil dat we voorzien in onze eigen behoeftes, maar ook de toekomstige generaties van meer mogelijkheden voorzien. Het motto daarbij is: probeer goed te zijn in plaats van minder slecht!

De drie basisregels van het Cradle to Cradle principe zijn:

  • Afval is voedsel
  • Zon is de energiebron
  • Respect voor Diversiteit

“De industrie moet ecosystemen – het biologische metabolisme van de natuur – beschermen en verrijken. Tegelijkertijd moet zij een veilig en productief technisch metabolisme in stand houden voor hoogwaardig gebruik en de circulatie van minerale, synthetische en andere materialen.”

Verschil tussen Recyclen en Cradle to Cradle

Cradle to Cradle is een manier van ontwerpen waarbij men ervoor zorgt dat afval opnieuw gebruikt kan worden, al dan niet op een andere manier.”

Veel mensen hebben het idee dat Cradle to Cradle net zo is als Recyclen. Er is echter een wezenlijk verschil tussen Craddle to Cradle en Recyclen, namelijk:

  • Bij recyclen probeer je afvalstoffen opnieuw in een product te verwerken.
  • Bij Cradle to Cradle ontwerp je het product op zo’n manier dat het na gebruik
    verwerkt kan worden in andere bruikbare producten of materialen.

Hier zit dus een groot verschil in. Het zit hem in het anticiperen op het afval gedeelte. Recyclen is overigens wel een onderdeel van het Cradle to Cradle proces.

Cradle to Cradle certificering

Op dit moment zijn er veel initiatieven op het gebied van duurzaamheid, maar Cradle to Cradle is van een andere orde. Cradle to Cradle gaat uit van goed, niet van minder slecht. Het herontwerpen van producten, de bedrijfsvoering en het fabricageproces is de enige manier om het goed te doen. Het keurmerk voor Cradle to Cradle producten en materialen kan worden verkregen door middel van certificering.

Cradle to Cradle Certificering geeft bedrijven de mogelijkheid om op een betrouwbare en tastbare manier de doelen van producten met een milieuvriendelijk-intelligent ontwerp te meten. Cradle to Cradle Certificering helpt ook om klanten in hun aankoop te ondersteunen die een
bredere definitie van kwaliteit nastreven. Dit houdt in: het gebruik maken van milieuvriendelijke en gezonde materialen; ontwerpen voor materiaalhergebruik, zoals technische recycling, upcycling of composteerbaarheid; het gebruik maken van zonne-energie, water en strategieën met sociale verantwoordelijkheid.

Cradle to Cradle gaat uit van samenwerken, om zo kennis te delen en alles wat we nu maken onder de loep te nemen. McDonough omschrijft het als volgt: “Vorm volgt evolutie”. Hiervoor is het certificeringsprogramma opgezet, want hoe kun je anders toetsen of iets werkelijk cradle to cradle is?

Voordelen van Certificering zijn:

  • Product Kwaliteit
  • Milieuvriendelijkheid
  • Intelligent ontwerp
  • Sociale verantwoordelijkheid

VPRO Tegenlicht heeft in juni 2007 al een interessante documentaire uitgezonden over wat Cradle-to-Cradle precies inhoud. Deze documentaire kan je bekijken via: https://www.youtube.com/watch?v=XbVvUp8frnU

Conclusie over Cradle to Cradle

De fundering van Cradle to Cradle is: Afval is voedsel. Dit betekent dus dat er nooit meer afval zal ontstaan, maar de restproducten dienen als grondstof voor andere producten.

Cradle to Cradle is wezenlijk anders dan recyclen, bij recyclen probeer je het product opnieuw in een ander product te verwerken. Bij Cradle to Cradle daarentegen ontwerp je het product op zo’n manier dat het na gebruik verwerkt kan worden in andere bruikbare producten of materialen. De certificering hierbij is heel belangrijk, je kunt hierbij de productkwaliteit borgen, de milieuvriendelijkheid aantonen door een intelligent ontwerp en je kunt aantonen dat je de sociale verantwoordelijkheid neemt.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.