Bij nieuwbouwhuizen zijn er eisen aan de isolatie gesteld in het bouwbesluit. Bij oudere huizen kan er vaak nog wel heel wat bespaart worden op de energierekening als het huis beter geïsoleerd wordt. Maar waar moet je dan allemaal op letten en wat kan je allemaal na-isoleren?

Waarom zou je na-isoleren?

Een woning die gebouwd is tussen 1920 en 1975 is waarschijnlijk niet goed geïsoleerd. Een huis dat niet goed geïsoleerd is, verliest onnodig veel kostbare warmte. Door de woning isolatie te verbeteren kan er fors bespaard worden op de energierekening. Dit bedrag kan wel oplopen tot maar liefst 33% van de energierekening! De investering verdient zich hierdoor al terug binnen 3 tot 4 jaar.

Voor het verwarmen van onze huizen zijn wij hoofdzakelijk afhankelijk van fossiele brandstoffen. De voorraden aardgas en olie zijn echter niet onuitputtelijk. Bovendien komt bij de verbranding CO2 vrij, één van de belangrijkste oorzaken van de broeikasproblematiek. Als je de woning isolatie verbeterd verbruik je minder energie, waardoor naast je portemonnee ook het milieu wordt gespaard.

Hoe kan je dan na-isoleren?

De hierna genoemde elementen van je woning kan je na-isoleren:

 • de vloer;
 • de gevels;
 • het dak;
 • de beglazing.

Na-isoleren van je vloer

Als  je vloer niet geïsoleerd is lekt er een hoop warmte weg door de vloer. Ook als je een kruipruimte hebt zal je deze mee verwarmen. Zonde van de energie die verspild wordt én zonde voor jouw portemonnee!

Voor het isoleren van de begane grondvloer zijn er diverse mogelijkheden:

 • gespoten isolatie tegen de onderzijde van de vloer bevestigen;
 • isolatieplaten tegen de onderzijde van de vloer bevestigen;
 • isolatievlokken op het zand in de kruipruimte;
 • schelpen op het zand in de kruipruimte;
 • isolatiekorrels op het zand in de kruipruimte.

Wat voor jou de beste oplossing is valt zo niet te zeggen. Ieder huis is anders en ook de kruipruimtes bij de woningen zijn verschillend.

Na-isoleren van je gevels      

Alle nieuwbouwhuizen zijn tegenwoordig voorzien van een gevelisolatie. Zoals al eerder genoemd hebben oudere huizen vaak geen isolatie. In dit geval stook je het huis binnen warm. Als het binnen warm genoeg is dan wordt de constructie warm gestookt. Als ook de constructie verzadigd is dan lekt alle warmte naar buiten toe. Dit is niet de reden dat je de kachel aan zet in huis! De warmte die je in huis opwekt wil je ook graag in huis houden.

Door middel van na-isoleren verbeter je de gevelisolatie. Dit verbetert de jas van de woning en hoe beter de jas, hoe minder warmte er verloren gaat.

Ook het isoleren van de gevels kan op diverse manieren, onder andere door:

 • De spouwmuur van je woning vol te stoppen met isolatiekorrels;
 • De spouwmuur van je woning vol te stoppen met isolatievlokken;
 • De spouwmuur van je woning vol te stoppen met isolatiefoam (PUR- achtig materiaal);
 • Een nieuwe geïsoleerde buitenschil om je bestaande gevel te plaatsen.

Ook hier geldt weer dat het niet bij voorbaat valt te zeggen wat voor jouw huis de beste oplossing is, ieder huis is immers verschillend.

Na-isoleren van je dak  

Een belangrijk onderdeel om na te isoleren is het dak. Als je de vloer en de gevels na-isoleert, maar het dak laat zitten dan zal je ongetwijfeld besparen op de energierekening nu je minder hoeft te stoken maar je creëert een enorme trechter in de woning. De warmte stijgt van nature al naar boven toe en als je de wanden en vloeren gaat na-isoleren wordt dit effect alleen nog maar verder versterkt.

Als je weet dat de warmte omhoog stijgt, dan is het ook slim om op dat punt je verbetering aan te brengen. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Wanneer je besluit het dak na te isoleren zal je dus het snelste het beste resultaat bereiken.

Het isoleren van je dak kan ook op diverse manieren, onder andere door:

 • compleet nieuwe dakplaat toepassen die geïsoleerd is;
 • isolerende platen over de bestaande dakplaatconstructie aanbrengen;
  (tussen je bestaande dakbeschot en dakpannen)
 • isolatie aan de onderzijde van je dakconstructie aanbrengen;
 • isolatie tussen je dakconstructie aanbrengen; (tussen de gordingen of sporen)

Tip: Laat je altijd goed voorlichten over de mogelijkheden voor jouw woning. Dit is echt maatwerk.

Na-isoleren van je beglazing

De meeste mensen denken bij na-isoleren vaak aan de gevels, de vloer en het dak. Maar ook het glas kan verbeterd worden. Zo isoleren dubbel glas en hoog rendement glas beter dan enkel glas. Dit verbetert jouw comfort. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel glas of hoog rendement glas al rendabel zijn. Het rendement van HR++ isolatieglas is vergelijkbaar met een rente van zeven procent op een spaarrekening!

Er zijn verschillende soorten isolerend glas met verschillende isolatiewaarden. Welke optie voor jouw woning het meest geschikt is en hoeveel je daarmee bespaart aan gasverbruik ontdek je via het Advies op maat van milieu centraal.

Vijf tips voor isolerend glas:

 1. Weet je niet welk soort dubbel glas jouw woning heeft? Kijk naar de aanduiding in de rand tussen de glasplaten: HR, HR+ of HR++. Staat er niets, dan gaat het bijna altijd om gewoon dubbelglas of HR-glas van voor 1996.
 2. HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdien je in ongeveer twee jaar terug door een lagere energierekening.
 3. Vraag een offerte aan bij een vakman en ga alleen in zee met een glaszetter die tien jaar garantie geeft op het glas en vijf jaar op de plaatsing.
 4. Onderhoud de kozijnen goed, zodat de dubbele beglazing minder snel ‘lek’ raakt of breekt.
 5. Isolerend glas (vooral HR++ glas) kan leiden tot condensvorming op koude vlakken in huis. Goede ventilatie kan dit voorkomen. Een voorbeeld is om een ventilatierooster te plaatsen boven het isolatieglas.

Gevaar van na-isolatie 

Let er op dat je op de juiste wijze na-isoleert. Dit is belangrijk omdat je de thermische eigenschappen van de constructie wijzigt en daardoor het dampspanningspunt verlegd. Dit betekent dat de constructie op dit moment een dampspanningspunt heeft. Zo is het binnen +/- 20° en buiten verschilt de temperatuur. Bij temperatuurverschillen ontstaat condens en dit komt in de constructie. Het is van wezenlijk belang waar de condens ontstaat. Als de condens precies ontstaat op de plek waar houten vloeren in de wand zitten, dan betekend dit dat er geheid houtrot gaat ontstaan.
Het is dus altijd van belang dat je weet waar het dampspanningspunt komt te liggen nadat er na-isolatie plaats vindt.

Conclusie na-isolatie.    

Zoals ik in dit blog beschreven heb is het mogelijk om op diverse wijze na te isoleren. Dit kan onder andere door vloer-, gevel-, dak- en glas-isolatie. Wat voor jou de beste oplossing is valt zo niet te zeggen, ieder huis is immers verschillend.

Als je besluit om na te isoleren, laat je dan goed voorlichten door een expert. Het is belangrijk dat na-isolatie op de juiste wijze gebeurt omdat je de thermische eigenschappen van de constructie wijzigt en daardoor het dampspanningspunt verlegd, met alle gevolgen van dien.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.