Je droomhuis is eindelijk klaar en wordt opgeleverd. Samen met de aannemer loop je nog één keer het huis door om te kijken of alles correct is uitgevoerd. Als dit het geval is vind daarna de sleuteloverdracht plaats. Maar waar moet je nou op letten tijdens de oplevering?

De vooroplevering van jouw huis

Als het huis bijna klaar is wordt in veel gevallen een vooroplevering gedaan. De uitvoerder van de aannemer maakt met jou een afspraak om het huis van binnen en buiten kritisch te bekijken. Eventuele tekortkomingen en/of gebreken (zgn. vooropleverpunten) worden besproken en genoteerd in het vooropleverrapport. Tijdens de vooroplevering wordt de definitieve datum van oplevering van jouw huis afgesproken, waarbij je als opdrachtgever eventueel een adviseur kunt “reserveren”. Normaal gesproken worden de vooropleverpunten binnen twee werkweken afgehandeld c.q. verholpen, waarna de oplevering van het huis, ook wel eerste oplevering genoemd, uitgevoerd kan worden.

De daadwerkelijke oplevering van jouw huis

De oplevering van het huis wordt uitgevoerd door jou en de uitvoerder van de aannemer. Eventueel kan een bouwkundige van Vereniging Eigen Huis of een deskundige van een plaatselijk bouwkundig adviesbureau tijdens de oplevering een bouwkundige keuring of een zogenaamde opleveringskeuring van jouw huis uitvoeren. De bouwkundige stelt een proces-verbaal van oplevering op waarin de nog aanwezige gebreken aan het huis worden genoteerd. Tevens worden de meterstanden van gas, water en elektra in het document opgenomen. Dit proces-verbaal van oplevering wordt ondertekend door de adviseur, de uitvoerder van de aannemer en jou als opdrachtgever. Als je de financiële verplichtingen voor het huis geheel voldaan hebt, vindt direct na de oplevering de sleuteloverdracht plaats. Dit is meestal een feestelijk gebeuren met de bijbehorende felicitaties.

Let op meterstanden en verzekering bij de oplevering

Met de oplevering zijn de gas-, water- en elektrameterstanden van het nieuwe huis opgenomen. Nu kunnen de energiekosten die tijdens de bouw gemaakt zijn aan jou vergoed worden. Zodra alle gegevens door de administratieafdeling van de aannemer verzameld zijn, wordt het onkostenbedrag op je bankrekening teruggestort. Let erop dat je op de dag van opleveren de opstal- en inboedelverzekering afgesloten hebt op het nieuwe adres! Veel verzekeringsmaatschappijen hebben een overbruggingsclausule opgenomen waardoor je tijdelijk twee adressen kunt verzekeren.

Woningborg-garantie van jouw eigen huis

Wanneer je bouwt onder Woningborg-garantie moet de aannemer de opleveringspunten schriftelijk melden. Deze moeten namelijk in geval van faillissement bekend zijn. Woningborg N.V. zorgt in dat geval voor verdere afwerking. Verder bestaat via Woningborg de mogelijkheid tot eenvoudige en snelle geschillenbeoordeling waarbij je verzekerd bent van steun door een klantvriendelijke organisatie die vooral opkomt voor de belangen van de particuliere opdrachtgever.

Schakel advies in wanneer je dat nodig acht

Steeds meer mensen vragen voor het bouwen van een eigen woning al in een vroeg stadium om advies. Dit is verstandig omdat de adviseur dan genoeg tijd heeft om zich goed voor te bereiden op de oplevering.

Conclusie over de oplevering van jouw huis

Wanneer je huis bijna klaar is, kan er een vooroplevering worden gedaan. Dit is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. De daadwerkelijke oplevering van jouw eigen huis wordt uitgevoerd door jou en de uitvoerder van de aannemer. Hier heb je ook de mogelijkheid om een externe partij mee te nemen om je te ondersteunen. Bij de oplevering is het verplicht de meterstanden te controleren

Houdt er ook rekening mee dat je op de dag van oplevering de opstal- en inboedelverzekering afgesloten hebt op het nieuwe adres, dit voorkomt nare verrassing mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.