Bij het bouwen van je eigen droomhuis komen een hoop technische en financiële risico’s kijken. Deze risico’s wil je natuurlijk het liefst zo veel mogelijk uitsluiten. Wat je dus wilt weten is of je tijdens de bouw een garantie kunt krijgen.

Screening van de aannemer  

Door te bouwen met Woningborg-garantie zijn de risico’s te beperken. De aannemer wordt namelijk gescreend op financieel, juridisch en technisch gebied door Woningborg NV te Gouda (voorheen GIIW). Door financiële screening wordt de financiële draagkracht van de aannemer getoetst en daarmee het faillissementsrisico beperkt.

Eisen en voorwaarden van Woningborg  

Voor de koopovereenkomst met Woningborg-garantie moet een door Woningborg voorgeschreven modelaannemingsovereenkomst gebruikt worden, deze wordt door juridisch medewerkers beoordeeld. Volgens deze overeenkomst dienen de belangen van beide partijen voldoende gewaarborgd te zijn.
Bij de technische beoordeling wordt gekeken of aan alle eisen wordt voldaan. Deze technische beoordeling gaat net even verder dan de reguliere bouwvoorschriften. Uitsluitingen worden, samen met werkzaamheden die je in eigen beheer uitvoert, schriftelijk vastgelegd. Onder Woningborg garantie valt ook een steekproefsgewijze controle op de bouw.

De zekerheid van Woningborg-garantie  

Een Woningborg-woning biedt je onder andere de volgende zekerheden:

 • garantie tot afbouw of schadeloosstelling ingeval van faillissement;
 • garantie tot afwerking van opleveringspunten ingeval van faillissement;
 • garantie tot afwerking van gebreken/klachten na de onderhoudsperiode bij faillissement;
 • gebruik van een modelaannemingsovereenkomst;
 • screening van de aannemer (juridisch, technisch en financieel);
 • technische beoordeling van het project;
 • steekproefsgewijze controle op de bouw;
 • mogelijkheid tot eenvoudige en snelle geschillenbeoordeling.

Voor GIW-garantie dient de aannemer lid te zijn van de stichting Woningborg te Gouda, de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen te Rotterdam of Bouwfonds Property Development BV te Hoevelaken. Door deze drie instanties worden planaanmeldingen behandeld en de GIW garantiecertificaten verstrekt.

GIW uitsluitingen en afwijkingen    

Niet alles valt onder GIW-garantie. Buiten de garantie vallen:

 • Werkzaamheden uitgevoerd in eigen beheer;
 • Infrastructurele of gemeenschappelijke voorzieningen;
 • Bestrating;
 • Groenvoorzieningen;
 • Tuinmuren, schuttingen en hekwerken.

Bepaalde onderdelen hebben, ook bij woningen met GIW-garantie, een afwijkende/kortere garantieperiode zoals onder andere schilderwerk, dakbedekking en installaties. Deze beperkingen zijn vastgelegd in de bij de overeenkomst behorende bijlage. Het is dus raadzaam de overeenkomst vooraf goed door te lezen zodat je weet wat er wel en niet onder de garantie valt en als het onder de garantie valt, voor welke termijn.

Modelovereenkomsten woningborg 

Stichting Woningborg te Gouda heeft op haar site al hun modelovereenkomsten staan. Deze woningborg overeenkomsten zijn allemaal gebaseerd op de woningborg Garantie- en waarborgregeling 2010.

De gebruikte afkortingen voor de diverse modelovereenkomsten:

 • KAO: koop-/aannemingsovereenkomst (incl. grond)
 • AO: aannemingsovereenkomst (excl. grond)
 • KO: koopovereenkomst (opleveringsgereed)
 • EGH: eengezinshuizen
 • APP: appartementsrechten

Door middel van onderstaande link kan je een complete inhoud downloaden. (Overeenkomst, Algemene Voorwaarden en Algemene Toelichting).
http://www.woningborggroep.nl/woningborg/downloads/onze-modelovereenkomsten-nieuwbouw/

Conclusie woningborg

Door te bouwen met Woningborg-garantie loop je aanzienlijk minder risico. De garantie houdt onder meer in dat als de aannemer failliet gaat, jij de zekerheid hebt dat de opleveringspunten uitgevoerd worden en dat gebreken/klachten na de onderhoudsperiode afgewerkt worden. Wel dien je er rekening mee te houden dat voor de koopovereenkomst met Woningborg-garantie een door Woningborg voorgeschreven modelaannemingsovereenkomst gebruikt wordt.

Je bent niet verplicht om onder woningborg te gaan bouwen. Wel helpt een woningborg garantie je doordat bij het bouwen van een nieuw huis zoveel mogelijk de technische en financiële risico’s uitgesloten worden.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.