De bouwtijd moet in de overeenkomst vastgelegd zijn. Omdat de bouwer bijna altijd te maken heeft met dagen waarop onmogelijk gewerkt kan worden, wordt de bouwtijd door de aannemer meestal aangegeven in werkbare dagen. Maar wat houden werkbare dagen nou precies in?

De bouwtijd van jouw huis in werkbare dagen

In de aanneemovereenkomst moet vermeld zijn hoe lang de aannemer mag doen over de bouw van jouw huis (de bouwtijd). Deze bouwtijd wordt meestal aangegeven in werkbare dagen.
Het aantal werkbare dagen in een kalenderjaar staat niet van tevoren vast, omdat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden. Een lange vorstperiode of veel regenval kan het aantal werkbare dagen, en dus de bouwtijd wezenlijk beïnvloeden. Globaal genomen wordt echter uitgegaan van vijftien werkbare dagen per maand. Stel dat in de aanneemovereenkomst een bouwtijd van 200 werkbare dagen is opgenomen, dan zal de totale bouwtijd ruim een jaar bedragen.

Hoe wordt de bouwtijd in werkbare dagen bepaald?

De in de aanneemovereenkomst vermelde bouwtijd geldt meestal vanaf het leggen van de begane grondvloer. Dit betekent dat de werkelijke bouwtijd nog wat langer is omdat de fundering ook nog gelegd moet worden. Vaak geeft de aannemer al in een vroeg stadium aan wat de verwachte tijd bouwtijd is. Het is dan handig in onderling overleg afspraken te maken over het redelijke aantal dagen. De kans is groot dat het anders toch langer gaat duren en je in de knel komt met de planning. Niemand is erbij gebaat om het afgesproken aantal werkbare dagen te overschrijden. Als het aantal werkbare dagen minder blijkt te zijn is dit alleen maar een mooie meevaller.

Verschil in bouwtijd

Systeem- en catalogusbouwers kennen meestal een relatief korte bouwtijd voor de casco bouwfase, zo’n zes tot acht weken is hierbij normaal. Vanzelfsprekend is de bouwtijd van een sleutelklaar huis langer dan wanneer alleen casco gebouwd wordt. Voor een sleutelklare woning dien je rekening te houden met een gemiddelde bouwtijd van 75 tot 120 dagen, afhankelijk van de uitvoering van de woning. Daarnaast zit er natuurlijk een verschil tussen het bouwen van een bungalow of een grote villa. Ook kan een tegelvloer of een rieten kap een behoorlijk verschil maken in het aantal benodigde werkbare dagen.

Conclusie werkbare dagen

In een aanneemovereenkomst moet vermeld staan wat de exacte bouwtijd is, dit worden de werkbare dagen genoemd. Het aantal werkbare dagen in een bepaalde periode staat niet vast, dit heeft te maken met de weersomstandigheden.

Let er vooraf goed op vanaf wanneer de werkbare dagen gerekend worden; is dit vanaf de fundering of vanaf het leggen van de begane grondvloer? Dit kan de werkelijke bouwtijd namelijk nog wat langer maken.

Ook zijn er grote verschillen tussen systeem- en catalogusbouwers die casco opleveren of een sleutelklare woning achterlaten. Bij systeem- en catalogusbouwers is een bouwtijd van zes tot acht weken gebruikelijk, terwijl een sleutelklare woning gemiddeld tussen de 75 en 120 dagen kost om te bouwen.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.