Bij het ontwerpen van jouw droomhuis gaat het vooral om de vormgeving. Hoe jouw huis eruit komt te zien is belangrijk, maar heb je er wel eens over nagedacht hoe jouw woning gebouwd wordt?

Weet jij wat een spouwmuur is? Dit is wel belangrijk om te weten aangezien de kans groot is dat jouw woning hiermee gebouwd wordt. Maar het kan ook anders. In dit blog zal ik vier alternatieven bespreken voor de alternatieve spouwmuur.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met daartussen een luchtruimte: de spouw. Vroeger werd die tussenruimte niet geïsoleerd, maar vanaf ongeveer de jaren ’80 is men hier meer aandacht aan gaan besteden. Vanaf de jaren ’80 wordt er (verplicht) isolatie toegepast in de spouw.

Als je een woning hebt die voor de jaren ’80 is gebouwd dan kan je de isolatie verbeteren door de spouw te isoleren. Dit kan je doen door de spouw te vullen met isolatiemateriaal, kou gaat dan niet meer zo makkelijk door de spouwmuur heen. Door spouwmuurisolatie is de temperatuur van de spouw aanzienlijk hoger dan voorheen en de muur voelt na het isoleren niet meer kil aan en straalt geen kou meer af. Je huis voelt comfortabel warm. Met spouwmuurisolatie kun je tot wel 25% op je gasrekening besparen.

Waarom een alternatief voor de spouwmuur?

De spouwmuur is vanuit energetisch oogpunt niet de meest verstandige keuze, je hebt namelijk drie verschillende schillen (buitenmuur – isolatie – binnenmuur) die verschillende thermische eigenschappen hebben, maar wel met elkaar moeten gaan samenwerken.

Doordat materialen in de spouwmuur andere eigenschappen hebben creëer je koudebruggen in je constructie. Een koudebrug is een ‘verzwakking’ in je isolatieschil en zorgt voor veel verlies. Hoe meer van deze verzwakkingen je hebt, hoe meer kosten je kwijt bent om je woning op temperatuur te krijgen.

Alternatief 1 voor de spouwmuur

De meeste mensen proberen tegenwoordig zo veel mogelijk energie te besparen. Een van de producten die warmte-isolatie van gebouwen als uitgangspunt heeft zijn de H+H Thermoblokken.

Dit zijn massieve blokken met daar tussenin isolatie. Dankzij deze opbouw zijn ze zeer geschikt voor een energiezuinige woningbouw, aangezien ze geen koudebruggen bij de aansluitingen van diverse bouwmaterialen hebben en ook geen spouwankers die door je isolatieschil prikken.

Met de H+H Thermoblokken kan je sneller én efficiënter bouwen. Hierdoor bespaar je tijd en dus kosten. Bovendien heeft het alle bekende voordelen van H+H cellenbetonproducten; het is laag in gewicht, heeft een hoge stabiliteit en een snelle en eenvoudige verwerking.

Alternatief 2 voor de spouwmuur

Het tweede alternatief voor de spouwmuur is van RC-Panels. Het product RC-panels is een prefab bouwsysteem, dat betekend dat alles in de fabriek gefabriceerd wordt en het op de bouwplaats in elkaar gezet wordt als een bouwpakket.

De RC Panels worden opgebouwd uit isolatie, houten stijl- en regelwerk en aan weerszijde een beplating. Dankzij deze constructie wordt het een massieve wand die tevens dragend is. Omdat het een massieve wand is kunnen ook de koudebruggen zo veel mogelijk beperkt worden.

Een aandachtspunt bij een prefab wand is de aansluiting van de begane grondvloer naar de wand, hier moet je de koudebrug goed oplossen.

Doordat RC panels als prefab onderdelen aangeleverd worden kan er simpel en snel gebouwd worden en dit betekend een bouwtijd van slechts zes weken! Met de wanden van RC panels kun je een energieneutrale woning realiseren.  RC panels is een hele goede wand om een energieneutrale woning mee te realiseren.
Lees hier meer over hoe je een energieneutrale woning realiseert.

Alternatief 3 voor de spouwmuur

Het huidige bouwproces is aan het veranderen en is daar, mijns inziens, ook aan toe. We krijgen steeds meer met aangescherpte normeringen en energiezuinige eisen te maken. Isospan is een product wat daar op ingespeeld heeft.

IsoSpan is een nieuwe manier van bouwen. De ecologische manier van IsoSpan biedt veel duurzaamheid voor de toekomst. Met deze manier van bouwen kunnen wanden op een snelle manier geplaatst worden. De blokken zijn licht waardoor de blokken te tillen zijn door één persoon. Daarnaast zijn de blokken van natuurlijke producten gemaakt. Hout en cement zijn de hoofdmaterialen voor de wanden.

Bouwen met IsoSpan heeft de volgende voordelen:

  • Natuurlijk wonen/werken dankzij de natuurlijke materialen (hout en cement)
  • Optimale warmte-isolatie en massieve geluidsisolatie
  • Snel en kostenefficiënt bouwen
  • Ademende wanden dankzij hoge dampopenheid
  • Dunne muren (36,5 centimeter)
Alternatief 4 voor de spouwmuur

Een nog niet zo bekend bouwsysteem zijn de HIB houten bouwstenen.
De houten bouwstenen zijn een systeem van Finnhouse, maar deze zijn apart in de markt gezet als ‘HIB’. Het systeem van HIB is een gepatenteerd systeem dat bestaat uit hanteerbare elementen die als houten stenen met de hand op elkaar gestapeld kunnen worden. De elementen zijn 50, 75 of 100 cm lang en 50 cm hoog. De bouwstenen bestaan uit houten staanders verbonden met parallelle platen en zijn samengesteld uit vol hout. Tussen de platen wordt de ruimte na de opbouw gevuld met houtvezelvlokken of cellulose isolatie, dit zorgt voor een natuurlijke vochtregulatie.

De ‘houten bouwstenen’ van HIB zijn een volledig ecologisch bouwsysteem omdat:

  • Het zeer goed isoleert
  • Energiebesparend is
  • Geluiddempend is
  • Uiterst stabiel is
  • Het geen milieu onvriendelijk stoffen bevat

Conclusie alternatieven voor de spouwmuur

De huidige spouwmuur heeft in mijn visie zijn langste tijd wel gehad. Willen we in de toekomst energiezuiniger gaan bouwen dan moeten we kijken naar alternatieven die beter zijn dan de huidige spouwmuur. ‘Beter zijn’ kan op basis van energetische of ecologische uitgangspunten.

In dit blog heb ik de H+H Thermoblokken, RC Panels, Isospan en de HIB houten bouwstenen besproken. Dit zijn slechts enkele van de producten die nu op de markt zijn. Er zijn legio voorbeelden van duurzame bouwsystemen die op termijn steeds vaker toegepast zullen worden.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.