De droom om je eigen huis vorm te geven en te realiseren is een prachtige droom. Eén van de aspecten die hierbij komt kijken is de materialisatie van de buitengevels. De meeste huizen (in Nederland) zijn voorzien van metselwerk, maar is er ook een alternatief voor metselwerk? In dit artikel wil ik je laten zien dat het zeker ook anders kan.

Waarom wil je een alternatief voor metselwerk?

De keuze voor een alternatief voor metselwerk kan om diverse redenen gemaakt worden. Bijvoorbeeld omdat je metselwerk niet mooi vind, of omdat je wat anders wilt dan de standaard. Het kan echter ook zo zijn dat er vanuit de gemeente andere gevelmaterialen worden voorgeschreven voor de betreffende locatie.

Als jij zelf een andere gevel wilt dan heb je er vast ook over nagedacht welk materiaal je toe wilt passen, maar wat als dit een verplichting is? Geen zorgen, ook dan zijn er diverse fraaie alternatieven.

Welke mogelijkheden zijn er als alternatief voor metselwerk?

Zoals gezegd is er een alternatief voor metselwerk, maar welke mogelijkheden hebben we dan als het gaat om de gevel materialisatie van ons droomhuis?
Beschikbare alternatieven zijn bijvoorbeeld:

  • Gevelbeplating;
  • Stucwerk;
  • Gevelbegroeiing;
  • Hout;
  • Metaal;
  • Natuursteen

Alternatief voor metselwerk; Alles op een rij

De bovenstaande opsomming geeft al aan dat er diverse mogelijkheden zijn als alternatief voor metselwerk. Daarom zetten we alles nog even op een rij en voorzien we de alternatieven hieronder van een korte toelichting.

Alternatief voor metselwerk ; Gevelbeplating

Het eerste alternatief betreft gevelbeplating. Op het gebied van gevelbeplating is een ruim assortiment aan producten beschikbaar, waarmee mee het mogelijk wordt diverse sferen neer te zetten. Enkele mooie voorbeelden op het gebied van gevelbeplating zijn bijvoorbeeld Viroc, Keralit en Eternite.

Alternatief voor metselwerk ; Stucwerk

Gevelstucwerk is een alternatief dat bij veel mensen wel bekend is, maar ook hierbij zijn er allerlei variaties mogelijk. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze in kleur, structuur, korrelgrootte etc. De gekozen variant is in sterke mate bepalend voor de uitstraling van een woning. Bij de keuze voor een stucwerkvariant is voldoende aandacht en kennis gewenst. Een verkeerde keuze kan immers afbreuk doen aan jouw ontwerp.

Alternatief voor metselwerk ; Gevel begroeiing

Gevelbegroeiing is iets wat momenteel nog (te) weinig toegepast wordt. Aan een groene gevel zitten een aantal voor- en nadelen. Eén van de voordelen is dat je gevel geen statisch element blijft. De uitstraling van de gevel kan immers meeveranderen met de seizoenen.

Daarnaast heeft een groengevel een aantal ecologische- en klimatologische voordelen:

  • Een groengevel vormt een extra klimaatfilter voor de gevel. Door de extra isolerende werking wordt warmte op koude dagen beter binnen gehouden, maar andersom wordt oververhitting langer tegen gegaan doordat warmte van buiten op warme dagen ook langer buiten gehouden kan worden;
  • Een groengevel kan in veel gevallen CO2 opnemen;
  • Een groengevel versterkt de lokale flora en fauna. Zo kunnen allerlei organismen, maar bijvoorbeeld ook vogels, een leefomgeving vinden in een groengevel.

Het grootste nadeel aan een groene gevel is het onderhoud. Aan de ene kant wil je snelgroeiende planten om de gevel zo snel mogelijk ‘groen’ te krijgen. Aan de andere kant wil je langzaam groeiende planten om de onderhoudsfrequentie van de gevel te verlagen.

Alternatief voor metselwerk ; Houten gevelbekleding

Ook op het gebied van houten gevelbekleding zijn er legio mogelijkheden. Zo is er de keuze uit diverse houtsoorten en dus kleuren. Je kunt daarbij bovendien kiezen uit diverse afmetingen, composities etc. Op die manier kun je met houten gevelbekleding nagenoeg elke gewenste uitstraling creëren.

Hout is onderhevig aan natuurlijke vergrijzing, wil je echter de originele houtkleur behouden dan betekent dit veelal dat structureel onderhoud noodzakelijk is.

Alternatief voor metselwerk ; Metalen gevelbekleding

Voor een metalen gevel zijn er wederom veel mogelijkheden. Zo kan je er voor kiezen om het metaal er als metaal uit te laten zien, of het metaal te laten corroderen (cortenstaal). Het voordeel is dat het een onderhoudsarm product betreft, eenmaal aangebracht hoef je er praktisch geen onderhoud meer aan te plegen.

Verder kan je er met een metalen gevelbekleding voor kiezen om profielen op de gevel toe te passen.
Hiermee ontstaat geweldig lijnenspel waarmee je een ontwerp een extra accent meegeeft.

Alternatief voor metselwerk ; Natuursteen gevelbekleding

In Nederland is de natuurstenen gevelbekleding iets minder bekend, maar in de mediterrane landen is het een veelvuldig toegepast product.  Bij natuursteen kan je denken aan brokken, platen / tegels, stroken etc. Het nadeel van natuursteen is dat het een prijzig materiaal is. Ook de arbeid is prijzig en dit komt omdat het arbeidsintensief is om aan te brengen.

Heb je het budget er voor (over) dan kan het zeker een enorme meerwaarde vormen voor je woning. Natuursteen geeft een fraaie en exclusieve uitstraling. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om ‘slechts’ enkele elementen in natuursteen uit te voeren. In combinatie met stucwerk oogt het bovendien fantastisch.

Conclusie over metselwerkalternatieven

Wanneer je zelf eens iets anders toe wilt passen dan metselwerk of wanneer de gemeente dit bijvoorbeeld voorschrijft, dan is een alternatief voor metselwerk in ruime mate voor handen.
Met de gekozen gevelafwerking kan je jouw ontwerp maken of breken, de gevelafwerking is beeldbepalend en zal dan ook vaak eerst door de welstandscommissie goedgekeurd moeten worden.

Een alternatief voor metselwerk kan bijvoorbeeld bestaan uit beplating, stucwerk, begroeiing, hout, metaal of natuursteen. Uiteraard zijn er, naast de reeds behandelde alternatieven voor metselwerk, meer mogelijkheden denkbaar. Deze heb ik in dit artikel echter buiten beschouwing gelaten.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.