Wat we de laatste tijd steeds meer merken is dat we met z’n allen nog steeds afhankelijk zijn van diverse externe factoren. Een Coronapandemie, Oorlog in Oekraïne, helaas allemaal aspecten die direct van invloed zijn op ons leven. Wellicht moeten we er anders naar gaan kijken en moeten we minder afhankelijk worden, ook bijvoorbeeld bij jouw droomhuis.

Wanneer je de wens hebt om een nieuw huis te gaan bouwen, dan krab je jezelf nu wel even twee keer achter de oren. Is het wel verstandig om deze risico’s op dit moment aan te gaan? Ook hier ben je immers afhankelijk van allerlei externe factoren.

Wij zijn van mening dat we deze externe crisissen juist aan kunne grijpen voor het benutten van nieuwe kansen en mogelijkheden. Hoe kunnen we leren van de ervaringen die we nu op doen? Hoe kunnen we ons huidige systeem verbeteren en voorbereiden op de toekomst? Slim bouwen helpt ons minder afhankelijk te zijn van externe invloeden.

Hoe kunnen we nú Slim bouwen?

Het wordt ons langzamerhand op pijnlijke wijze duidelijk dat we afhankelijk zijn van diverse externe factoren. Hoe kunnen we slim bouwen inzetten bij de bouw van jouw droomhuis? Je kunt beginnen door de afhankelijkheid in te perken.

Zo ben je nu bijvoorbeeld afhankelijk van de volgende factoren:

  • Energie
  • Water
  • Comfort
  • Gezondheid
  • Voedsel

Nu wil ik niet direct zeggen dat je alle factoren volledig moet integreren in jouw droomhuis, maar het maken van een begin op één van deze onderdelen is op zichzelf al een goed begin. Gezondheid en leef- en wooncomfort blijven daarbij uiteraard altijd voorop staan.

Slim bouwen, begint met het vraagstuk energie

Slim bouwen begint door nauwkeurig naar de energievraag te kijken. Door vanaf het allereerste moment rekening te houden met de oriëntatie, de bezonning, isolatie en de luchtdichtheid kan de energievraag al flink beperkt worden. Hoe verder de vraag beperkt wordt, hoe beperkter (én dus goedkoper) de installaties bovendien kunnen zijn.

Gasloos bouwen is momenteel al de norm bij nieuwbouw, maar wij zien nog te vaak om ons heen dat een ontwerp gemaakt wordt en er ‘lukraak’ een systeem in toegepast wordt. Wanneer het ontwerp in de basis al beter is dan de standaard dan kunnen we vaak goed wegkomen met kleinere duurzame installaties.

Door slim om te gaan met het energievraagstuk ben je dus minder of niet afhankelijk van energiemaatschappijen.

Bij Slim bouwen kan je ook aan het water denken

Een punt waar je niet zo snel aan denkt bij de bouw van je nieuwe woning is het water.
Wanneer je hier wel rekening mee houdt dan kan je ook hier meer uithalen dan nu gebeurd.

Een van de voorbeelden is het hemelwaterafvoer, dit mag je niet afvoeren op de gewone riolering maar dien je af te voeren op open water, een sloot of op eigen terrein.
Wij komen steeds vaker tegen dat het op eigen terrein afgevoerd dient te worden. Je kunt het water dan afvoeren in infiltratiekratten, langzaam de grond in laten zaken d.m.v. een Wadi of je kunt er voor zorgen om het op te slaan in een ondergrondse tank.

Waarom zou je er voor kiezen om het op te slaan in een ondergrondse tank?
Je kunt hiermee prima water ‘reserveren’ om tijdens droge periodes de tuin te besproeien.
Verder kan je dit water inzetten om de toiletten mee door te spoelen.

Verder kunnen er waterbesparende maatregelen in huis worden toegepast, zoals een waterbesparende douchekop, waterbesparende kranen etc.

Door vooraf na te denken over de vraag ‘wat gaan we doen met water?’ kunnen we slim bouwen en beperk bovendien je afhankelijkheid op dit vlak.

Denk bij Slim bouwen ook zeker aan het comfort.

Door je woning zo te ontwerpen dat oriëntatie en bezonning klopt, kunnen we het comfort verhogen.

Denk hierbij aan overkappingen- en overstekken op de juiste plaats ontwerpen, buitenzonwering en screens al direct meenemen in het ontwerp. Oververhitting wordt hiermee in de ontwerpfase al grotendeels voorkomen. Dit komt het comfort in je woning ten goede. Comfort betekend ook dat je de woning helemaal afstemt om je eigen wensen- en eisen. Wil jij een slaapkamer met aangrenzende badkamer en inloopkast? Dit kan het comfortniveau verhogen.

Gezondheid is ook een punt van slim bouwen

Een punt waar je niet zo snel bij stil staat is het toepassen van filters in jouw woning. Je kunt denken aan filters in ventilatieroosters of in het ventilatiesysteem.  Doel van deze filters is om gezonde lucht jouw woning in te krijgen. Ben je allergisch, heb je hooikoorts? Dan kan je jouw gezondheid verbeteren door deze filters toe te passen in het ventilatiesysteem.

Conclusie over Slim bouwen

Als de crisissen ons iets ons leert dan is het wel dat we afhankelijk zijn van allerlei externe factoren. Door slim te bouwen en daar juist over na te denken bij het ontwerp van je eigen droomhuis beperk je de afhankelijkheid van externe invloeden.

Je kunt bijvoorbeeld je energievraag beperken waardoor je minder, of niet, afhankelijk bent van energiemaatschappijen. Ook kan je voor jezelf de watervraag beperken en het regenwater hergebruiken, waardoor je minder afhankelijk bent van de watermaatschappij.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.