Wanneer je jouw droomhuis gaat ontwerpen dan wil je uiteraard dat deze volledig wordt ontworpen zoals je dit zelf wilt. Dit is echter niet altijd mogelijk, dit kan te maken hebben met het bestemmingsplan, de uitgangspunten van het welstandbeleid, maar ook het bouwbesluit. Een van de onderdelen uit het bouwbesluit waar jouw droomhuis moet voldoen zijn de oppervlaktes van bepaalde ruimte. De verhouding tussen het gebruiksoppervlakte en verblijfsgebied moet in verhouding staan tot elkaar. Hoe dit zit zal ik in dit artikel uitleggen.

Wat is gebruiksoppervlakte?

De gebruiksoppervlakte van een woning wordt bepaald volgens NEN 2580. De gebruiksoppervlakte wordt bijna altijd aangeduid met “GO”. Dit is het bruikbare vloeroppervlakte, geschikt voor het gebruik van de woning.

Eenvoudig gezegd, dit is het totale vloeroppervlak tussen de buitengevels van de woning min de vaste obstakels van een grotere omvang, te weten:

 • Dragende binnen wanden.
 • Vloeroppervlakte met een vrije hoogte kleiner dan 1,5 meter. Dit betekend dat een ruimte onder een schuine kap onder de 1,5 meter niet meetelt voor de gebruiksoppervlakte.
 • Een trapgat, liftschacht of vide, indien de oppervlakte daarvan groter is dan 4 m².

Wat is een verblijfsruimte?

Een verblijfsruimte is, zoals het woord eigenlijk al zegt, een ruimte voor het verblijven van mensen.
De verblijfsruimte wordt bijna altijd aangeduid met “VR”.

Een gebouw moet te allen tijde tenminste één verblijfsruimte hebben waarin de kenmerkende activiteiten van de gebruiksfunctie plaatsvinden. Verder ligt een verblijfsfunctie altijd in een verblijfsgebied. Wanneer een verblijfsgebied niet ingedeeld is in één of meerdere verblijfsruimten dan is de verblijfsruimte automatisch gelijk aan het verblijfsgebied.

Voorbeelden van ruimten welke gerekend worden tot verblijfsruimte zijn:

 • Slaapkamer
 • Woonkamer
 • Keuken
 • Hobbyruimte
 • Kantoor (aan huis)

Wat is een verblijfsgebied?

Een verblijfsgebied is een gedeelte van een gebruiksfunctie met ten minste een verblijfsruimte,

Bijvoorbeeld een slaapkamer. Een toiletruimte, een badruimte, een technische ruimte of een verkeersruimte telt niet mee voor het verblijfsgebied. Een verblijfsgebied bestaat dus uit één of meer verblijfsruimten of andere aparte ruimten die met elkaar in verbinding staan en op dezelfde verdieping zijn gelegen. Een verblijfsgebied wordt bijna altijd aangeduid met “VG”.

Wat zijn de eisen aan een verblijfsgebied?

In het bouwbesluit zijn diverse uitgangspunten opgenomen op het gebied van ruimte oppervlakten waar jouw woning aan moet voldoen, de gebruiksoppervlakte en verblijfsgebied is hier één onderdeel van.

Waar moet je dan op letten voor het ontwerp van jou woning?

 • Minimaal 55% van de gebruikersoppervlakte moet aangemerkt worden als verblijfsgebied.
  Heeft jouw woning bijvoorbeeld 100 m² aan gebruiksoppervlakte, dan betekend het dat je 100 x 55% = 55 m² aan verblijfsgebied benodigd hebt.
  Dit betekend dus dat je niet een hele grote berging kunt maken en maar een kleine slaapkamer bijvoorbeeld.
 • In het ontwerp heb je wel de vrijheid om de plattegrond naar wens in te delen, het betekend dus niet dat je 55% hebben. Wel geldt 55% als ondergrens.
  Heb je in jouw ontwerp bijvoorbeeld 79% verblijfsgebied dan is dit prima, Heb je slechts 39% verblijfsgebied? Dan voldoet het ontwerp niet en zal deze worden afgekeurd.
 • De term ‘verblijfsgebied’ is alleen van toepassing bij de nieuwbouw voorschriften van het Bouwbesluit. Niet bij bestaande bouw.
 • Voor een woonfunctie (slaapkamer, woonkamer, keuken, kantoor etc.) geldt dat een verblijfsgebied minimaal 1,8 meter breedt moet zijn, 2,6 meter hoog en het oppervlakte moet minimaal 5 m²

Ondergeschikte bouwdelen moeten meegenomen worden bij de bepaling. Loopt een stalen balk door de woonkamer van een woning waardoor de vrije hoogte tussen stalen balk en vloer minder bedraagt dan 2,6 meter? Dan mag het vloeroppervlakte onder de stalen balk geen verblijfsgebied zijn.

De inrichting mag wel buiten beschouwing worden gelaten. Voorbeelden van de inrichting zijn de plinten, meubels, aanrechten, vensterbanken, stopcontacten, enz.

Conclusie vloeroppervlaktes voor jouw nieuwbouwwoning

Wanneer je jouw droomhuis gaat ontwerpen, dan wil je graag dat de plattegrond zo ontworpen wordt als jij het wil. Dit is echter niet altijd mogelijk. Je moet namelijk onder andere voldoen aan de eisen uit het bouwbesluit. Hierin staat beschreven dat je woning moet bestaan uit gebruiksoppervlakte en verblijfsruimtes c.q. verblijfsgebied.

De belangrijkste eisen waar we aan moeten voldoen zijn de 55% eis en de eis voor de minimale afmetingen van 1,8 meter breed, 2,6 meter hoog en een minimale oppervlakte van 5 m².

Het is heel belangrijk dat deze punten vanaf het 1e ontwerp meegenomen worden. Wanneer bij het indienen van de bouwaanvraag blijkt dat de woning niet voldoet moet je als nog alle plattegronden, waar je dan zeer tevreden over bent, weer moet wijzigen.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.