Er zijn heel veel verschillende manieren om jouw woning duurzaam uit te voeren. Zo kan je kiezen voor energieneutraal, een passiefhuis of een nul-op- de-meter.
Autarkisch bouwen kan ook aan dit rijtje worden toegevoegd. De meeste mensen zullen echter nog nooit van deze term gehoord hebben. Dat is jammer, want er zit wel een hele mooie gedachte achter. Vandaar dat ik je in dit blog meer informatie geef over autarkisch bouwen.

Wat is autarkisch bouwen?

Autarkisch bouwen is niets meer of minder dan zelfvoorzienend leven. Zelfvoorzienend leven of autarkie is niet iets nieuws, al beweren sommige mensen van wel. De mensheid was vroeger juist autarkisch, het was noodzakelijk om te overleven. Tegenwoordig krijgt autarkie een heel nieuw karakter en is het meer een individualistische drijfveer om minder afhankelijk te zijn van anderen.

Door de exponentiële groei van de mensheid is er ook een enorme sprong gemaakt in de bouwwereld, die steeds efficiënter is geworden. We kunnen gaan en staan waar we willen en alles is bereikbaar. Wel heeft de kredietcrisis ons ook duidelijk gemaakt dat dit systeem enorm kwetsbaar is.

We hebben nog maar weinig zelf in de hand en realiseren ons onze afhankelijkheid. Wanneer je te afhankelijk bent in primaire zaken als energie, dan ontstaat er een ongewenste situatie en verlies je aan vrijheid om te beschikken over je eigen leven. Iets wat je liever zoveel mogelijk in eigen hand houdt. De reactie op deze ontwikkelingen zorgt ervoor dat zelfvoorzienend leven, autarkie, weer tot de verbeelding spreekt. Er is een steeds groter groeiende groep van mensen die zoveel mogelijk alles in eigen hand willen houden.

In een autarkische woning ben je zelfvoorzienend in voedsel, energie, water en afvalverwerking. Dit betekent niet dat je in een hutje op de hei woont en zelf vuurtjes moet stoken om warm te worden en licht te creëren of dat je zelf je avondmaal moet vangen. Tegenwoordig worden er opvallende architectonische hoogstandjes gebouwd die zowel luxe als comfort bieden, maar wel autarkisch zijn.

Welke mogelijkheden zijn er bij autarkisch bouwen?

Er zijn in hoofdlijnen twee soorten autarkische mensen te onderscheiden. De traditionele mensen kiezen voor de eenvoud van het leven en proberen luxe enigszins te beperken. Dit is het ’geitenwollensokken’ type. Daarnaast heb je een nieuwe stroming mensen die niet meer afhankelijk wil zijn van het systeem en deze mensen zoeken naar de nieuwste technologische ontwikkelingen om zelfvoorzienend te kunnen leven. Zelfvoorzienend leven hoeft niet per definitie een achteruitgang te betekenen in luxe en comfort, het kan zelfs juist een stap voorwaarts betekenen.

Autarkisch wonen betekend voor deze laatste groep ook niet dat ze afgelegen hoeven te wonen. Autarkisch wonen is op verschillende plekken mogelijk: op het water, midden in het bos en zelfs midden in een woonwijk! Het maakt niet uit; alles kan en wel omdat je zelfvoorzienend bent!

Autarkisch wonen houdt in dat je gebruik maakt van oneindige energiebronnen, afbreekbare materialen en dat je dingen hergebruikt. Deze aspecten zorgen voor de milieuwinst. De nieuwe ‘autark’ zal ook steeds meer invloed willen uitoefenen op de eigen woonomgeving, juist met behulp van slimme architectuur en hightech producten en materialen kunnen de energiekosten binnenshuis flink gedrukt worden en zijn nutsvoorzieningen overbodig. Als bewoner van een autarkische woning wil JIJ de mate van afhankelijkheid en milieubelasting van je levensstijl zelf bepalen. Dit betekent echt wonen op maat.

Waarom is het slim om autarkisch bouwen toe te passen?

Autarkisch bouwen verwijst naar de drang onafhankelijk te zijn. De term is in deze tijd het meest terug te vinden in zelfvoorzienende woonconcepten; zelfvoorzienend in voedsel, energie, water en afvalverwerking. De slimheid zit er met name in dat je totaal onafhankelijk bent van externe invloeden zoals een energiemaatschappij.

Nadelen aan autarkisch bouwen

Het is tegenwoordig nog steeds, en ik zou haast zeggen helaas, moeilijk om een autarkische woning te bouwen. De kennis voor deze vorm van bouwen ontbreekt vaak nog in de bouwketen. Er zijn slechts enkele bedrijven in Nederland die kennis hebben van autarkisch bouwen.

Ook is het vanuit de (lokale) regelgeving niet altijd mogelijk om volledig autarkisch te gaan bouwen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de mogelijkheden om je regenwater op te vangen en te zuiveren.

De conclusie van autarkisch bouwen

Autarkisch bouwen is een hele mooie stap in de bouwkunde, wanneer je dit echt goed toepast in energievoorziening, waterhuishouding en afvalverwerking heb je een sublieme duurzame woning. Het maakt je een stuk onafhankelijker van het systeem en door het gebruik van oneindige energiebronnen, hergebruik en afbreekbare materialen bepaal jij zelf de milieubelasting.

Helaas is het nog altijd lastig om een autarkische woning te bouwen omdat er slechts enkele bedrijven in Nederland zijn die deze kennis hebben en ook de regelgeving werkt een ‘autark’ vaak tegen.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.