De bouw van jouw droomhuis vordert. Dit is het moment dat de constructie steeds meer wordt weggewerkt, je wilt immers niet tegen kale wanden en betonnen vloeren aankijken. De vraag is alleen, welke mogelijkheden zijn er allemaal voor je vloerafwerking?      

In dit blog komt de vloerafwerking aan bod. Ik zal een aantal mogelijkheden beschrijven die je kunt kiezen voor de vloer. De volgende vloerafwerkingen worden behandeld:

  • Giet / coating
  • Siergrind
  • PVC
  • Hout
  • Steen

Giet / coating vloerafwerking

Gietvloeren vallen onder de kunststof vloersystemen die vloeibaar en met de hand worden gegoten. Een gietvloer kan in elke mogelijke RAL kleur en/of kleurcombinatie worden samengesteld. Deze vloeren zijn makkelijk in onderhoud en creëren een ruimtelijke uitstraling. De opbouw van een gietvloer bestaat uit lagen; schraaplaag, gietvloer en aflaklaag.

Een coatingvloer lijkt in veel opzichten op een gietvloer. Het verschil tussen de twee is dat de coating vloer een veel dunnere laagdikte heeft: de vloer wordt eerst geïmpregneerd en vervolgens afgelakt. Deze laklaag geeft een matte- of zijdeglans uitstraling. Coatingvloeren zijn in elke RAL kleur verkrijgbaar. De vloer kan op diverse manieren worden afgewerkt. Doordat de vloer een dunnere laagdikte heeft dan bij een gietvloer is de vlakheid van de ondervloer van  groot belang. De coatingvloer is erg onderhoudsvriendelijk, dit komt doordat de vloercoating een dichte structuur in de toplaag heeft en daardoor geen stof of vuil opneemt. Af en toe dweilen en regelmatig stofzuigen is voldoende. De coatingvloer is daarnaast prima geschikt voor het gebruik van vloerverwarming.

Siergrind vloerafwerking

Siergrind is een decoratief vloerafwerkingssysteem bestaande uit siergrind (naturel of gekleurd) en in combinatie met een hoogwaardig , transparant, oplosmiddelvrij epoxy bindmiddel is het geschikt voor bijna alle ondergronden. Een epoxy siergrindvloer heeft een sfeervolle decoratieve afwerking, die snel en gemakkelijk in onderhoud is. De mogelijkheden, kleuren en figuren zijn eindeloos.

Siergrind heeft een open karakter en kan, indien gewenst, gesloten worden door het aanbrengen van een transparante epoxy filler. Om een krasvaster en UV- bestendiger oppervlak te verkrijgen, is het aan te bevelen de vloerafwerking te voorzien van een transparante toplaag op basis van polyurethaan. Deze topcoating beperkt de ´uitloop´ van grind ook tot een minimum.

PVC vloerafwerking

PVC is een materiaal dat heel geschikt is voor op de vloer. PVC is net zo dun en soepel als zeil en daardoor lijkt het er ook veel op. Er zijn echter ook verschillen met zeil. Zo is het leggen van een zeilvloer nog een hele klus omdat zeil wordt verkocht in lange rollen banen die precies op maat moeten worden gesneden. Een PVC vloer wordt juist vaak in stroken geleverd, vergelijkbaar met de afmeting van laminaat. Deze stroken zijn gewoon naast elkaar te plaatsen op de vloer.

Daarnaast beschikt PVC over diverse voordelen. Zo is de slijtvastheid zeer hoog en is een vloer van PVC zeer duurzaam. PVC vloeren hebben ook weinig onderhoud nodig en zijn daarbij ook heel hygiënisch. PVC vloeren voelen warm aan en zijn stil om op te lopen en dankzij de realistische weergave van de vele dessins, creëert iedereen een unieke en stijlvolle look in huis.

Houten vloerafwerking

De houten vloerafwerking kunnen we onderscheiden in twee hoofdgroepen, de massieve houten vloeren en de lamelparket vloeren.

De massieve houten vloeren hebben een afwerking die de meeste mensen wel kennen. Het bestaat uit houten planken die door-en-door van hetzelfde materiaal zijn.

Dan hebben we nog het lamelparket, dit is een innovatief product onder de houten vloeren. Lamelparket is een houten vloer waarvan de bovenkant bestaat uit een toplaag van kwalitatief zeer hoogwaardig hardhout en een basislaag van eersteklas multiplex. Hierdoor heeft de vloer dezelfde uitstraling als een massieve houten vloer, maar is de natuurlijke werking van het hout zeer gering.

De houten vloerafwerking kan je op diverse manieren uitvoeren. Je kunt de vloer onbehandeld laten, lakken of oliën. Al deze behandelingen geven hun unieke eigen uitstraling.

Stenen vloerafwerking

Bij een stenen vloer zijn er ook weer diverse mogelijkheden, te denken valt aan keramische tegels, plavuizen of tegels van natuursteen.

Bij keramische tegels is er een grote diversiteit. Je kunt kiezen uit een industriële betonlook tot aan levensechte imitaties van natuursteen. De keramische vloertegels zijn tegenwoordig nauwelijks nog van echte natuurstenen vloertegels te onderscheiden. Dit komt omdat bij de productie van deze keramische tegels nuances aangebracht worden om dat natuurlijke effect te evenaren. De keramische vloertegels zijn een goedkoper alternatief voor natuursteen.

Hoewel het begrip plavuis of plavuizen bij de meeste mensen een beter beeld op zal roepen dan keramische tegels, vindt je deze tegels nauwelijks meer in de hoedanigheid die ze vroeger hadden.  Deze producten werden veelal in oude boerderijen toegepast, vandaar dat ook vaak de naam boerenplavuizenvloer gebruikt wordt. In Nederland komen voornamelijk de ongeglazuurde en geglazuurde varianten in diverse kleuren voor.

Natuursteen komt in veel verschillende soorten voor. Het type steen bepaald de kleur en iedere steen heeft zijn eigen afwerking. Hierdoor zijn de mogelijkheden binnen natuursteen heel groot. De prijzen lopen wel ver uiteen, er zijn zeer exclusieve vloeren die daardoor ook het nodige kosten.

Conclusie vloerafwerking

In dit blog heb ik je diverse mogelijkheden voor de vloerafwerking aangereikt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een giet of coatingvloer, siergrind, PVC, hout of steen. Ook hier valt weer een verdeling te maken in allerlei verschillende vloeren. Het is dan ook niet mogelijk om hier een aanbeveling te geven voor een bepaald type vloer. Jouw budget en smaak zijn namelijk van belang voor het bepalen van jouw perfecte vloer.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.