Wanneer jouw droomhuis ontworpen word, dan moet je ongetwijfeld ook al na gaan denken over jouw keukenindeling.  Een keuken is immers een vrij forse ruimte in jouw woning, welke je later moeilijk nog kunt verplaatsen.

Bij een keuken komt ook vaak de vraag, kunnen wij een kookeiland toepassen? Een kookeiland is immers de droom van veel mensen. En terecht!

Een kookeiland moet je niet zien als alleen maar een plek om even de natte vaat neer te leggen. Wanneer je goed gebruikt kunt maken van je kookeiland dan zal dit direct functioneren als een extra werkplek in de keuken, een kookgedeelte of zelfs al een (eet)tafel.

Buiten dat een kookeiland er exclusief uitziet, past het ook bijna altijd in ieders interieur.

Zorg voor voldoende ruimte rondom jouw kookeiland!

Wanneer je maar een kleine keuken hebt is het niet verstandig om een kookeiland uit te kiezen, een eiland neemt immers veel ruimte in omdat je er aan meerdere kanten omheen wilt kunnen lopen.

Is jouw keuken kleiner dan 20 vierkante meter? Denk dan goed na over de indeling van een eiland.

Wanneer je te weinig ruimte om jouw eiland hebt kan je deze veel minder efficiënt gebruiken, je loopt anders al snel tegen de problemen aan dat je de keukenapparatuur moeilijker kunt bedienen of dat je moeite hebt om bepaalde kastjes open te krijgen.

Het beste tot zijn recht komt een kookeiland in een open keuken.

Waar moet je op letten als je het letterlijk als een ‘kookeiland’ gebruikt?

Bij de meeste kookeilanden wordt ook letterlijk gekookt, wanneer dit niet mogelijk dan is het eiland ‘slechts’ een extra werkplek of een mooie eettafel in de keuken.

Gebruik je het eiland ook echt om daadwerkelijk te koken? Let dan goed op jouw afzuiging.
Het kan mooi zijn om een afzuigkap erboven te hebben (als deze goed is vormgegeven) maar het mooiste is natuurlijk om geen afzuigkap erboven te hebben, hierdoor heb je een vrij uitzicht over jouw eiland de keuken of de kamer in.

Een andere mogelijkheid is om de afzuiging te verwerken in het werkblad van het eiland. Deze trend is een aantal jaren geleden ingezet en is echt bezig met een opmars. Hierdoor heb je niet meer zo’n grote lelijke bak waar je de hele tijd tegen aan kijkt.

Tips waar je op kunt letten bij een kookeiland!

Wanneer je vaak met meerdere mensen in de keuken staat is een eiland uitermate geschikt, je kunt namelijk met meerdere mensen om het eiland heen staan.

Wil je een stoere uitstraling van je kookeiland? Laat dan het blad doorlopen naar de zijkanten.
Dit is een mooie afsluiting van je kookeiland en het geeft direct een stoere en massieve uitstraling.

Wanneer je een kleine keuken hebt, zet dan het idee van een kookeiland uit je hoofd!
Het is niet praktisch, omdat de ruimte om je kookeiland dan zeer beperkt is.

Conclusie over het kookeiland

Wanneer je kiest voor een kookeiland in jouw woning bedenk dan goed dat dit aardig wat ruimte inneemt in jouw keuken, je wilt immers aan meerdere kanten om jouw eiland heen kunnen lopen.
Laat je ook goed informeren over de afzuiging van jouw kookeiland, kies je voor de traditionele manier met een grote afzuigkap? Of volg je de trend en laat je vanuit het werkblad afzuigen?

Wil je echt een stoer kookeiland? Laat dan het blad doorlopen naar de zijkanten.

Tot slot, de beste tip die ik jou als laatste kan geven is: “Laat je goed informeren door een professionele keukenleverancier” Dit kan voor jou echt het verschil betekenen tussen een eiland waar je kunt koken of een kookeiland waar je heerlijk kunt werken.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.