De bouw van jouw droomhuis vordert. Dit is het moment dat de constructie steeds meer wordt weggewerkt, je wilt immers niet tegen kale wanden en kale vloeren aankijken. De vraag is alleen, welke mogelijkheden zijn er allemaal? In dit blog komt de wandafwerking aan bod. Ik zal een aantal mogelijkheden beschrijven die je kunt kiezen voor de wandafwerking. De volgende wandafwerkingen worden behandeld:

  • Stucwerk
  • Behang
  • Hout
  • Steen

Stucwerk wandafwerking

Een mooie, strakke wand is prima te creëren met stucwerk. De stucadoors laten de wanden en plafonds er als nieuw uit zien. Het geeft meer licht en maakt de ruimte echt af.  Er zijn diverse mogelijkheden, van spuitwerk (spackwerk) tot sierpleister.

Spuitwerk noemt men ook wel spackwerk of kortweg spack. Dit spack is heel snel aan te brengen met een spuitmachine en wordt meestal in de nieuwbouw gekozen. In bestaande woningen komt het minder voor omdat de kwaliteit net wat minder is door de dunne laag en daarnaast alles beschermd en afgeplakt moet worden.

Bij sierpleister heb je ook weer verschillende soorten sierpleister/ schuurwerk. Meestal spreekt men van schuurwerk en dan specifiek over fijn schuurwerk en grof schuurwerk.
Bij sierpleister heb je de keuze uit onder andere spachtelputz, granol of rustiek.

Behang wandafwerking

Tegenwoordig is behang weer helemaal “in”. Er is de keuze uit het behangen van de hele kamer, een wand of een deel van de muur. Er zijn talloze soorten, kleuren, afmetingen en motieven. Zo kun je kiezen uit een neutraal behangetje, maar ook de keuze uit verschillende soorten print, streep of dessin is heel groot en alles is mogelijk. De meeste mensen zien op tegen het behangen, je kunt er daarom ook voor kiezen om een professionele schilder te laten behangen. Er is niets vervelender dan een mooi behang dat niet netjes aangebracht is. Dit blijf je namelijk zien.
Ook bij een behang zijn er diverse mogelijkheden, zoals decoratiebehang, posterbehang, glasvezelbehang, glasvliesbehang en prints over de hele wand.

Glasvlies is een sterk en scheuroverbruggend materiaal, dat in vele structuren verkrijgbaar is. Glasvlies is een meter breed en kan naadloos worden geplakt. Vervolgens wordt het glasvlies voorzien van muurverf. Een ander voordeel van glasvlies is dat je bij een verandering simpelweg een andere kleur kan sausen zonder dat je het materiaal hoeft te verwijderen van de wand.

Ook de wand prints zijn inmiddels een grote trend. Ze zijn uitermate geschikt voor het creëren van het juiste sfeerbeeld in iedere kamer. Hoe leuk is het om in de kinderkamer de favoriete dieren van je kind als print op de muur te hebben? Of kom je zelf helemaal tot rust van de zee? Dan kan je kiezen voor een rustgevende wandprint die je een heerlijk uitzicht op zee geeft. Het voordeel van de wandprint is dat alles naadloos kan worden aangebracht.

Houten wandafwerking

Als je eens iets heel anders wilt is hout een goede optie. Om een unieke uitstraling te creëren is een houten wandafwerking een goede mogelijkheid.

Houten wandbekleding geeft een stoer en industrieel uiterlijk aan elke ruimte. Pallethout is hiervoor een goede keuze. Het grove pallethout kan volledig op maat en op kleur gemaakt worden. Pallethout heeft de eigenschap dat het een mooi geleefd uiterlijk heeft en het altijd een unieke plank is. Een pallethouten wandafwerking is dan ook een sieraad in elk huis. Ook zorgen houten wandpanelen voor warmte en rust in huis en absorberen ze geluid.

Het leuke aan hout is daarnaast dat het zowel in een modern als klassiek huis past, zowel voor een woning als een zaak. Je kunt met hout dus alle kanten op. Een houten wand heeft een bijzondere uitstraling. Het straalt warmte uit en je kunt het in allerlei kleuren maken of vinden. Tegenwoordig past men veel puur hout toe, zoals variatie in zuiver, rustiek eiken.

Stenen wandafwerking

In Zuid Europa en de Verenigde Staten worden steenstrips als wandafwerking voor zowel binnen als buiten met grote regelmaat toegepast. Ook in Nederland zien we nu erg duidelijk dat deze wandafwerking van natuursteen zich niet meer beperkt tot trendy horecagelegenheden of exclusieve winkels, maar ook steeds meer de weg naar de woningbouw weet te vinden.

De steenstrips kunnen uitgevoerd worden in natuursteen, keramisch, traditioneel of kunststeen. Met steenstrips creëer je zeer eenvoudig een warme sfeer in elke ruimte. De meeste steenstrips zijn dun en handig te verwerken. Ze zorgen voor een bijzondere sfeer in jouw woning.

Conclusie wandafwerking

Bij de wandafwerking kan je alle kanten op; van stucwerk en behang tot aan hout of steen, het is allemaal mogelijk en iedere wandafwerking zorgt weer voor een eigen sfeer en uitstraling.
Het is dan ook niet mogelijk om hier een aanbeveling te geven voor een bepaald type wand. Jouw budget en smaak zijn namelijk van belang voor het bepalen van jouw ideale type wandafwerking.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.