Wanneer jouw droomhuis ontworpen word, heb je dan al wel eens nagedacht over het bouwsysteem? Het grootste aantal van de vrijstaande woningen wat momenteel in Nederland gerealiseerd word, wordt traditioneel uitgevoerd.

Waarom worden ze traditioneel gebouwd? Dit kan meerdere oorzaken hebben, wellicht een aannemer die niet de nieuwste technieken beheerst, een architect die die niet de nieuwste technieken beheerst, waardoor er dus voor een ‘veilige keuze’ gekozen wordt en er dus traditioneel gebouwd word.

Moet je tegenwoordig nog traditioneel bouwen dan? Nee, dit hoeft echt niet meer!
Een mooi bouwsysteem wat al jaren wordt toegepast (in Amerika en Canada etc.) is het SIP bouwsysteem. SIP staat voor Structural Insulated Panels, oftewel Dragende geïsoleerde panelen.

In dit artikel zal ik verder ingaan op het SIP huis, wat zijn de voordelen ervan, wat houdt het in en hoe wordt het gebouwd?

Waarom zou je kiezen voor een SIP Huis?

Een SIP-gebouw kan een uitstekende thermische efficiëntie halen door middel van: luchtdichtheid, isolatie, ventilatie en een homogene materiaal opbouw. Dat wil zeggen dat je een massieve wand creëer en hierdoor minder koudebruggen ontwikkel.
Daar Sip panelen oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor koudere klimaten, komen de thermische eigenschappen ook goed van pas bij een warmer klimaten. Ook in het Nederlandse klimaat, een gematigd zeeklimaat, komen de thermische eigenschap goed tot hun recht.

Gebouwen gemaakt met SIP panelen hebben een perfect gesloten gevel, waardoor het een hoge thermische weerstand heeft en een minimale tocht infiltratie geeft.  Hoe minder kieren en naden, hoe minder warmteverlies en dus duurzamer. Een volledige isolatie en een tocht vrije gevel reduceert het energieverbruik aanzienlijk. Hierdoor zal de energiebesparing op maandelijkse exploitatiekosten groot zijn.

Hoe is het materiaal van een SIP systeem opgebouwd?

De panelen van een SIP woning bestaan uit een OSB plaat aan de buitenzijde, een isolatievulling middenin en dan weer een OSB plaat aan de binnenzijde.
Als isolatie zijn diverse materialen mogelijk, bijvoorbeeld PS, EPS en XPS. PS is het goedkoopste materiaal en heeft de laagste isolerende waarde. XPS is het duurste materiaal en heeft de hoogste isolerende waarde. Het meeste wordt EPS toegepast, dit omdat de verhouding tussen de kosten en de isolerende waarde hier het meest rendabel is.

De voordelen van een SIP bouwsysteem zijn: de snelheid waarmee een woning gebouwd kan worden, hierdoor kan er een aanzienlijke kostenbesparing kan worden bereikt ;  de hoge isolatie waarde ; sterkte van de constructie ; en de flexibiliteit van het ontwerp.
Als buitengevelbeplating kan je ook kiezen voor een vezelcementplaat i.p.v. een OSB plaat. Vezelcement is sterker dan OSB, het is zowel water en vuur bestendig. Ook is een vezelcementplaat meer geschikt voor tropische gebieden, waar het warm is en waar een zeer hoge luchtvochtigheid is.

Waar kunnen de SIP panelen worden toegepast?

Het grote voordeel van het SIP concept is de snelheid waarmee gebouwd kan worden waardoor er een aanzienlijke kostenbesparing gedaan kan worden. Ook kan er relatief eenvoudig een hoge isolatiewaarde bereikt worden, in combinatie met een sterke constructie is het een flexibel systeem dat veel mogelijkheden biedt.

De toepassing van dit concept zijn legio. Of het nu gaat om een energieneutrale- / passiefwoning, een, een geïsoleerde schuur of een recreatiewoning, SIP-panelen zijn breed inzetbaar.

De SIP panelen worden geproduceerd door diverse fabrikanten. De SIP panelen worden op maat gemaakt in de fabriek en daarna in containers vervoerd naar de bouwplaats.

Wat zijn de voordelen van SIP panelen?

  • Zeer breed toepasbaar voor zowel standaard woningen als passiefhuizen
  • Je bouwtijd wordt aanzienlijk verkort Verkorting van de bouwtijd
  • Je reduceert de bouwkosten
  • De besparing op arbeidskosten ligt rond de 25%
  • 50% energie-efficiënter in combinatie met andere voorzieningen

Wel moet ik meegeven dat de kostenbesparing niet zozeer zit in de materiaalkosten. Of je nu kiest voor SIP panelen of om je complete woning in het werk uit te timmeren, de materialenhoeveelheid blijft hetzelfde.

Het grote voordelen van een huis in SIP-panelen is dat het geheel strak in elkaar gezet kan worden, Er zijn namelijk weinig naden en kieren waardoor er weinig energie verloren kan gaan wat gunstig is voor de energieprestatie en de energierekening. Door de combinatie van constructief, isoleren en afwerkingen vooraf te fabriceren in de fabriek zijn er op de bouwplaats minder handelingen nodig waardoor de productietijd en opbouwtijd sterk gereduceerd wordt. Dit kan leiden tot een besparing van wel 25% op de arbeidskosten t.o.v. de traditionele houtskeletbouw.

Conclusie over de SIP panelen

Wanneer je kiest voor een woning uitgevoerd in SIP panelen dan kies je voor een woning van de toekomst. Je woning is SIP panelen is Groen en Duurzaam!

Door de opbouw van OSB plaat aan de buitenzijde, een isolatievulling middenin en dan weer een OSB plaat aan de binnenzijde ontstaat er één prefab geheel wat vooraf in de fabriek wordt vervaardigd. Hierdoor kan de bouwtijd enorm verkort worden omdat alles op maat op de bouwplaats aankomt.

Door de opbouw van de materialen is een SIP paneel op veel plaatsen toepasbaar, of dit nu is voor een vrijstaande woning, een geïsoleerde schuur of een recreatiewoning, alles is mogelijk.

Door slim te bouwen d.m.v. SIP panelen kan je een kostenbesparing realiseren op de arbeidskosten van ca. 25%. Het grote voordelen van een huis in SIP-panelen is dat het geheel strak in elkaar gezet kan worden en je hierdoor minder kieren en naden hebt, en dus minder warmteverlies.

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel Stomphorst.