Steeds meer architecten en ontwerpers praten over BIM, maar waarom doen ze dat?
Vroeger ging al het ontwerpen met de hand. Tekenbord, tekendriehoeken en aan de slag op naar het ontwerp. Tegenwoordig zal je zelden nog een tekenbureau tegenkomen wat alles met de hand uitwerkt. De meeste partijen zullen de tekenwerkzaamheden wel uitvoeren met de computer.
Doordat tekenwerkzaamheden tegenwoordig op de computer uitgewerkt worden komen er nieuwe termen naar boven. Tekeningen worden momenteel getekend in 2D en in 3D. Ook zullen er partijen tekenwerkzaamheden uitwerken d.m.v. BIM, oftewel het Bouw Informatie Model.
Maar wat is het precies en heb jij hier als opdrachtgever wat aan?
Wat is BIM?
Zoals hierboven al beschreven staat BIM voor het Bouw Informatie Model. Dit is een werkmethodiek om de diverse disciplines in de bouwsector aan elkaar te koppelen, met als doel een zo volledig mogelijk model en het zoveel mogelijk voorkomen van bouwfouten. Deze diverse disciplines worden aan elkaar gekoppeld door middel van Ć©Ć©n digitale kennisbron, het BIM-model.
Binnen een bouwproces zijn er heel veel partijen om uiteindelijk jouw droomhuis voor elkaar te maken. Hierbij kan je denken aan een ontwerper, constructeur, aannemer, W-installateur, E-installateur etc. Deze partijen hebben allen hun eigen expertise. Tijdens de voorbereidingsfase van de bouw moet alle informatie wel op elkaar afgestemd worden. Hierbij zal dan ook ƩƩn partij het totaalplaatje moeten bewaken. Dit kan een overkoepelende partij zijn, maar het kan ook de ontwerper of de aannemer zijn. Kan een rioleringsafvoer wel toegepast worden op de betreffende locatie? Of kan dit niet omdat er al een stalen balk ligt welke is aangegeven door de constructeur? Dit zal dan in samenwerking met elkaar uitgezocht worden en bewaakt worden door de BIM-coƶrdinator.
Door het BIM-model in uit te werken in 3D, kunnen we tijdens het ontwerpproces bekijken of alle elementen wel met elkaar samengaan. Beter om nĆŗ te constateren dat iets niet kan, dan dat men op de bouwplaats er achter komt dat het niet mogelijk is. De 3D-tekening, het 3D-model, is dus de basis van BIM. Vanuit dat model werken alle disciplines samen.
Bij het werken in BIM kunnen we een onderscheid maken tussen ābig BIMā en ālittle BIMā.
Little BIM is werken met BIM-software binnen het eigen bedrijf. Bij ālittle-BIMā ligt de nadruk op het verbeteren van de interne bedrijfsprocessen.
Er zijn met ālittle-BIMā veel voordelen te behalen zoals een efficiĆ«ntieverbetering in het tekenwerk. Als tekenbureau heb je nu een extra tool om te controleren of je ontwerp goed uitgedacht is. āLittle-BIMā is een voorwaarde om de overstap naar ābig-BIMā te maken. Je verbeterde bedrijfsproces zal hiermee dus een waardevol onderdeel worden van ābig-BIMā
Bij ābig-BIMā ligt de nadruk op het verbeteren van efficiĆ«ntie in de gehele bouwketen. Hier hoort samenwerking met de partijen vanuit het bouwproces bij. Activiteiten die in samenwerking worden gedaan zijn het uitwisselen van BIM modellen en BIM data tussen verschillende partijen in het bouwproces.
Voordelen van het uitwisselen van informatie vanuit het BIM-model is dat iedere partij in de keten beschikt over de juiste bestanden en dat de foutmarge naar beneden gehaald kan worden. Hoe minder foutmarge, hoe minder faalkosten en hoe minder interpretatieverschillen hoe beter dit is voor het budget van jouw droomhuis!
Werkt Dutch Design Studio in BIM?
Sinds januari 2019 werken wij ook al onze vrijstaande woningen uit in BIM, maar waarom doen wij dit en wat betekend BIM precies?
Waarom werkt Dutch Design Studio in BIM?
Wij werken onze vrijstaande woningen uit in 3D om hier zo veel mogelijk details uit te kunnen halen, dit doen wij om alle knooppunten op te lossen. In 3D zijn wij beter in staat om te bekijken of bepaalde knooppunten wel Ć³f niet uitvoerbaar zijn. Moeten we nog wijzigingen aanbrengen? Kan het op een andere manier beter? Dit is goed te zien in 3D.
Op tekengebied heeft het werken in 3D ook voordelen. Nu ben je een woning aan het modelleren tot in detail, moet er later nog een kozijn toegevoegd worden? Geen probleem, deze voegen we gewoon toe in het model. Het grote voordeel nu is dat dit kozijn ook direct op de geveltekening en plattegrond verwerkt wordt.
Deze efficiƫntieverbetering in 3D maakt het dat wij werken met BIM.
Conclusie over het werken in BIM?
Het werken in BIM betekend dat het ontwerp geheel in 3D uitwerkt. Dit doe je om het gebouw zo nauwkeurig mogelijk uit te werken. Momenteel werken wij alleen in little BIM, wij hebben er voor gekozen om op ons bureau de tekeningen in 3D uit te werken.
Voor grotere partijen, complexere bouwprojecten zal je eerder de toepassing van big BIM zien.
Het āsamen BIM-menā in de keten vraagt andere competenties dan āalleen BIM-enā binnen het eigen bedrijf. āTransparantieā en ādelenā zijn hierbij sleutelwoorden om goed te BIM-men.
Wil je dit artikel delen met je netwerk?
Je kunt dit doen door middel van deĀ knoppen hieronderĀ voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.
Gratis ebook ā5 tips voor het ontwerp van je eigen woning afā
In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgensĀ wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.
Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.
Michel Stomphorst.
Reageer