Je loopt al een tijdje rond met het idee om een eigen woning te laten bouwen. Wat je echter niet weet, is wat hier allemaal bij komt kijken. Wat je dus eigenlijk wilt weten is het volgende: “Wat kan ik zelf al doen om mijn eigen nieuwbouwhuis te ontwerpen?” en niet te vergeten, waar moet ik allemaal aan denken?
In deze blog zal ik aangeven wat er allemaal op je af komt bij het ontwerpen van jouw eigen nieuwbouwhuis.

Wat moet ik allemaal weten voordat ik verder ga met het ontwerpen van mijn eigen nieuwbouwhuis?

Bij het ontwerpen van jouw eigen woning kun je al een aantal dingen zelf doen, namelijk:

  • Je programma van eisen bepalen.
  • Je budget vaststellen.
  • Je woonwensen op papier zetten.
  • Een kennismakingsgesprek met een ontwerper regelen om te bepalen of hij jouw ideeën op papier kan zetten.

Wat kan ik zelf al doen om mijn eigen nieuwbouwhuis te ontwerpen?

Bepaal je programma van eisen

Als eerste zul je moeten bepalen wat de eisen zijn waaraan jouw woning moet voldoen. Is één slaapkamer voor jou en je partner voldoende of hebben jullie een groot gezin en heb je wel vijf slaapkamers nodig. Wil je een garage waar de auto ’s nachts veilig en droog staat of woon je in de stad en heb je helemaal geen auto nodig. Dit zijn allemaal punten die jij zelf moet bepalen. De eisen die jij hebt vormen de basis van jouw plan van eisen. Ook is het handig om hier alvast je budget te bepalen. Dit is een basis die nodig is om je plannen tot uitvoering te kunnen brengen.

Stel je budget vast

Voordat je kunt beginnen met het ontwerpen van je eigen droomhuis, moet er eerst een budget bepaald worden. In dit budget worden niet alleen de daadwerkelijke bouwkosten opgenomen, ook alle bijkomende kosten moeten hier vermeld worden. Dit is een belangrijke stap om het beoogde eindresultaat te kunnen bereiken.

Zet je woonwensen op papier

Verder is het slim om je woonwensen op papier te zetten. Houd je van koken en vind je het belangrijk met het hele gezin ’s avonds uitgebreid te tafelen of hecht je meer waarde aan een ruime woonkamer waar je ’s avonds lekker voor de tv kunt hangen? Droom jij al jaren van die grote slaapkamer mét inloopkast of is dat voor jou helemaal niet nodig? Jouw woonwensen bestaan uit alles wat jouw wooncomfort verhoogt.

Plan een kennismakingsgesprek met een ontwerper.

Om al jouw wensen en eisen te vertalen naar een ontwerp is het raadzaam om een gesprek aan te gaan met een ontwerper. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de ontwerper, hij moet immers jouw droomhuis op papier zetten.

Als je de juiste ontwerper voor je huis gevonden hebt, zal hij jou uitnodigen voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. Tijdens deze persoonlijke kennismaking zal de ontwerper jouw wensen, budget en plan van eisen omzetten naar een kort programma van eisen; afgekort een PVE. Dit PVE is leidraad voor de ontwerper om tot het ontwerp te komen van jouw droomhuis.

Conclusie

Bepaal wat je wilt en wat je eisen zijn. Dit maakt het voor jou handiger om een ontwerper te selecteren die jouw droomhuis kan uitwerken. Bepaal wat je maximale budget is, hiermee kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan. En tot slot, bepaal wat jouw woonwensen zijn die het wooncomfort verhogen.

 

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


 

Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel handgeschreven