De fase van het voorlopig ontwerp

Tijdens de fase van het voorlopig ontwerp wordt er rekening gehouden met verschillende aspecten zoals, het bestemmingsplan, de bouwregels die gelden voor jouw huis en het plan van eisen. Het programma van eisen wordt omgezet in een voorlopig schetsontwerp. Tijdens deze fase wordt je veel bij het schetsontwerp betrokken, daarnaast wordt het jou duidelijk welke mogelijkheden er allemaal zijn. Dit allemaal om het resultaat te bereiken dat jij verwacht; het bouwen van jouw droomhuis.

 

De plannen van de architect/ technisch tekenaar vertalen zich in een serie tekeningen. Bij het maken van de tekeningen wordt er altijd rekening gehouden met jouw programma van eisen. Ook kunnen er voor jou een aantal sleutelwoorden van belang zijn. Jij vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat jouw ontwerp past in de omgeving en dat jouw huis duurzaam gebouwd wordt.

 

Het voorlopig ontwerp, aan wat voor tekeningen moet je hier nou denken?

Ten eerste wordt er een ontwerpschets gemaakt, hierin wordt duidelijk hoe het bouwvolume eruit komt te zien. Ook de hoofdindeling van het huis wordt dankzij deze schets zichtbaar.

Daarna zal er een situatieschets gemaakt worden. Dit is een schets van de toestand ter plaatse, eigenlijk een soort plattegrond van je kavel.

Vervolgens zullen er referentiebeelden worden gemaakt. Referentiebeelden zijn afbeeldingen van bestaande locaties, die een goede impressie geven van de sfeer die de architect/ technisch tekenaar wil realiseren. Ook de aanzichten en doorsneden worden uitgetekend en bij een groter project kan er tot slot ook nog een maquette worden gemaakt.

 

Het gemaakte voorlopige ontwerp wordt met alle van belang zijnde partijen besproken. Daarnaast wordt het voorlopige ontwerp in een persoonlijk gesprek nader toegelicht. Je bekijkt gezamenlijk met jouw architect/ technisch tekenaar of je tevreden bent met het ontwerp. De gewenste wijzigingen zullen hierna worden verwerkt en er kan een voorlopige begroting worden gemaakt. In dit stadium worden er nog geen onderzoeken door derden verricht, bijvoorbeeld over de geschiktheid van de bouwgrond. Pas nadat jij het voorlopige ontwerp hebt goedgekeurd komt dit ter sprake. Wel kijkt de architect/ technisch tekenaar kritisch naar jouw budget en kan hij aangeven wat hierbinnen haalbaar is en of hij problemen verwacht met de benodigde vergunningen van de gemeente, omdat dit misschien niet in het bestemmingsplan past.

Als je helemaal tevreden bent zal de volgende fase in gang gezet worden, het voorlopige ontwerp zal uitgewerkt worden tot een definitief plan.

Veel architecten en technisch tekenaars vinden deze fase (net als ik) het leukst omdat zij hier de meeste vrijheid hebben om hun eigen ideeën tot uitdrukking te laten komen.

 

Conclusie voorlopig ontwerp

In dit blog heb ik beknopt beschreven wat er komt kijken bij het maken van een voorlopig ontwerp; met welke aspecten wordt rekening gehouden? Waar wordt je bij het maken van een voorlopig ontwerp allemaal bij betrokken? Welke mogelijkheden zijn er eigenlijk? Tot slot wordt er persoonlijk met jou over het voorlopig ontwerp gesproken. Als jij je goedkeuring geeft over het voorlopig ontwerp, kan de volgende fase in gang gezet worden.

Wil jij meer lezen over welke tekeningen er gemaakt kunnen worden tijdens het voorlopig ontwerp? klik dan hier.

 

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

 

Gratis ebook “5 tips voor het ontwerp van je eigen woning af”

In dit ebook vind je 5 praktische tips om op een vliegende start te maken voor het ontwerp van je eigen droomhuis. Je krijgt deze meteen in je mailbox door je voornaam en mailadres hieronder in te vullen. Daarnaast ontvang je vervolgens wekelijks gratis tips over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van je eigen huis, waardoor je met minder moeite een beter plan voor je ontwerp behaalt.

Ja, ik meld me aan
Voornaam

E-mailadres


Ik wens je veel plezier bij het realiseren van je eigen droomhuis.

Michel handgeschreven

Michel Stomphorst.